Πολιτική καταιγίδα

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2015 8:20

 

Από τον Γιάννη Θεούλη

Ο κ. Πρωθυπουργός αιφνιδιαστικά κατέφυγε στο δημοψήφισμα με το ερώτημα ναι ή όχι στις προτάσεις των Βρυξελλών. Διέκοψε τις διαπραγματεύσεις και το διαπραγματευτικό κλιμάκιο απεχώρησε χωρίς να ενημερωθούν οι ευρωπαίοι εταίροι μας. Η ματαίωση των διαπραγματεύσεων θεωρήθηκε κεραυνός εν αιθρία. Όταν ο κ. Γ. Παπανδρέου ως Πρωθυπουργός είχε εκδηλώσει την πρόθεσή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος κατά την περίοδο των τότε διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας ο κ. Τσίπρας είχε αποδοκιμάσει την ιδέα του δημοψηφίσματος και θεώρησε αυτό εθνική καταστροφή.

Και προ ολίγων ημερών ο νυν Πρωθυπουργός δήλωνε, ότι δεν προτίθεται να κάνει δημοψήφισμα ή εκλογές. Όμως έπραξε το αντίθετο και υπέπεσε σε ολέθριο λάθος, γιατί επί 5,5 μήνες πολιτεύονταν και παρέτεινε τις διαπραγματεύσεις με σκοπό ή να επιτύχει καλύτερο διαπραγματευτικό αποτέλεσμα ή δόλια φερόμενος να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την ευρωζώνη, ικανοποιώντας τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμούν την αποχώρηση της χώρας μας από την Ε.Ε. και το ευρώ. Αν ήταν ειλικρινής διαπραγματευτής και ικανός αντισυμβαλλόμενος θα έπρεπε τον Φεβρουάριο 2015 να κλείσει τη συμφωνία και να ρυθμίσει με καλύτερους όρους της εκκρεμούσες διαφορές. Αυτή τη στιγμή η χώρα μας βρίσκεται σε σφοδρή πολιτική καταιγίδα. Οι συνέπειες είναι καταστροφικές. Οι Τράπεζες είναι κλειστές για μια εβδομάδα και δεν αποκλείεται να συνεχιστεί το κλείσιμό τους λόγω έλλειψης ρευστότητας, η αγορά πάγωσε, δεν γίνονται εισαγωγές αγαθών λόγω έλλειψης χρημάτων.

Επίσης ο τουρισμός που είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας θα υποστεί ζημιές. Μελλοντικά αν η χώρα μας λόγω δημοψηφίσματος οδηγηθεί εκτός ευρωζώνης το πακέτο Γιούγκερ 35 δισεκατομμυρίων θα απολεσθεί θα χαθούν οι επιδοτήσεις και θα ακυρωθούν τα προγράμματα ανάπτυξης της οικονομίας και η χώρα μας θα χάσει πολλά δισεκατομμύρια με αποτέλεσμα η ανεργία και η φτώχεια να αυξηθούν.

Μια άλλη ζημιογόνα συνέπεια ήταν η διακοπή της ροής χρημάτων, προς τις τράπεζες από τη Ε.Κ.Τ. Ο Πρωθυπουργός μας με αίτημά του προς τους αξιωματούχους της ευρωζώνης ζητεί να συνεχισθεί η ρευστότητα προς τις τράπεζες μέχρι του δημοψηφίσματος. Όμως αυτός δεν καταδέχτηκε να ενημερώσει αυτούς για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και τώρα εκλιπαρεί να ενισχυθεί η ρευστότητα. Άκουσα τις δηλώσεις του Ολάντ, Μέρκελ και Γιούγκερ που καταφέρονταν κατά του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησής μας. Ο Γιούγκερ είπε ρητώς ότι ο κ. Τσίπρας είπε ψέματα στον ελληνικό λαό ότι οι προτάσεις των εταίρων μας προβλέπουν περικοπές μισθών και συντάξεων.

Τις δηλώσεις των εταίρων μας δεν τις λαμβάνω υπόψη μου και καταφεύγω στις δηλώσεις του Αλ. Παπαδόπουλου που ξεκάθαρα είπε ότι το δημοψήφισμα είναι καταστροφικό για τη χώρα μας, τυχοδιωκτικό και οι συνέπειες ανεπανόρθωτες. Επιπρόσθετα ο κ. Χρυσόγονος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε με θλίψη στη δημοσιότητα επιστολή την οποία έστειλε στον Πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε ότι η ρήξη με τους πιστωτές μας θα οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ενώσεως και Ευρωζώνης. Και η προσωπική μου γνώμη είναι σύμφωνη με τις απόψεις των πιο πάνω πολιτικών που με σύνεση και υπευθυνότητα εκφράστηκαν για την εθνική κρίση που προκάλεσε με απερισκεψία ανευθυνότητα ο Πρωθυπουργός μας. Ο Πρωθυπουργός έχει ορισμένα πλεονεκτήματα. Διακρίνεται για τη ρητορική ικανότητα και τον γλαφυρό λόγο του, έχει τη φρεσκάδα του νέου ανθρώπου και αγωνιστικότητα. Όμως δεν έχει ευκίνητη σκέψη, προβλεπτικότητα, οξυδέρκεια, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα να θυσιάσει το κομματικό συμφέρον και να ικανοποιήσει το εθνικό συμφέρον χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος. Έκανε λανθασμένες κινήσεις ως Πρωθυπουργός, επισκέφθηκε δύο φορές την Ρωσική Ομοσπονδία και πρόβαλε τον αγωγό ενέργειας ΤΑΠ σε χρόνο ακατάλληλο και επιζήμιο για τις διαπραγματεύσεις αφού προκάλεσε δυσαρέσκεια στους εταίρους μας. Ορθή και συνετή πράξη θα ήταν να κλείσει η συμφωνία με τους θεσμούς της ευρωζώνης και στη συνέχεια να προγραμματίσει τις πολιτικές κινήσεις προς άλλες κατευθύνσεις και να εκμεταλλευθεί τη γεωπολιτική θέση της Χώρας μας. Η διαχείριση αυτών των θεμάτων απαιτεί απλή λογική και ορθή κρίση για την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος. Ο Έλληνας πολίτης θα σπεύσει την ερχόμενη Κυριακή ν’ ασκήσει το δικαίωμα της ψήφου με αίσθημα ευθύνης, ελεύθερη βούληση και με σύνεση, σταθμίζοντας το συμφέρον του τόπου μας, το μέλλον του λαού μας και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό μας. Κάθε άλλη επιλογή είναι εθνικά ασύμφορη. Η θετική ψήφος για την παραμονή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη είναι κατά τη γνώμη των ορθοφρονούντων εθνική επιταγή. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρούσβελτ είπε ότι «η σφαίρα σκοτώνει τον άνθρωπο, η ψήφος σκοτώνει τα όνειρα των νέων». Στο δημοψήφισμα της επερχόμενης Κυριακής η ψήφος δεν θα σκοτώσει μόνο τα όνειρα των νέων αλλά και τη χώρα μας, που θα υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή. Η δική μου ψήφος δεν θα σκοτώσει τα όνειρα των νέων και τον τόπο μου παρ’ ότι είμαι δυσαρεστημένος από την λιτότητα, την ανεργία και τη φτώχεια, θα είναι θετική, αποβλέπουσα στην ευρωπαϊκή πορεία του λαού μας και στον τερματισμό της πολιτικής καταιγίδας, που αιφνίδια ξέσπασε πάνω από την όμορφη χώρα μας.

* Ο Γιάννης Θεούλης είναι επίτιμος δικηγόρος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass