ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Ομαλότητα, Δημοκρατία και σεβασμός του Συντάγματος

Δημοσίευση: 04 Ιουλ 2015 8:46

 

Του Κ. Μπαργιώτα, βουλευτή Λάρισας με το ΠΟΤΑΜΙ

Η έκκληση για ψυχραιμία και ενότητα είναι αναπόφευκτα το πρώτο μέλημα καθώς το θερμόμετρο ανεβαίνει πολιτικά παραμονές του δημοψηφίσματος. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα ο σεβασμός της δημοκρατικής νομιμότητας και των θεσμών δεν μπορεί πάρα να είναι απαράβατη προϋπόθεση όλων των βημάτων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος.

Βρισκόμαστε μπροστά στην κρισιμότερη καμπή της ελληνικής ιστορίας τουλάχιστον της μεταπολιτευτικής. Το αποτέλεσμα θα κρίνει ολόκληρο το πλέγμα των σχέσεων της χώρας με εχθρούς και συμμάχους και την Εθνική Ασφάλεια και όχι μόνο το ύψος των θυσιών που θα κληθεί αναπόφευκτα πλέον να επωμιστεί ο ελληνικός λαός.

Σε όλη τη διάρκεια της εξάμηνης διαπραγμάτευσης είχε τονιστεί από παντού, ακόμα και από κυβερνητικά χείλη πως το δημοψήφισμα ανεξάρτητα από τη διατύπωση της ερώτησης θα γινόταν δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της Ευρώπης. Περί αυτού πρόκειται παρά τις ατυχείς κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

Η επικράτηση του όχι ισοδυναμεί με την έξοδο - ηθελημένη ή αναγκαστική δεν έχει σημασία - από την Ευρώπη. Αν δεν ήταν τραγικό για έναν ολόκληρο λαό θα ήταν σίγουρα γελοία η προσκόλληση της κυβέρνησης στη χρήση της αυτοκτονίας της χώρας ως το απόλυτο όπλο εκβιασμού. Σήμερα άλλωστε γνωρίζουμε πως η μπλόφα απέτυχε και μετατράπηκε σε παγίδα: Η Ευρώπη δεν ρίγησε καν από την έναρξη των διαδικασιών χρεοκοπίας της χώρας, τα διεθνή χρηματιστήρια εξακολουθούν να ακμάζουν, επίκειται όμως η καταστροφή της Ελλάδας. Κανείς δεν κατάφερε να περιγράψει με ακρίβεια τον τρόπο και την έκβαση των συνομιλιών υπό το βάρος της απόρριψης της Ευρώπης από τον ελληνικό λαό. Κανείς δεν μπορεί επίσης να προσδιορίσει την ημερομηνία που θα ανοίξουν οι τράπεζες σε μια τέτοια περίπτωση, με ποια κεφάλαια και σε τι νόμισμα. Πολλοί ωστόσο έχουν περιγράψει με σχετική ακρίβεια τις τρομακτικές επιπτώσεις μιας εξόδου στη Δραχμή. Υποτίμηση, πληθωρισμός, χρόνια φτώχεια και διεθνή απομόνωση.

Ο ελληνικός λαός ωστόσο είναι σταθερά προσανατολισμένος προς το ευρώ και την Ευρώπη. Παρά τις μεθοδεύσεις και τα χαλκευμένα ερωτήματα θα επιβεβαιώσει την επιλογή του την Κυριακή ψηφίζοντας μαζικά ΝΑΙ στην Ευρώπη. Από την άποψη αυτή το δημοψήφισμα μπορεί να είναι λυτρωτικό. Η διαρκής αμφισβήτηση της πορείας και της ένταξης της χώρας στη Δύση και τον πολιτισμό της αποτέλεσε έναν ισχυρό ανασχετικό παράγοντα στην πορεία εξόδου από την κρίση. Ίσως είναι καιρός να τελειώνουμε ψηφίζοντας μαζικά ΝΑΙ!.

Καθώς η κυβέρνηση έχει ρίξει το βάρος της υπέρ της αντιευρωπαϊκής επιλογής του «Όχι», καθίσταται εύλογο το ερώτημα της επομένης μέρας αν το ΝΑΙ, όπως διαφαίνεται, επικρατήσει: Ποιος θα αναλάβει τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας και ποια κυβέρνηση θα αναλάβει την εφαρμογή της συμφωνίας;

Νομίζω πως ήρθε η ώρα της εθνικής συνεννόησης. Επειγόντως θα πρέπει να αναζητηθεί η παράταση της συμφωνίας με την Ευρώπη και η απελευθέρωση του ELA: Το κλείσιμο των τραπεζών από τον πρωθυπουργό αποτελεί ολέθρια επιλογή με βαρύτατες συνέπειες. Για να περιοριστούν στο ελάχιστο, μια υπερκομματική επιτροπή πρέπει να αναλάβει άμεσα τη διαπραγμάτευση της επαναλειτουργίας των. Από εκεί και πέρα οι διεργασίες για την εξασφάλιση ισχυρής κυβέρνησης με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία μπορεί και πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του Κοινοβούλιου και με σεβασμό στις συνταγματικές επιταγές και τη λαϊκή βούληση. Τα προβλήματα της χώρας μπορούν να λυθούν μόνο από κυβερνήσεις ευρείας πλειοψηφίας. Το ΝΑΙ θα τις κάνει εφικτές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass