Λαρισινά δοκίμια

Αυτό που προέχει είναι η αρετή και η τόλμη

Δημοσίευση: 30 Ιουν 2015 8:37

 

Του Μ.Ε. Λαγκουβάρδου

«Όταν γύρισαν πίσω οι εβδομήντα μαθητές έλεγαν γεμάτοι χαρά: «Κύριε, στο όνομά σου ακόμη και τα δαιμόνια μας υπακούουν» Κι ο Ιησούς τους είπε: «Έχω δει το σατανά να πέφτει απ’ τον ουρανό σαν αστραπή. Σας δίνω την εξουσία να πατάτε πάνω σε φίδια και σκορπιούς, και να κυριαρχείτε πάνω σ’ όλη τη δύναμη του εχθρού και τίποτε να μην σας βλάψει. Πλην να μη χαίρεστε που και τα δαιμόνια υποτάσσονται σε σας. Να χαίρεστε που τα ονόματά σας έχουν γραφτεί στον ουρανό». «Εν αυτή τη ώρα ηγαλλιάσατο τω πνεύματι ο Ιησούς και είπεν: εξομολογούμαι σοι πάτερ, κύριε του ουρανού και της γης, ότι απέκρυψας ταύτα από σοφών και συνετών και απεκάλυψας αυτά νηπίοις».

Τι σημαίνουν τα λόγια αυτά; Ο σατανάς, ο πλανών την οικουμένην, ο άρχων του σκότους πέφτει απ’ τον ουρανό στη γη σαν αστραπή. Σημαίνουν ότι η δράση του σατανά στο πνευματικό πεδίο είναι πλέον ορατή από όλους τους ανθρώπους στη γη, όπως είναι ορατό από όλους το φως της αστραπής; Ότι όσοι ακολουθούν το σατανά γνωρίζουν ότι ψεύδεται και το κάνουν δελεασμένοι από την πρόσκαιρη δόξα του; Σημαίνουν ότι η ματαιότητα του κόσμου ήταν κρυμμένη από καταβολής κόσμου για να μην μπορούν να τη δουν οι σοφοί και οι συνετοί του κόσμου τούτου ενώ έχει αποκαλυφθεί στα νήπια; Ήδη στην εποχή μας βλέπουμε το κακό να δρα απροκάλυπτα.

Η επιτυχία της Ελλάδος , να μεταφέρει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές της, από το λογιστικό επίπεδο των τεχνοκρατών, στο πολιτικό επίπεδο, όπου οι πολιτικοί που λαμβάνουν μέρος σ’ αυτές, ελέγχονται, από τους λαούς είναι η μεγαλύτερη νίκη, στη δύσκολη αυτή διαπραγμάτευση.

Ουσιαστικά, είναι νίκη της Δικαιοσύνης, της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης. Και οφείλεται, πρέπει να το αναγνωρίσουμε, στον κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναδεικνύεται στις δύσκολες αυτές στιγμές, όχι μόνο άξιος πολιτικός ηγέτης, αλλά και ορθόδοξος χριστιανός, στην πράξη, αν και ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του άθεο.

Η διαπραγμάτευση στο πολιτικό επίπεδο, ενώπιον της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας κοινής γνώμης, έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα:, μερικά από τα οποία, ενδεικτικά αναφέρουμε παρακάτω: όπως είναι 1ον), ότι γίνεται φανερό ,ότι η διαπραγμάτευση δεν είναι θέμα του ελληνικού λαού και των δανειστών, αλλά είναι θέμα όλων των ευρωπαϊκών λαών. 2ον) ότι οι πράξεις κι οι παραλείψεις των πολιτικών κι η ανειλικρίνεια, όταν υπάρχει , τελούνται μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου, που τους αφορά άμεσα, διότι είναι ενδεχόμενο να βρεθούν ακριβώς στην ίδια θέση με τον λαό της Ελλάδος. 3ον) ότι εκείνο που προέχει πλέον, είναι η αρετή και η τόλμη.

Από την άποψη ενός ορθοδόξου, η στάση της Ελλάδος είναι όντως ορθόδοξη. Για πρώτη ίσως φορά εφαρμόζεται , στην πολιτική ιστορία , η κρυμμένη από καταβολής κόσμου πεμπτουσία της Χριστιανικής Διδασκαλίας, που ο Ίδιος ο Κύριος την εμπιστεύθηκε μόνο στους μαθητές Του. Είναι η στάση να αγωνίζεσαι με το Χριστό, για το Χριστό.

Πράγματι το οικείο κεφάλαιο είναι το δυσκολότερο από όλα τα κεφάλαια της Καινής Διαθήκης, με εξαίρεση την Αποκάλυψη . Ακόμα και το όραμα του Μ. Κωνσταντίνου «Εν τούτω νίκα», έχει μεν το νόημα να νικάς με το Χριστό, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο, αν έχει και το περιεχόμενο του να αγωνίζεσαι για το Χριστό.

Το Ευαγγέλιο γράφει ποιος αγωνίζεται με το Χριστό και ποιος αγωνίζεται για το Χριστό. Με το Χριστό αγωνιζόμαστε με ειλικρίνεια. Δεν χωρεί με το Χριστό ψέμα και υποκρισία. Για το Χριστό αγωνιζόμαστε, για την δικαιοσύνη, για την δημοκρατία και για την αλληλεγγύη. Ο Χριστός είπε, όταν αγωνίζεστε για τους φτωχούς, για μένα αγωνίζεστε. Η Ελλάδα αγωνίζεται με το Χριστό (με ειλικρίνεια) και για το Χριστό , για την δικαιοσύνη, για την δημοκρατία και για την αλληλεγγύη.

Το Ευαγγέλιο μιλάει με απλά λόγια, που ο ορθόδοξος λαός τα εγκολπώνεται, ενώ ο καχύποπτος δεν τα αντιλαμβάνεται. Είναι, όπως λέει ο Χριστός, κρυμμένα γι’ αυτόν, από καταβολής κόσμου.,

Το Ευαγγέλιο λέει απλά πράγματα κι αυτός που τα εγκολπώνεται και τα εφαρμόζει είναι αληθινός χριστιανός, κι αν είναι ολόκληρος λαός, αναδεικνύει άξιους ηγέτες. Με αυτήν την έννοια αληθινοί χριστιανοί υπάρχουν και πριν τον Χριστό.

Οι δανειστές έκαναν το λάθος να δεχθούν να διαπραγματευθούν σε πολιτικό επίπεδο, στο οποίο δεν είναι ανεξέλεγκτοι. Οι ενέργειες κι οι παραλείψεις τους γίνονται πλέον όχι μόνον ενώπιον των λαών τους αλλά και ολόκληρου του κόσμου.

Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για την έκβαση των διαπραγματεύσεων που γίνονται όχι κρυφά απ’ τους λαούς, δηλαδή με ειλικρίνεια, για την Δικαιοσύνη, την Δημοκρατία και την Αλληλεγγύη!

Η δοκιμασία μας αυτή θα μας διδάξει ότι για τους φτωχούς και τους αδύνατους, αυτό που προέχει δεν είναι η υλική ισχύς, την οποία δεν έχουν, αλλά η αρετή και η τόλμη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass