Στον Έλληνα πολιτισμικό ταξιδιώτη

Δημοσίευση: 11 Ιαν 2018 15:50

Με μια παλιά βαλίτσα μεγάλη, δεμένη σταυρωτά με χονδρό σχοινί και δερμάτινο λουρί και με το δισάκι του στον ώμο, πήρε κάποτε το μονοπάτι της ξενιτιάς για να συναντήσει το όνειρό του.


Άλλος με υπερπόντια ταξίδια για τις φυτείες της Αφρικής κι άλλος για εργάτης σε φάμπρικες της Ευρώπης ή ανθρακωρυχεία. Εκεί έστησε το σπιτικό του με λίγα και απαραίτητα για τη βιωτή του και σίγουρα το εικονοστάσι που καβάλησε από τη γη του, για να τον βοηθά η Παναγία, όπως τον συμβούλεψε η μάνα του που έμεινε πίσω να προσεύχεται για τον γυρισμό του, τον γυρισμό του Έλληνα "Οδυσσέα"!
Το δισάκι του βαρύ. Στην πλάτη, κουβαλάει την Ελλάδα, την πολιτισμική του κληρονομιά, την παράδοση και την ιστορία "κιβωτό" της ελληνορθόδοξης παιδείας και όλες τις αρετές του και στον εμπρός σάκο τα όνειρά του και τους στόχους του, να τους βλέπει για να μην ξεχασθεί και πέσει σε χώρα λωτοφάγων!
Εκεί στην ξένη σαν άραξε, συνάντησε και άλλους ταξιδιώτες. Όλοι τους πολιτισμικοί ταξιδιώτες. Δημιουργούν οικογένειες και κτίζουν σχολεία ή εκκλησίες. Είναι οι πρώτοι δάσκαλοι της αγάπης για τη ζωή, τον εθελοντισμό, την αλληλεγγύη, την εργασία, την ευεργεσία και κτίζουν πατριαρχεία και πανεπιστήμια, κάστρα πολιτισμού και φωτός προβάλλοντας τον δικό τους τρόπο ζωής.
Προκόβουν με τη δούλεψή τους και αναδεικνύονται άριστοι εργάτες, επιχειρηματίες, επιστήμονες και πολιτικοί. Ευεργετούν την πατρίδα και δακρύζουν στη θέα των συμβόλων της. Τον Παρθενώνα και την Αγια-Σοφιά, τη σημαία, τους ήρωες και τους αγίους.
Ιδρύουν συλλόγους και προωθούν τον πολιτισμό τους γλεντώντας, χορεύοντας και τραγουδώντας την παράδοσή τους με την πιο γλυκιά γλώσσα του κόσμου, την ελληνική, τη γλώσσα της μουσικής και των αγγέλλων όπως λέει ο ποιητής, που δοξάστηκε από τον Θεάνθρωπο και έγινε φορέας του Λόγου Του!
"Άγια Τράπεζα" το σπιτικό τους. Μιλάνε στα παιδιά τους για Χριστό και Ελλάδα, για Πλάτωνα και Παύλο, μεταγγίζοντας στις ψυχές τους την παράδοση, τον πολιτισμό μας, τις ρίζες μας.
Αυτά είναι η "μαγιά" της φυλής μας. Αν τα ξέρεις αυτά, ξέρεις το μονοπάτι που πρέπει να βαδίσεις! Αυτό το μονοπάτι συνεχίζει με επιτυχία ο Ελληνισμός της διασποράς και με αυτή την πνευματική του αρματωσιά, πορεύεται δημιουργικά χάρη και στο "πολιτικό πλαίσιο" ή "σύστημα" και οργάνωση της χώρας που ζει.
Σε ένα τέτοιο πολιτικό σύστημα που σέβεται τον πολίτη, ευδοκιμούν και καρποφορούν οι αρετές του έλληνα μετανάστη. Αυτό είναι και το μυστικό επιτυχίας τους.
Μακάρι να το είχαμε και εδώ. Εμείς όμως μόνο διδάσκουμε αρετές και ποτέ δεν ζούμε τις αρετές και τις αλήθειες που διδάσκουμε.
Μου λείπει η πράξη! Γι' αυτό και σήμερα καραβάνι και πάλι οι έλληνες μετανάστες, κυρίως νέα παιδιά, εργάτες και επιστήμονες, αναζητώντας το όνειρό τους και ένα καλύτερο μέλλον στη ζωή τους.
Η οικονομική κρίση που ζούμε χρόνια τώρα, είναι σαν αποτέλεσμα της πνευματικής μόλυνσης που υποστήκαμε γιατί δεν αντιδράσαμε ως λαός στην έκπτωση των αρχών και αξιών του πολιτισμού μας.
Αυτό έφερε την παρακμή και τη μετανάστευση της νιότης. Αυτή ανάγκασε τα νιάτα να μεσιτεύσουν. Σ' αυτή τη νιότη, αλλά και σε όλους τους Έλληνες της διασποράς στις πέντε ηπείρους, τον έλληνα "Οδυσσέα" όλου του κόσμου, με την ανατολή του νέου χρόνου, θα ήθελα να ευχηθώ μαζί με όλα τα αγαθά του κόσμου και γρήγορα "Καλή επάνοδο", ένα "νόστιμο ήμαρ" στην "Ιθάκη" τους! Ας μην ξεγελασθούν από τα πλούτη και τα "κάλλη της Κίρκης!". Η πατρίδα τούς περιμένει. Ίσως με την εμπειρία τους στα ξένα, βοηθήσουν στην αναγέννηση της χώρας μας.
Καλή χρονιά - καλή πατρίδα! Καλή "Ιθάκη"!

Του Δημητρίου Νταφούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass