Ανάλυση

Μας πέθαναν στις «εποικοδομητικές» συζητήσεις!

Δημοσίευση: 14 Ιουν 2015 8:35

 

 

Από τον Γιώργο Δελαστίκ

Άντε πάλι! Μια ακόμη «εποικοδομητική» συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και θεατή τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ! «Έντιμο συμβιβασμό» όμως ακόμα να βρει ο Τσίπρας με τη Μέρκελ για να κλείσει η συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση της Αθήνας - και αυτός ο συμβιβασμός που θα βρεθεί, κάθε άλλο παρά «έντιμος» θα είναι, όπως όλα προμηνύουν.

Στο μεταξύ, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει όντως πετύχει να μεταφέρει τις διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο αφού συζητάει απευθείας κάθε τόσο με την καγκελάριο της Γερμανίας με τον Ολάντ να παρίσταται ως πρόσχημα, το ΔΝΤ έχει περιθωριοποιηθεί σε αυτές τις υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις, στις οποίες δεν καλείται καν να συμμετάσχει.

Έξω φρενών η επικεφαλής του ΔΝΤ, η Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ, επιχειρεί να τινάξει κάθε κυοφορούμενη συμφωνία στον αέρα! Έβαλε τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ να δηλώσει ωμά και κυνικά ότι στην Ελλάδα πρέπει να μειωθούν όλες οι κύριες συντάξεις, να μειωθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και να αυξηθούν οι φόροι!

ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «παράλογες» τις απαιτήσεις των δανειστών που του επέδωσε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ την προηγούμενη Τετάρτη, κατά τη συνάντησή τους στη βελγική πρωτεύουσα.

Ακριβώς όμως πάνω στις προτάσεις αυτές όχι απλά διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, αλλά όπως όλα δείχνουν πλησιάζει και σε συμφωνία στη βάση των... «παράλογων απαιτήσεων» των δανειστών! Εντυπωσιακή ευκαμψία.

Άλλωστε και το κείμενο των 47 σελίδων που είχε στείλει η κυβέρνηση στους δανειστές του ελληνικού κράτους είναι επίσης απαράδεκτο υπό το πρίσμα του ότι δεν συμπεριλαμβάνει καμία από τις φιλολαϊκές υποσχέσεις που είχε δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όχι προεκλογικά, αλλά αφότου είχε πάρει την εξουσία. Αναφερόμαστε στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από του βήματος της Βουλής κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του στις 8 Φεβρουαρίου.

Στις 47 σελίδες δεν υπάρχει ούτε λέξη για το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο, ούτε λέξη για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2015, ούτε λέξη για 13η σύνταξη, ούτε λέξη για χορήγηση μέσα στον Ιούλιο της πρώτης δόσης της αύξησης στον κατώτατο μισθό, ο οποίος υποτίθεται ότι θα πήγαινε στα 751 ευρώ το 2016. Στην υπό συζήτηση συμφωνία δηλαδή συμπεριλαμβάνονται όλες οι «παράλογες απαιτήσεις» των δανειστών, όπως τις χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, και απολύτως τίποτα από το μετεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που συμπεριέλαβε στις προγραμματικές του δηλώσεις ο Αλέξης Τσίπρας! Έκτακτα!

«ΑΠΟΜΟΝΩΝΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ»

«Απομονώνεται περαιτέρω η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρώπη», ισχυριζόταν τη Δευτέρα σε πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της η εφημερίδα της γερμανικής ελίτ «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» και ανέλυε γιατί συμβαίνει αυτό:

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός απέρριψε ψυχρά τη λεπτομερή προσφορά της καγκελαρίας. Την προϋπάντησε με κατηγορίες. Μίλησε για ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ και για συντριπτικές περικοπές για τους Έλληνες συνταξιούχους και τις οικογένειες. Ακόμη και ο φίλος του Τσίπρα, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, χάνει ολοφάνερα την υπομονή του απέναντι στη θρασεία άρνηση της πραγματικότητας, η οποία φαίνεται ότι είναι πασίγνωστο πως είναι διαδεδομένη στην Αθήνα», γράφει η εφημερίδα.

«Μεγαλώνει μέρα με τη μέρα ο κίνδυνος να φτάσει (σ.σ. η Ελλάδα) σε αδυναμία πληρωμών... Αυξάνεται η απογοήτευση μεταξύ των αρχηγών κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ», προσθέτει, πριν κλείσει το πρωτοσέλιδο άρθρο της με μια απειλητική προειδοποίηση: «Θα έπρεπε κανείς να προετοιμάζεται καλύτερα για βαριά κακοκαιρία».

«Δεν θα βοηθήσει πολύ» τον Αλέξη Τσίπρα «αν κατορθώσουν να επιβληθούν στην Αθήνα οι αρνητές των μεταρρυθμίσεων, η δέσμευση του Γιουνκέρ, του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, της αρχηγού του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι», υπογραμμίζει η εφημερίδα της γερμανικής ελίτ.

«ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΦΑΡΣΑ»

Αυτά που γράφει όμως η «Φράνκουρτερ Αλγκεμάινε» ωχριούν πραγματικά μπροστά σε αυτά που γράφει άλλη μέρα, την Πέμπτη, στην ίδια εφημερίδα ο Γίργκεν Σταρκ, ένας Γερμανός οικονομολόγος που ήταν μέχρι πρότινος ο επικεφαλής των εθνικών οικονομιών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Απίστευτο το μίσος του Γερμαναρά εναντίον της Ελλάδας και η χολή που χύνει εναντίον της πατρίδας μας.

«Τώρα καθορίζει η Ελλάδα τον ρυθμό και τους νέους κανόνες του παιχνιδιού στην Ευρώπη; Μια χώρα, η οποία δεν αποδείχθηκε ικανή για το ευρώ και η οποία ποτέ δεν προσαρμόστηκε στους όρους που απαιτούνται για να είναι μέλος μιας νομισματικής ένωσης ούτε και θέλησε να προσαρμοστεί;», αναρωτιέται επιθετικά και κλιμακώνει: «Η Ελλάδα είναι αναξιόχρεη, ανίκανη να πληρώσει. Όλοι οι υπεύθυνοι το ξέρουν, δεν διαπραγματεύονται όμως αντιστοίχως. Κάνουν σαν να υπήρξε μόνο ένα ελληνικό πρόβλημα ρευστότητας. Ακόμη χειρότερα, υπεράνω όλων, οι Ευρωπαίοι δανειστές καθίστανται συνένοχοι στην «απαγωγή» της ελληνικής κρατικής αδυναμίας πληρωμής μέσω των μέχρι τώρα παραχωρήσεων και εγγυήσεών τους... Έσπασαν όλοι οι ευρωπαϊκοί κανόνες της Συνθήκης του Μάαστριχτ και τα μέχρι τώρα ισχύοντα στάνταρντ για το ύψος της χορήγησης δανείων του ΔΝΤ» γράφει ο αντιπαθέστατος, αν όχι μισητός Γερμανός στο άρθρο του που φέρει τον τίτλο «Ατελείωτη φάρσα».

Η ΕΛΛΑΔΑ... «ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ»!

Ο Γίργκεν Σταρκ συνεχίζει ακάθεκτος να χύνει την ανθελληνική χολή του, γράφοντας μεταξύ άλλων στο βίαιο φραστικά άρθρο του, το οποίο υπηρετεί τη γραμμή Σόιμπλε:

«Με το ευρώ ή χωρίς το ευρώ, Ελλάδα σημαίνει μια ακριβή περιπέτεια, ιδίως για τους Ευρωπαίους δανειστές της. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα αυτής της φάρσας, οι συμφωνίες με την Ελλάδα δεν θα αξίζουν ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο έχουν γραφτεί», υπογραμμίζει και συνεχίζει, αναπτύσσοντας μια κυριολεκτικά πρωτοφανή θεωρία για τη χώρα μας:

«Πότε επιτέλους θα δει κάποιος ότι η Ελλάδα είναι ένα αποτυχημένο κράτος;», τονίζει με ιδιαίτερη έμφαση. «Πρόκειται για μια κοινότητα (σ.σ. δεν είμαστε κράτος, μια κοινότητα είμαστε όλο κι όλο για τον Γερμαναρά!), η οποία έχει ανάγκη μια θεμελιωδώς νέα αρχή, στη βάση μιας πλατιάς κοινωνικής συναίνεσης και με σημαντική εξωτερική υποστήριξη. Τώρα η Ελλάδα δεν έχει ούτε την πολιτική θέληση για μεταρρυθμίσεις ούτε τη θεσμική δύναμη να τις εφαρμόσει», διατυπώνει περισπούδαστα τη γνώμη του ο Γίργκεν Σταρκ.

«Όλα είναι μόνο ένα παιχνίδι με τον χρόνο. Αλλά με ποιο στόχο; Για να λυγίσουν περαιτέρω σύμφωνα με τις ελληνικές επιθυμίες οι κοινοτικές αρχές και κανόνες και τα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης;», αναρωτιέται υποκριτικά και πικρόχολα το πρώην στέλεχος της ΕΚΤ.

«ΕΥΡΩ ΙΣΟΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ»

Από θεωρίες, άλλο τίποτα ο Σταρκ! Έχει βγάλει άφθονες. Μία ακόμη έχει ιδιαίτερο όντως ενδιαφέρον, γιατί αποτελεί κυνική ομολογία του πώς ακριβώς βλέπει το Βερολίνο το ευρώ και την Ευρωζώνη, κάτι που οι Γερμανοί πολιτικοί δεν το ομολογούν ποτέ τόσο ανοιχτά. Τους το απαγορεύει ουσιαστικά η θέση τους. Ο Γίργκεν Σταρκ δεν έχει όμως κανένα πρόβλημα να το διατυπώσει ωμά, όπως το αισθάνεται:

«Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο, όσο το εγγυώνται η Γαλλία και η Γερμανία. Το να ανήκουν στο ευρώ διάφορες χώρες, δεν είναι μη αναστρέψιμο», γράφει χωρίς περιστροφές ο Γερμανός οικονομολόγος. Συνεχίζει, έχοντας εμφανώς κατά νου την Ελλάδα: «Πρέπει να παραχωρηθεί η δυνατότητα της αποχώρησης από το ευρώ σε μια χώρα, η οποία από κάθε άποψη πέφτει εκτός του πλαισίου της τάξης του ευρώ που έχει ήδη γίνει πολύ χαλαρό και δεν επιθυμεί να αναγνωρίσει και να εφαρμόσει τους κοινούς κανόνες», υπογραμμίζει ο Σταρκ.

Όταν όμως γράφει «να παραχωρηθεί η δυνατότητα της αποχώρησης από το ευρώ σε μια χώρα», δεν εννοεί αυτό που όλος ο κόσμος φαντάζεται στη διατύπωση αυτή. Ως γνήσιος Γερμανός, εννοεί να μπορεί η... Γερμανία να διώξει όποια χώρα θέλει από το ευρώ, όχι να φύγει κάποια χώρα οικειοθελώς από την Ευρωζώνη, πράγμα που φυσικά ισχύει ακόμη και σήμερα!

Οι πραγματικές προθέσεις του Γίργκεν Σταρκ γίνονται καθαρές από τις αμέσως επόμενες φράσεις του: «Κανένας όμως δεν θέλει να τραβήξει την πρίζα από τον διακόπτη και να κλείσει το ρεύμα! Κανένας δεν θέλει να φέρει την ευθύνη για πιθανές συνέπειες!», τονίζει. Μα αν κάποια χώρα ήθελε οικειοθελώς να φύγει από το ευρώ, γιατί κάποιος θα έπρεπε «να κλείσει το ηλεκτρικό ρεύμα» για να πέσει σκοτάδι στη χώρα αυτή;

ΗΠΑ: Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ... «ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ»!

Συμβουλές προς τον πρωθυπουργό δίνουν όμως και μέσα από τις στήλες αμερικανικών εφημερίδων. Έστω και αν το ύφος είναι σαφώς πιο φιλικό, δύσκολα θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι αυτές οι αμερικανικές συμβουλές είναι πιο χρήσιμες για τον ελληνικό λαό από τις γερμανικές.

Τη Δευτέρα είχαν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ένα τέτοιο άρθρο, γραμμένο από έναν γνωστό αναλυτή, ο οποίος ονομάζεται Χιούγκο Ντίξον. Αναφερόταν το απόσπασμα που θα παραθέσουμε στο τι πρέπει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, αν συμφωνήσει με τους δανειστές.

«Αν κάνει συμφωνία, μπορεί να διασπάσει το αριστερό κόμμα του, τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσε όμως να προκηρύξει νέες εκλογές, να πετάξει με τις κλοτσιές έξω τους αντάρτες και πιθανόν να κερδίσει μια φρέσκια εντολή με αυξημένη πλειοψηφία», γράφει ο αρθρογράφος.

Συνεχίζει ακάθεκτος: «Αν και η Ελλάδα θα ωφελείτο και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θα παρέμενε στην εξουσία, μπορεί να δειλιάσει μπροστά σε αυτή την επιλογή, γιατί θα συμπεριλάμβανε την απόσχισή του από το ακροαριστερό διανοητικό σπίτι του. Θα έπρεπε τότε να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του ως κεντροαριστερό και να αντιμετωπίσει το να αποκαλείται προδότης από τους πρώην συντρόφους του», υπογραμμίζει.

Τουλάχιστον εντυπωσιακή είναι η πρόταση των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» προς τον Έλληνα πρωθυπουργό διά της γραφίδος Ντίξον: Προκειμένου να παραμείνει ο Αλέξης Τσίπρας ως άτομο στην εξουσία, του προτείνουν να μεταλλαχθεί σε... «κεντροαριστερό προδότη»!!! Τι να πει κανείς; Άλαλα τα χείλη των Ελλήνων που τουλάχιστον τέτοιες μνημειώδεις ανοησίες δεν λένε, όσο και να μισούν τον Τσίπρα!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass