«Αντι-Θέσεις»

Περιπλάνηση

Δημοσίευση: 14 Ιουν 2015 8:33

 

 

Από τον Κώστα Χατζή

Ρεπορτάζ από μια ‘περιπλάνηση’ στα στέκια της επικαιρότητας, με επιλεγμένη συντροφιά. Ελπίζω να την χαρούν και οι αναγνώστες.

Η Κατίγκω

(Από σατιρικό του Βάρναλη)

Άξαφνα παρουσιάζεται μπροστά κωλοπηδώντας μια μαϊμού. Φοράει κίτρινη σκουφίτσα, γαλάζιο μπασμαδένιο φουστανάκι – κι ας είναι σερνική. Στο ένα χέρι βαστάει μια χάρτινη ομπρελίτσα και στ’ άλλο ένα στρογγυλό καθρεφτάκι της δεκάρας. Από τη μέση της σούρνεται μια σιδερένια αλυσιδίτσα. Ένα απόσπασμα από την έκρηξή της:

«... Στο καθρεφτάκι μου καλούδα,

μαύρη μου, φαίνεσαι, μουσούδα.

Με μια δεκάρα μοναχή

γίνεται λεύτερ’ η ψυχή.

Χρυσή κορόνα στο κεφάλι,

και κόκκινη στον πισινό,

πράσινη ομπρέλα στη μασκάλη,

Αφέντρα μου σε προσκυνώ.

Κάνω μια τούμπα και τσιρίζω

μες τον αγέρ’ αγερικό,

πηδώ, σκαλώνω, τριγυρίζω,

παντού μυρίζω θηλυκό.

Κάθε στιγμή, κάθε λεφτό

την αλυσίδα μου δαγκάνω.

Λίγη Κατίγκω, δε βαστώ,

γιατί πολύ κακό θα κάνω!»

Όσο σκέφτομαι την κίτρινη σκουφίτσα, το γαλάζιο φουστανάκι, την πράσινη ομπρέλα τον κόκκινο πισινό της μαϊμούς, αλλά-κυρίως-το θράσος της, αμαρταίνω, φαντασιακά. Το ομολογώ. Ας όψεται η τηλεόραση που την φιλοξενεί...

Συναπάντημα

Με άγνωστο, καταγράφεται όμως: «Μεγάλα ψέματα μη λες, γιατί θα τα πιστέψεις...»

Οι εναλλακτικοί

Διακηρύσσεται, τώρα τελευταία, από ορισμένους, ότι αν τα βροντήξουμε με τους δανειστές μας, υπάρχουν «πολλές εναλλακτικές λύσεις». Δηλαδή, η ακόλουθη μια: η δραχμή, όπως υπονοούν, αφού άλλες, από τις πολλές, δεν είναι γνωστές. Η θέση αυτή ενισχύει την ανησυχία γιατί συνοδεύεται και από τη διαπίστωσή τους ότι οι δανειστές μας απειλούν με «στραγγαλισμό», ακόμα και «εθνοκάθαρση», γιατί βρίσκονται σε πανικό. Ως και ο Ομπάμα βρίσκεται σε πανικό, καθώς ισχυρίζονται άλλοι, εξαιτίας του ελληνικού προβλήματος.

Εκτιμώ ότι οι «αντίπαλοι-εταίροι» μας δεν διακατέχονται από πανικό, ούτε βιάζονται. Ίσως βιάζονται να κλείσουν το θέμα για να πιάσουν παραλίες. Κι αυτό είναι ακόμα πιο ανησυχητικό. Γιατί ένα γρήγορο φρεσκάρισμα της ιστορικής μνήμης μας αποκαλύπτει κάποια κενά. Μάλλον μια αδικαιολόγητη αμνησία, επιλεκτική.

Ας μη καταφύγουμε σε ‘βαρειές’ ιστορικές καταγραφές, για να στηρίξουμε αυτόν τον ισχυρισμό, αλλά σ’ αυτές που ιστορούν με πιο χαριτωμένο τρόπο. Ξεφυλλίζοντας, λοιπόν, παρηγορητικά και ανακουφιστικά, το Άλμπουμ με γελοιογραφίες του ευθύβολου ΚΥΡ, από το 1985 (!!!) βρήκα ένα επιχείρημα. ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ, για να υπογραμμιστεί η αδικαιολόγητη ιστορική αμεριμνησία μας.

Μια μόνο σημείωση: Με δραχμή, ως «εναλλακτική λύση», υποτιμημένη καθώς υπολογίζουν κατά 40%, τουλάχιστον, τι θα «βγάζει» ο...κουμπαράς;

xatzis@hotmail.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass