Δύσκολη αλλά επιβεβλημένη η απεμπλοκή του Ποταμιού

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2018 15:40

Η απεμπλοκή του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά επιβεβλημένη. Ήταν μια κίνηση συνέπειας από τη στιγμή που άλλαξαν οι αρχικοί όροι. Ποιοι είναι αυτοί:

α) Το Πολιτικό Συμβούλιο ξεκίνησε ως όργανο χάραξης πολιτικής και κατέληξε σε συμβουλευτικό όργανο με τρανταχτό παράδειγμα την απόφαση για το Μακεδονικό, όπου οι πέντε ήταν αντίθετοι με την απόφαση της κ. Γεννηματά. Αλλά...

β) Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες διατηρούσαν την αυτοτέλειά τους, βάσει του προγράμματος όπου είχαν εκλεγεί (σεβασμός στην ψήφο του πολίτη), και συζητούσαν ώστε να έχουν κοινή γραμμή στη Βουλή. Στις εκλογές οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δύο κομμάτων θα διαλύονταν, το Κίνημα Αλλαγής θα απευθυνόταν στους πολίτες, ενιαία, με βάση το πρόγραμμα που συνδιαμορφώθηκε από όλες τις δυνάμεις του Κέντρου που συμμετείχαν σε αυτό. Αυτό άλλαξε! Η κ. Γεννηματά αποφάσισε ότι πρέπει να μην υπάρχει διαφορετική φωνή και πίεζε οι θέσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων να μην προέρχονται μέσα από συζήτηση και ώσμωση των διαφορετικών απόψεων που υπήρχαν στα προγράμματά μας, αλλά με την αρχή της πλειοψηφίας. Δηλαδή, φίμωμα...

γ) Πολλοί φίλοι και συνοδοιπόροι βιώσαν όλη την κοινή μας διαδρομή ως αναβίωση του ΠΑΣΟΚ. Οφείλω να ομολογήσω πως δεν είμαι ΠΑΣΟΚ. Ανήκω στον Κεντρώο Προοδευτικό Χώρο που είναι ευρύτερη έννοια και δεν θα ήθελα να ορίζεται ο χώρος αυτός από ένα υποσύνολό του, αλλά από την ολότητα. Ολότητα που προσπαθήσαμε να φτιάξουμε. Αλλά...

-Μα, θα πει κάποιος: Πρέπει να υπάρχει μία φωνή, γιατί διαφορετικά δημιουργείται σύγχυση.

Θα συμφωνήσω, αλλά η μία φωνή δεν έρχεται με το εγώ αποφασίζω... είναι προϊόν συζητήσεων, επίπονων συζητήσεων και σαφέστατα όχι αλλαγής των θέσεων με το βλέμμα στο πρόσκαιρο κομματικό όφελος, βλ. Μακεδονικό ή εδώ και τώρα εκλογές.

-Ναι, όμως η σύνθεση απαιτεί χρόνο και στην πολιτική δεν υπάρχει χρόνος, θα πει κάποιος άλλος.

Θα διαφωνήσω. Η άποψη αυτή νομίζω ότι είναι το άλλοθι του λαϊκισμού. Δηλαδή, θα πω εύκολα πράγματα στους πολίτες που δεν απαιτούν κόπο και χρόνο για να γίνω αρεστός. Φανταστείτε να προσπαθούσε ένας καθηγητής να γίνει αρεστός στους μαθητές του; Θα ήταν καλός καθηγητής; Η πολιτική για μένα πρέπει να διαπαιδαγωγεί και όχι να βολεύει. Επομένως, απαιτείται χρόνος για ώσμωση και κόπος για σύνθεση.

Εξάλλου, "ενώ η άγνοια επιταχύνει τον χρόνον και τον κάνει να ξεγλιστρά από τις ζωές ωσεί άμμος, η γνώση τον επιβραδύνει, τον κρατά δέσμιο και του επιβάλλει τας προθέσεις της" (Λύκιος -5ος αι. μ.Χ- "Χρόνου φείδου ή μη γνώναι").

Γνώση χωρίς συζήτηση και σύνθεση δεν γίνεται.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φίλους που γνώρισα και συνάντησα στο Κίνημα Αλλαγής και είμαι σίγουρος πως με μερικούς απ’ αυτούς θα συναντηθούμε ξανά.

Υ.Γ. Οι αιχμές που αφήνονται για δήθεν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχουν σε κριτική. Αλήθεια όμως...

Από τον Δημήτρη Σακατζή

* Ο Δημήτρης Σακατζής είναι εκπαιδευτικός, μέλος της μεγάλης συγκέντρωσης των αντιπροσώπων του Ποταμιού

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass