Πανελλήνιες εξετάσεις, μέχρι πότε;

Δημοσίευση: 28 Ιουν 2015 8:46

 

Του Δημ. Καλογιάννη, δασκάλου

Δυστυχώς δεν έλειψαν και φέτος τα παρατράγουδα με τις πανελλήνιες εξετάσεις. Οι δυσκολίες των θεμάτων αρκετών μαθημάτων ανέβασαν το άγχος, το στρες και την αγωνία των υποψηφίων στα ύψη, με αποτέλεσμα να οδηγήσουν κάποιους απ' αυτούς μέχρι και στο... νοσοκομείο.

Δώδεκα κλήσεις δέχτηκε το ΕΚΑΒ την Παρασκευή 22 Μαΐου 2015 από όλη τη Θεσσαλία, προκειμένου να παραχθούν οι πρώτες βοήθειες σε μαθητές οι οποίοι έπαθαν κρίση πανικού, 12 κλήσεις από τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, τον Παλαμά και την Καλαμπάκα για υποψήφιους που δεν αισθάνθηκαν καλά κατά τη διάρκεια των γραπτών Πανελληνίων Εξετάσεων, ενώ σημειώθηκαν και ορισμένα λιποθυμικά επεισόδια. Αναλογικά οι περισσότερες των κλήσεων έγιναν από τη Λάρισα και ήδη είναι αυξημένες κατά 100% σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές κλήσεις. Άλλοι τρεις υποψήφιοι διακομίστηκαν την ίδια μέρα στο νοσοκομείο Αγρινίου και σε Κέντρο Υγείας της Αιτωλοακαρνανίας καθώς ένιωσαν αδιαθεσία κατά τη διάρκεια των γραπτών εξετάσεων, στο πλαίσιο των Πανελληνίων ("Ελευθερία" 23/5/2015).

Μπορεί η νέα κυβέρνηση να κατήργησε για του χρόνου την Τράπεζα Θεμάτων ή να περιόρισε κάπως τον αριθμό των εξεταζομένων μαθημάτων, όμως το σύστημα των πανελληνίων παραμένει περίπου το ίδιο.

Ένα σύστημα για το οποίο δεν έγινε καμία ουσιαστική συζήτηση στην προεκλογική περίοδο. Ένα σύστημα που όπως φαίνεται θα συνεχίσει να υπάρχει και τα επόμενα χρόνια. Ένα σύστημα που κανένας δεν τολμά να το αλλάξει.

Ένα σύστημα που απαξιώνει το Λύκειο αφού οι υποψήφιοι εγκαταλείπουν τις σχολικές τάξεις 1-2 μήνες πριν τη λήξη του σχολικού έτους για να ετοιμαστούν για τις πανελλήνιες μέσω των φροντιστηρίων. Ένα σύστημα που αναγκάζει τους γονείς να καταθέτουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στα φροντιστήρια των παιδιών τους. Ένα σύστημα που οδηγεί τους υποψήφιους στην παπαγαλία. Που καταδικάζει τους νέους μας σε μια ψυχοφθόρα διαδικασία στην πιο όμορφη ηλικία τους.

Δημιουργεί το υπουργείο μια "Κεντρική Επιτροπή" που συνήθως έχει επικεφαλής έναν καθηγητή Πανεπιστημίου, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου και μερικούς άλλους. Αυτοί είναι που βγάζουν τα θέματα των εξετάσεων.

Ποιος όμως μπορεί να πεισθεί ύστερα κι από τις περσινές παλινωδίες στα θέματα της Φυσικής ότι όλοι αυτοί γνωρίζουν καλά τη διδαχθείσα ύλη των Λυκείων της χώρας μας; Ποιος μπορεί να πεισθεί ότι η δυσκολία των περσινών θεμάτων (π.χ. στα Μαθηματικά και στη Φυσική) ανταποκρινόταν σε αυτά που είχαν διδαχθεί οι υποψήφιοι στα Λύκεια του νομού μας και κατ' επέκταση στα Λύκεια της χώρας μας;

Στην πράξη οι βάσεις εισαγωγής σε κάποια τμήματα κυμαίνονται σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα και ενώ σε κάποια τμήματα κυρίως των περιφερειακών ΤΕΙ εισάγονται υποψήφιοι παραδίδοντας σχεδόν "λευκή κόλλα", λίγοι είναι αυτοί που τολμούν να μιλήσουν για κατάργηση των πανελλήνιων εξετάσεων και για αντικατάστασή τους από μια πιο ανθρώπινη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων.

Πώς ο γονιός θα πεισθεί να στείλει το παιδί του σ' ένα τέτοιο τμήμα; Ποιος γονιός θα πεισθεί να καταβάλει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, για να ολοκληρώσει το παιδί του τις τετραετείς σπουδές του σ' ένα τέτοιο τμήμα και μάλιστα σε μια άλλη πόλη; Όταν μάλιστα γνωρίζουμε γενικότερα πού οδηγούν τα πτυχία των περισσοτέρων σχολών.

Μπορεί να πράξει κάτι πάνω σ' αυτό το θέμα η νέα κυβέρνηση; Μπορεί και θέλει να πάρει κάποιες σχετικές αποφάσεις; Μπορεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που θα σχετίζονται με την αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης;

Η κατάργηση των πανελλήνιων εξετάσεων, η αποσύνδεσή τους από το Λύκειο και η αντικατάστασή τους από μια πιο ανθρώπινη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων, είναι μια μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει. Είναι μια μεταρρύθμιση που πρέπει να την τολμήσουν και να την κάνουν όσοι ακόμη νοιάζονται πραγματικά για τους νέους μας και για την Παιδεία της χώρας μας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass