Πες υπεύθυνα «ναι» ή «όχι»

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2015 8:00

 

Από την Ευρυδίκη Μήλιου

Από το περασμένο Σάββατο διαβάζω και ακούω απόψεις πάνω στο φλέγον θέμα των ημερών, το επερχόμενο δημοψήφισμα. Απόψεις υπέρ του «ναι», απόψεις υπέρ του «όχι», απόψεις σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη του δημοψηφίσματος και λοιπές κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μονοπωλούν το ενδιαφέρον των συζητήσεών μας. Χωρίς να κρίνω κανέναν για τις προσωπικές του επιλογές και σεβόμενη τις απόψεις του καθενός, έχω να διατυπώσω κάποιες ενστάσεις.

Αρχικά, αυτό που με τρόμαξε πιο πολύ είναι η ταχύτητα με την οποία ο κόσμος τάχθηκε υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης. Το Σάββατο το μεσημέρι, δώδεκα ώρες μετά την αναγγελία του όλοι είχαν υιοθετήσει άποψη. Και σας ρωτάει μια αναποφάσιστη, με ποια κριτήρια μέσα σε δώδεκα ώρες αποφασίσατε για το τι θα ψηφίσετε; Ποια δεδομένα λάβατε υπόψη σας, τι ακριβώς σταθμίσατε και καταλήξατε στην απόφαση σας; Το πιο τρομακτικό είναι ότι βάλατε και παρωπίδες και δεν βλέπετε τίποτα πέρα από αυτό που υποστηρίζετε. Οποιαδήποτε άποψη όσο τεκμηριωμένη και αν είναι,απορρίπτεται ασυζητητί γιατί απλώς έρχεται σε αντίθεση με τη θέση που λάβατε.

 Δεύτερον, ευρωλάγνοι και δραχμολάγνοι επικαλείστε την ιστορία για να θεμελιώσετε την ορθότητα των επιχειρημάτων σας. Αν οι γνώσεις σας πάνω στα ιστορικά θέματα περιορίζονται σε αυτές που αποκτήσατε στο Δημοτικό τότε που σας έντυναν Κολοκοτρώνη και γυναίκα της Πίνδου σας συνιστώ να ξαναδιαβάσετε ιστορία πριν την επικαλεστείτε. Επιπλέον, η ακραιφνής αναγωγή σε ιστορικά παραδείγματα και συνταγές που στο παρελθόν υπήρξαν επικερδείς για την πατρίδα δε σημαίνει ότι αν τις εφαρμόσουμε και τώρα θα έχουν τα ίδια επιτυχή αποτελέσματα. Κάθε ιστορική περίοδος διέπεται από τα δικά της κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά δεδομένα τα οποία πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας.

Τρίτον, όπου ακούτε πολλές επικλήσεις της εθνικής υπερηφάνειας και άλλων παρεμφερών εκφράσεων να κρατάτε μικρό καλάθι. Επικαλείται το συναίσθημά σας και προσπαθεί να εξάψει το εθνικά σας ένστικτα όποιος δεν μπορεί να σας πείσει απευθυνόμενος σ τη λογική σας.

Τέταρτον, είδατε την ερώτηση του δημοψηφίσματος; Αν ναι, τι καταλάβατε από αυτή.Ερωτάστε αν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αποτελείται από δύο έγγραφα: το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους). Ποιος απ’ όλους εμάς γνωρίζει τι λένε αυτά τα έγγραφα; Θα ψηφίσουμε με την τακτική που είχαν ψηφίσει οι βουλευτές το μνημόνιο; Δηλαδή χωρίς να το διαβάσουμε; Ή θα ακολουθήσουμε την πεπατημένη και το γνωστό σε όλους μας «έχω διαβάσει και αποδέχομαι/δεν αποδέχομαι τους όρους» όπου είναι κοινό μυστικό ότι κανείς δεν έχει διαβάσει τους όρους;

Προσωπικά, συνιστώ σε όλους να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και να πάρουμε μια απόφαση με τη μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα. Δεν μας ρώτησαν τι θα φάμε αύριο, να αποφασίσουμε για το μέλλον μας είπαν. Χρειάζεται περίσκεψη, στάθμιση, υπευθυνότητα. Πότε άλλοτε πήρατε μια κρίσιμη απόφαση για το μέλλον σας μέσα σε λίγες ώρες;Υπό την επήρεια του φόβου, δε μπορούμε να πάρουμε μια λογική απόφαση. Ας ακούσουμετις εκατέρωθεν απόψεις και μετά ας κλείσουμε την τηλεόραση, ας αποσυνδεθούμε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ας πάρουμε μια απόφαση με γνώμονα το συμφέρον της χώρας.Καλή ψήφο σε όλους μας!

Η Ευρυδίκη Γεωργ. Μήλιου, είναι φοιτήτρια Νομικής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass