Ανάλυση

Η συγκλονιστική νίκη του «Όχι» τα άλλαξε όλα!

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2015 8:45

 

 

Από τον Γιώργο Δελαστίκ

Διέλυσε το πολιτικό σκηνικό της μεταπολίτευσης το συγκλονιστικό ποσοστό του 61,3% του «Όχι» στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής. Ο καταποντισμός του «Ναι» στο 38,7% - δηλαδή... 22,6 (!!!) ποσοστιαίες μονάδες πίσω από το «Όχι» - εξανάγκασε σε παραίτηση τον τέως πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να αποφύγει τον διασυρμό της καρατόμησής του. Η εξαφάνιση από την πολιτική ζωή του τόπου ενός ακραίου μνημονιακού ηγέτη που «χαντάκωσε» τη συντηρητική παράταξη, από το αξίωμα του αρχηγού της Δεξιάς, συνιστά βεβαίως θετικό γεγονός.

Η αντικατάστασή του από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην ηγεσία της ΝΔ ως μεταβατικού αρχηγού οδήγησε ήδη από τη Δευτέρα στη συνυπογραφή εκ μέρους του προσωρινού νέου ηγέτη του κοινού ανακοινωθέντος των ελληνικών θέσεων έναντι των Γερμανών και των άλλων δανειστών.

Θα ήταν φυσικά πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για αλλαγή πολιτικής της ΝΔ στο θέμα της άνευ όρων αποδοχής των απαιτήσεων των δανειστών, όπως έκανε επί Σαμαρά. Αυτό άλλωστε θα εξαρτηθεί από το νέο ηγέτη του κύριου κόμματος της Δεξιάς, ο οποίος θα αναδειχθεί βάσει των καταστατικών αρχών της ΝΔ. Ο Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος διαφέρει ουσιωδώς από τον Αντ. Σαμαρά, δεν είναι παρά ο μεταβατικός αρχηγός της ΝΔ, ανεξαρτήτως του αν οι πολιτικές εξελίξεις θα κάνουν τη διάρκεια της αρχηγείας του στο κόμμα των δύο - τριών εβδομάδων ή μερικών μηνών.

Ο ΠΙΟ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ

Η σοβαρότερη απώλεια όμως για τη ΝΔ δεν είναι ο παταγωδώς αποτυχών Αντώνης Σαμαράς, επί των ημερών του οποίου το κύριο κόμμα της Δεξιάς, η ΝΔ, αφενός διασπάστηκε στα τρία (ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Ανεξάρτητοι Έλληνες) και αφετέρου στις τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις που έγιναν σημείωσε τέσσερα κατά πολύ χειρότερα αποτελέσματα της ιστορίας της. Σε πρωτοφανές ναδίρ καταβαραθρώθηκε τον Μάιο του 2012 με ποσοστό 18,85. Συνήλθε κάπως τον Ιούνιο, ένα μήνα μετά, παίρνοντας 29,66% που ήταν και το... απόλυτο μάξιμουμ που πέτυχε ο Αντώνης Σαμαράς στα πέντε και πλέον χρόνια της αρχηγίας του στη ΝΔ. Καταποντισμός στις ευρωεκλογές του 2014 με ποσοστό 22,71%, νέο αρνητικό ρεκόρ αυτών των εκλογών.

Στα σαράντα χρόνια της ιστορίας της, η ΝΔ ουδέποτε είχε κατακρημνιστεί κάτω από το 30%. Επί Αντώνη Σαμαρά όμως το 30% μετατράπηκε ξαφνικά σε απρόσιτο άνω φράγμα, το οποίο ουδέποτε κατόρθωσε να ξεπεράσει!

Το δημοψήφισμα ήρθε ως κατακλείδα. Η ΝΔ ήταν η ηγεμονική δύναμη του στρατοπέδου του «Ναι». Είδε όμως το «Όχι» να θριαμβεύει με πάνω από 20 (!) μονάδες διαφορά, όπως προαναφέραμε. Με αυτή την ήττα δεν κατάφερε να γλιτώσει ο Αντώνης Σαμαράς και παραιτήθηκε. Η ΝΔ απαλλάχθηκε έτσι από τον πιο αποτυχημένο αρχηγό της ιστορίας της.

«ΚΑΗΚΕ» Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Η παραίτηση Σαμαρά όμως μάλλον ευτύχημα συνιστά για τη ΝΔ παρά ατύχημα ή δυστύχημα. Άλλη είναι η μεγάλη απώλεια για τη Δεξιά ο Κώστας Καραμανλής. Το σύστημα σήμανε παγκινητοποίηση των ανθρώπων του. Στο πλαίσιο αυτό, παρακίνησε και τους πέντε εν ζωή πρώην πρωθυπουργούς της χώρας - τον 97χρονο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Κώστα Σημίτη, τον Κώστα Καραμανλή, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά - να κάνουν δηλώσεις υπέρ του «Ναι».

Ο Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε... «άφρονα επιλογή (!) το δημοψήφισμα, λέγοντας συγκεκριμένα στη δήλωσή του μεταξύ άλλων: «Οι υπαρκτές ατέλειες της Ε.Ε. δεν αναιρούν επ' ουδενί την αξία αυτού του στρατηγικού προσανατολισμού. Αφρονες επιλογές που ναρκοθετούν την αρχή αυτή εξωθούν τη χώρα σε περιπέτειες με απρόβλεπτες και πιθανώς μη αναστρέψιμες συνέπειες».

Αντιλαμβανόμενος ότι χαρακτηρίζοντας «άφρονα επιλογή» το δημοψήφισμα με το οποίο ο λαός θα εξέφραζε τη γνώμη του, του προκαλούσε προσωπική πολιτική ζημιά, ο προ εξαετίας πρωθυπουργός που σαρώθηκε το 2009 από τον Γιώργο Παπανδρέου, προχώρησε και σε τηλεοπτική δήλωση, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, για να διασώσει το προσωπικό του πολιτικό κύρος. «Την Κυριακή λέμε «Ναι» στην Ευρώπη διακήρυξε.

Η σαρωτική επικράτηση όμως του «Όχι» με 61,3% έναντι 38,7% εξουδετέρωσε σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό κύρος που είχε κεφαλαιοποιήσει διά της γνώριμης σε αυτόν τακτικής της σιωπής. Είναι άκρως αμφίβολο πλέον, αν ο Κώστας Καραμανλής είναι σε θέση να ηγηθεί ενός μεγάλου κόμματος της συντηρητικής παράταξης.

ΘΑ ΞΕΣΠΑΣΕΙ ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΝΔ

Αυτή η εξέλιξη με τον Κ. Καραμανλή δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό για τη ΝΔ. Η ανάδειξη ηγέτη που να μπορεί να επιβάλει μια γραμμή στο κύριο κόμμα της Δεξιάς θα αποδειχθεί πολύ δυσκολότερη υπόθεση από όσο φαντάζονται οι οπαδοί της. Ειδικά τώρα που δεν υπάρχει ο συγκολλητικός ιστός της εξουσίας, πώς θα συνυπάρξουν στο ίδιο κόμμα ο ακραίος νεοφιλελεύθερος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ακροδεξιός Μάκης Βορίδης, ο καραμανλικός Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο αστός Νίκος Δένδιας;

Η ΝΔ απειλείται με ξέσπασμα υπαρξιακής κρίσης με αφορμή την εκλογή αρχηγού. Μιας κρίσης δηλαδή ανάλογης εκείνης που διέλυσε οριστικά το ΠΑΣΟΚ, το οποίο από το 44% των βουλευτικών εκλογών του 2009 κατακρημνίστηκε στο... 13% (!) τον Μάιο του 2012 και στο 12% στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012, πέφτοντας παταγωδώς στο... 4,68% (!!!) στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Πρωτοφανές φαινόμενο στα ελληνικά πολιτικά χρονικά είναι η πτώση από το 44% στο 4% μέσα σε λέξι μόλις χρόνια.

Κρίση ανάλογης υφής όμως απειλεί τώρα και τη ΝΔ. Η αιτία είναι κοινή. Το ΠΑΣΟΚ διαλύθηκε επειδή ο αρχικά παντοδύναμος Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε να βάλει την Ελλάδα κάτω από επαίσχυντο μνημονιακό ζυγό, τον οποίον υπηρέτησε μέχρι το τέλος υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ως ελάσσων εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού με τη ΝΔ.

Και καλά, το ΠΑΣΟΚ ήταν ελάσσων εταίρος. Η ΝΔ, η οποία ήταν ο μείζων εταίρος αυτού του επονείδιστου συνασπισμού, δεν θα πληρώσει τίποτα για τη μνημονιακή πολιτική που άσκησε υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά; Αυτό είναι πολιτικά αδύνατον!

Η ΔΕΞΙΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΩΣ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑ!

Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατάντησε... έβδομο (!!!) κοινοβουλευτικό κόμμα που απέχει κάτω από 1,7% από την κοινοβουλευτική εξαφάνιση, πλήρωσε ήδη το ότι πρωτοστάτησε στην υπαγωγή της χώρας σε μνημονιακό καθεστώς. Ο ένας πόλος του μεταπολιτευτικού πόλου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που κυριάρχησε εδώ και σαράντα (!) χρόνια στο μεταπολιτευτικό σκηνικό, το ΠΑΣΟΚ, διαλύθηκε. Αν διαλυθεί και η ΝΔ, εξαφανίζεται βυθιζόμενο αύτανδρο ολόκληρο το μεταπολιτευτικό πολιτικό σκηνικό! Τελειώνει δηλαδή η μεταπολίτευση στη χώρα μας.

Κατά την προσωπική μας άποψη, βαδίζει προς διάλυση και η ΝΔ. Με δυσκολία και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, αφού πρώτα φυλλορροήσει η ΝΔ και διασπαστεί περαιτέρω, θα δημιουργηθεί ένα άλλο κόμμα της συντηρητικής παράταξης με άλλη πολιτική γραμμή, ακόμη και με άλλο πολιτικό όνομα και εννοείται με ηγέτη κάποιον που δεν έχει αναδειχθεί ακόμη ως μορφή ικανή να μεταλλάξει τη Δεξιά.

Το γεγονός ότι το σύστημα κινητοποίησε κυριολεκτικά τους πάντες που είχε στη διάθεσή του, όλα τα μέσα ενημέρωσης σε «βαθμό προκλητικό και παρόλα αυτά δεν κατόρθωσε να πάρει ούτε 39% με τις τράπεζες κλειστές (!) αυτό ακριβώς υποδηλώνει - ότι η μεταπολίτευση τελείωσε και το παλιό πολιτικό σύστημα, αλλά και το αντίστοιχο οικονομικό κατεστημένο, δεν είναι πια σε θέση να εκφράσουν τις πολιτικές διαθέσεις (καναλιζάροντάς τες, εννοείται) του ελληνικού λαού.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Τα πολιτικά ζητήματα έχουν το ενδιαφέρον τους, το τι θα γίνει στα κόμματα βεβαίως και κεντρίζει την περιέργεια των πολιτών, αλλά αυτή τη στιγμή αυτό που καίει τον ελληνικό λαό είναι το τι θα γίνει με την οικονομική κατάσταση της χώρας. Με τον οικονομικό στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατ' εντολήν του Σόιμπλε, ο οποίος οδήγησε σε κλείσιμο τις ελληνικές τράπεζες, η κατάσταση έχει γίνει πολύ δύσκολη. Οσο και αν ο κόσμος δείχνει μια ασυνήθιστη για Ελληνες ανεκτικότητα στις ουρές μπροστά στα ΑΤΜ των τραπεζών, το ερώτημα παραμένει: Τι θα γίνει τώρα, μετά το «Όχι» που βροντοφώναξε ο λαός μας, υπάρχει περίπτωση να περιμένουμε κάτι καλύτερο από τη στάση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις;

Δυστυχώς, όλα δείχνουν πως η απάντηση δεν θα είναι παρήγορη. Οι Γερμανοί έχουν λυσσάξει κυριολεκτικά με το «Όχι» των Ελλήνων. Θέλουν να δείξουν ότι γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια την ετυμηγορία του λαού μας, προκειμένου να μην πάρουν αέρα και άλλοι λαοί της Ευρώπης, όπως οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και λοιποί.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΥΠΟΚΥΨΕΙ

Το χειρότερο είναι όμως ότι καθώς οι Γερμαναράδες έχουν πιάσει από τον λαιμό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μέσω του οικονομικού στραγγαλισμού της πατρίδας μας, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να υποχωρήσει. Θα την υποχρεώσει μάλιστα το Βερολίνο να παρουσιάσει ως δήθεν ελληνικές κυβερνητικές προτάσεις κι... απαιτήσεις των Γερμανών και των υπολοίπων δανειστών! Την ώρα που γραφόταν αυτό το άρθρο, οι κυβερνητικές προτάσεις Τσίπρα δεν είχαν γίνει γνωστές, αλλά κατά τα φαινόμενα ελάχιστες αναμενόταν οι βελτιώσεις.

Αυτό που έλπιζε να πάρει ο πρωθυπουργός από τους Γερμανούς για να μπορέσει να πλασάρει ως δήθεν επιτυχία και συμφωνία που θεωρείται πιθανότατα ότι θα αναγκαστεί να υπογράψει, είναι σχετικό με το χρέος. Να υπάρξει «δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους», όπως ανέφερε το κοινό ανακοινωθέν (πλην ΚΚΕ) των πολιτικών αρχηγών. Περί «κουρέματος» δεν γίνεται λόγος, ενώ δεν αναφέρεται ούτε καν η λέξη «αναδιάρθρωση» του δημόσιου χρέους! Στάση κατευνασμού των γερμανικών αντιδράσεων...

Τι θα πετύχει ο Αλέξης Τσίπρας, θα το δούμε σήμερα! Ισως σε φραστική μορφή. Αν πάντως ο πρωθυπουργός υποχωρήσει κατά κράτος, η ανατροπή του όσο το δυνατόν συντομότερα θα είναι ο επόμενος γερμανικός στόχος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass