Για το ζήτημα των διευθυντών

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2018 15:50

Η απόφαση (15 Δεκέμβρη 2017) της Π.Δ.Ε. Θεσσαλίας να εκπέσουν του αξιολογικού Πίνακα δεκατρείς υποψήφιοι οδήγησε έξι διευθυντές σχολείων να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Ανακλήθηκαν χωρίς να προηγηθεί προκαταρκτική έρευνα, χωρίς να κληθούν οι χειριστές του ηλεκτρονικού συστήματος ή οι διευθυντές να διατυπώσουν προηγουμένως τη γνώμη τους.

Στις 22 Δεκέμβρη παγώνει η εκτέλεση της ανάκλησης. Μετά την απόφαση, η ΠΔΕ Θεσσαλίας διέταξε διοικητική έρευνα εναντίον του δ. ΠΥΣΔΕ, που προμηνύθηκε- όπως άλλωστε και η αποπομπή των διευθυντών, από τις 8.12 - από τοπικά μέσα. Δημοσιοποιήθηκε το ξεκίνημά της το Φλεβάρη, μήνα που αποφασίστηκε η αναστολή της ανάκλησης. Βάσει του δημοσιευμένου σκεπτικού, δεν είχε τότε ακόμη οριστεί δικάσιμος για την οριστική απόφαση επί της αίτησης ακύρωσης.

Με ενδιαφέρον για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων, η απόφαση χαιρετίστηκε και ερμηνεύτηκε από την ΠΔΕ ότι μέχρι 30 Ιούνη έπρεπε το δ. ΠΥΣΔΕ Λάρισας να αποπέμψει τους διευθυντές. Στις 6 Ιούνη 2018 είχε εν τω μεταξύ οριστεί η κύρια δίκη. Η ΠΔΕ δεν κατέθεσε εισήγηση, οπότε αναβλήθηκε. Η νέα δικάσιμος ορίστηκε στις 5 Δεκέμβρη 2018.

Παρόλα αυτά το μονοπρόσωπο όργανο, ως μη έχον αρμοδιότητα να ορίσει στο αυτοτελές συλλογικό όργανο να συντάξει από μηδενική βάση νέους πίνακες διευθυντών, το παρωθούσε, όπως και το Δεκέμβρη, έτσι και τώρα δια εγγράφου να προβεί σε νέες τοποθετήσεις.

Ενισχυτικά ο αιρετός των Παρεμβάσεων ζητούσε συνεδρίαση τέσσερις ημέρες πριν τις 30/6, παρότι στις 29 Ιούνη αναμενόταν απόφαση νέας αναστολής. Αυτή δόθηκε και οι έξι θιγόμενοι παραμένουν διευθυντές στα σχολεία τους.

Τα έγγραφα αιτήματα της ΠΔΕ για άμεση αποπομπή των διευθυντών, με σαφή αναφορά σε εξατομικευμένο πειθαρχικό έλεγχο προς τα μέλη του συλλογικού οργάνου λόγω κωλυσιεργίας, προηγήθηκαν χρονικά των αποφάσεων αναστολής και τις δύο φορές.

Δεν προέχουν όμως, ούτε των δικαστικών φυσικά. Για λόγους χρηστής διοίκησης και κοινής λογικής το Υπηρεσιακό Συμβούλιο όφειλε να αναμένει τη δικαστική εξέλιξη προκειμένου να περιφρουρήσει το κύρος της εκπαίδευσης.

Από τον Αύγουστο που τοποθετήθηκαν, Νοέμβρη καταγγέλθηκε ότι διευθυντές επαναποθήκευσαν τις δηλώσεις προτίμησης στο ηλεκτρονικό σύστημα και μετά τις 24:00 (είσοδος επιτρεπόταν μόνο πριν).

Βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε σε αρεστούς που έτυχαν εσωτερικής πληροφόρησης, βάσει συνδικαλιστών. Η άδικη αυτή αιτίαση για τα μέλη του δ. ΠΥΣΔΕ που αγνοούσαν την ύπαρξη ζητήματος, κι ενώ δεν έλαβαν κατά αρμοδιότητα ενστάσεις επί των τοποθετήσεων, προκάλεσε δήλωση του Προισταμένου Β/θμιας.

Ο βουλευτής απαντώντας επικαλέστηκε την άποψη της ΠΔΕ( «με δεδομένο ότι υπήρξαν δημόσια διαφοροποιήσεις από την προϊσταμένη του αρχή…»).

Ο αιρετός της ΔΑΚΕ από τη βιάση του να δώσει στις καταγγελίες περιεχόμενο δήλωσε στο συμβούλιο τότε ( αν και μετά τις εκλογές (19.12) της ΕΛΜΕ ανασκευάζει) ότι γνώριζε εκείνος τέλη Αυγούστου για ένα υποτιθέμενο μέιλ που ενημέρωνε για το πρόβλημα.

Από αυτόν πήρε τη σκυτάλη ο τέως αντιπρόεδρος του ΠΥΣΔΕ και προέβη σε καταγγελτική δήλωση, που διέρρευσε από τα πρακτικά. Συνδικαλιστές των «Παρεμβάσεων» με ρητορεία περί διαφάνειας υιοθέτησαν άμεσα τη δική του διάσταση στο θέμα και τη χρησιμοποίησαν για ψηφοθηρικούς λόγους.

Μέλη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζαμε τη δημοκρατική νομιμότητα, το τεκμήριο της αθωότητας, την υποχρέωση εκπόνησης προκαταρκτικής έρευνας πριν τη λήψη δυσμενούς για τον υφιστάμενο απόφασης, την υποχρέωση τήρησης της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των υποψηφίων και υπαλλήλων, κατά της υπέρβασης αρμοδιοτήτων και της κατάχρησης εξουσίας.

Υπέρ του δημοκρατικού χαρακτήρα διοίκησης του δημόσιου σχολείου κόντρα στη λογική της εξυπηρέτησης της προσωπικής πολιτικής του οποιουδήποτε. Υπέρ των δικαιωμάτων πήραν θέση επίσης η ΕΛΜΕ και το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Λάρισας.

Τέλος σε μια δημοκρατική κοινωνία δεν τιμωρεί η διοίκηση πρώτα τον πολίτη και μετά προκαλεί, η ίδια, διοικητική έρευνα για να αναζητήσει ερείσματα. Το πόρισμα μαθαίνουμε από τον Τύπο ότι έχει παραδοθεί στο όργανο που τη διέταξε. Δηλαδή μετά την απόφαση αποπομπής των διευθυντών, την αναστολή και την εκ νέου αναστολή της εκτέλεσής της και κυρίως μετά την αναβολή της εκδίκασής της με υπαιτιότητα του ίδιου του οργάνου που αποφάσισε, ίσως η ΕΔΕ ήταν μια κάποια λύσις…

Της κ. Ερμίνας Μαγαλιού (*)

(*) Η κ. Ερμίνα Μαγαλιού είναι μέλος του Δ. ΠΥΣΔΕ Λάρισας και μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass