ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Λύκος μάς τα φυλάει!

Δημοσίευση: 03 Ιουλ 2015 8:25

 

Του Χρήστου Τσαντήλα

ΔΕΝ θα μπορούσα να φανταστώ πώς θα γινόταν να λειτουργήσει ένα οργανωμένο κράτος δίχως τραπεζικό σύστημα. Νομίζω όμως ότι μπορώ να φανταστώ ακριβώς το αντίθετο. Πώς δηλαδή θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα τραπεζικό σύστημα δίχως... κράτος! Διότι, αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα και στους Έλληνες τούτες τις κρίσιμες για την ιστορία μας ημέρες, είναι το αποτέλεσμα των... κατορθωμάτων μας σε εθνικό και ατομικό επίπεδο, είναι ακριβώς αυτό που οι παλαιότεροι εν σοφία περιέγραφαν με τη φράση «όπως έστρωσες θα κοιμηθείς»!

ΑΝ και πρωτάρηδες οι Έλληνες, αιφνιδιασμένοι και δικαίως σαστισμένοι, στο πολυήμερο κλείσιμο των τραπεζών (δεν έχει συμβεί ξανά στη μεταπολεμική ιστορία μας), αποκομίσαμε νομίζω σπουδαία εμπειρία και βέβαια χρήσιμες γνώσεις, γύρω από το οικονομικό «μπλακ άουτ» και τις συνέπειές του, ώστε την επόμενη φορά, εάν υπάρξει, να μην έχουμε δικαιολογία αν μείνουμε απροετοίμαστοι και ακάλυπτοι από ρευστό και όχι μόνο, όμηροι (όπως τώρα) των αποφάσεων του οικονομικού παγκόσμιου διευθυντηρίου.

ΕΠΙΣΗΣ διαπιστώσαμε πάρα πολύ καλά, τι είναι αυτή η περιβόητη «εγγύηση του τραπεζικού συστήματος» την οποία χρησιμοποιούν όταν είναι να μας προσεγγίσουν για καταθέσεις και δάνεια οι τραπεζίτες και τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Δουλεύεις μια ζωή, κάνεις τις οικονομίες σου και εναποθέτεις τους κόπους σου στις τράπεζες να σου τα φυλάνε – δεν έχεις και άλλη επιλογή βεβαίως. «Μπορείς να τα σηκώνεις όποτε θέλεις» - σου λένε. Η εμπειρία των τελευταίων ημερών και το μπλοκάρισμα των αναλήψεων των δικών μας χρημάτων, απέδειξε πως και το τραπεζικό σύστημα μοιάζει με ...λύκο που φυλάει τα πρόβατα! Δεν υπάρχουν «μαξιλάρια ασφαλείας» και τέτοια αστεία πράγματα σε κρίσιμες καταστάσεις.

ΚΑΝΕΙΣ δεν θα προστατεύσει τον συνταξιούχο, κανείς δεν θα νοιαστεί για τον άνεργο και τον εργαζόμενο οικογενειάρχη, από τον εξαναγκασμό του, να περιμένει ώρες ολόκληρες έξω από τα μηχανήματα ανάληψης των τραπεζών, προκειμένου να πάρει, όσα ελάχιστα εκείνοι θέλουν να του δώσουν, από τα δικά του τα λεφτά!

ΑΛΛΑ, τι νομίζετε ότι είναι τελικά οι τράπεζες; «Λύκος χορτάτος είναι, που φυλάει τα πρόβατα» – έλεγαν οι παλαιότεροι. Και όταν πεινάσει θα τα κατασπαράξει! Δεν γνωρίζει κανείς ακόμα αν αυτός ο φόβος των καταθετών επιβεβαιωθεί τελικά, όπως και να έχει όμως, το τραπεζικό σύστημα και η υπεσχημένη «ασφάλεια των καταθέσεων» των πολιτών έχασαν σημαντικό έδαφος και απώλεσαν την εμπιστοσύνη του κόσμου. Θα πει κανείς, την επόμενη φορά θα ξέρουμε. Θα έχουμε πάρει τα μέτρα μας. Άραγε θα υπάρξει επόμενη;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass