Ονειρο ή εφιάλτης, μύθος ή πραγματικότητα;

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2018 15:45

Η έκδοση της εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μέσω της οποίας δίνονται συμπληρωματικές οδηγίες για τον προσδιορισμό των συντάξιμων αποδοχών και σχετικών κρατήσεων των δημοσίων υπαλλήλων, αποτελεί το μεγάλο γεγονός των ημερών.

Μέσω αυτής ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στο καθεστώς αναγνώρισης - υπολογισμού του διπλάσιου χρόνου υπηρεσίας, τόσο των στρατιωτικών, όσο και των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου.

Αναμφίβολα αποτέλεσε το γεγονός των ημερών για τον κλάδο μας, καθώς τα διαλαμβανόμενα της εγκυκλίου εξειδικεύουν σημαντικά ζητήματα που έχρηζαν άμεσης επίλυσης. Σε γενικές γραμμές μπορεί να χαρακτηριστεί ότι κινείται προς τη θετική κατεύθυνση.

Στα διαλαμβανόμενα της εγκυκλίου υπάρχει πληθώρα σημείων που χρήζουν περαιτέρω αποσαφήνισης, γεγονός που δεν τιμά την Πολιτεία, όταν μεσολαβούν περίπου 2 έτη από την ψήφιση του θεσμικού πλαισίου (ασφαλιστική «μεταρρύθμιση»), μέχρι την έκδοση της εν λόγω εγκυκλίου. Η αδικοπραξία του συστήματος σε όλο της το μεγαλείο…

Κριτήριο υπαγωγής σε καθεστώς αναγνώρισης διπλάσιου χρόνου υπηρεσίας είναι ο χρόνος που παρασχέθηκε η εν λόγω υπηρεσία και όχι η ημερομηνία υποβολής της αίτησης κάθε ενδιαφερόμενου και λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης ανατρέχοντας στο έτος κατά το οποίο παρασχέθηκαν και όχι το έτος που αναγνωρίστηκαν. Η εισφορά υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά εισφορών κλάδου σύνταξης (6,67%) και τις συντάξιμες αποδοχές που ίσχυαν όταν πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη υπηρεσία.

Συνεπώς, παύει αυτοδικαίως να εφαρμόζεται η αναγνώριση στο διπλάσιο των ετών υπηρεσίας, με βάση τις συντάξιμες αποδοχές του χρόνου υποβολής της αίτησης.

Στην αντίπερα όχθη συναισθήματα αγωνίας διακατέχουν μεγάλη μερίδα συναδέλφων που προέβησαν σε αναγνώριση των ετών αυτών, καταβάλλοντας (εφάπαξ ή σε 60 ισόποσες δόσεις) εισφορές που δεν ανατρέχουν στο έτος που παρασχέθηκε η υπηρεσία, αλλά στον χρόνο υποβολής της αίτησης.

Επιβάλλεται συνεπώς, εκ των συνθηκών, να γίνει άμεσα ο επανυπολογισμός των καταβαλλόμενων εισφορών, υπό το νέο πλαίσιο που οριοθετήθηκε με τη σχετική εγκύκλιο, προκειμένου να ακολουθήσει, κατά περίπτωση, η επιστροφή εισφορών, που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως ή ο συμψηφισμός των υπολειπόμενων ποσών για τους δικαιούχους.

Επίσης είναι απαραίτητος ο επακριβής καθορισμός της περιόδου υπηρεσίας που οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι επιθυμούν να αναγνωρίσουν. Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ανάλογη πρόβλεψη! Είναι ζήτημα εξαιρετικής σημασίας, που πρέπει να διευθετηθεί το συντομότερο.

Το πρόβλημα και η αναστάτωση δεν οφείλεται στους συναδέλφους, αλλά στο Κράτος που δε διακρίνεται για τη συνέχεια και τη συνέπειά του. Αυτό ισχύει πολύ δε περισσότερο όταν το πρόβλημα έγκειται σε ενέργειες ή παραλείψεις της Πολιτείας που συνεχίζει να νομοθετεί ανερμάτιστα, χωρίς διάλογο ουσιαστικό και με λογική ψυχρά εισπρακτική.  

Αν μη τι άλλο οφείλουμε ως σκεπτόμενοι ενεργοί πολίτες να προβληματιστούμε για τη λειτουργία του Κράτους για μια ακόμη φορά!

Του κ. Στέφανου Κουκουράβα

 (*) Ο κ. Στέφανος Κουκουράβας είναι λοχαγός (ΕΜ) και γραμματέας Παραγωγικών Σχολών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass