Απόψεις

Κίνδυνοι για τη φέτα

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2015 8:53

 

* Του Νίκου Αθανασίου συντ. τυροκόμου

Διάβασα στο φύλλο της Κυριακής 14.06.2015, άρθρο του βουλευτή της Ν. Δημοκρατίας Μάξιμου Χαρακόπουλου ο οποίος πολύ σωστά επισημαίνει για τον κίνδυνο που διατρέχει η φέτα και άλλα προϊόντα με ονομασία προέλευσης Π.Ο.Π. από την υπογραφή μεταξύ της Ε.Ε και των Η.Π.Α. για μια νέα εμπορική συμφωνία που διεξάγεται μυστικά, της ονομαζόμενης Τ.Τ.Ι.Ρ., διατλαντική εμπορική και επενδυτική συμφωνία. Αφού επισημαίνει ότι η φέτα παράγονταν στον ελληνικό χώρο από τους προϊστορικούς χρόνους, όπως αναφέρει ο όμηρος στη σπηλιά του Κύκλωπα και σε όλη την Ελλάδα.

1. Οι ΗΠΑ προβάλλουν το ανήκουστο αίτημα να εξάγουν ελεύθερα «αμερικάνικο τυρί φέτα» στην Ευρώπη

2. Ζητούν να καταργηθούν οι ενδείξεις σε προϊόντα με ονομασία προέλευσης Π.Ο.Π και προϊόντα γεωργικής ένδειξης (Π.Γ.Ε.) που πρόκειται για σημαντικά κεκτημένα της Ευρώπης που εξασφαλίζουν μέχρι σήμερα τόσο την ποιότητα μιας σειράς προϊόντων όσο και τους παραγωγούς από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, ενισχύοντας τις τοπικές εθνικές οικονομίες.

3. Αναφέρει και τις ζημίες που θα υποστούν η ελληνική τυροκομία, οι 90 χιλιάδες Έλληνες κτηνοτρόφοι και η ελληνική οικονομία από την υπογραφή της παραπάνω συμφωνίας.

Δε υπάρχουν μόνο οι κίνδυνοι για τα προϊόντα που αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Χαρακόπουλος, υπάρχει κίνδυνος για την Ε.Ε. και για όσες χώρες υπογράψουν τη συμφωνία, με την υπογραφή τους θα απολέσουν οριστικά της Εθνική τους Ανεξαρτησία και κυριότητα, γιατί με βάση αυτή τη συμφωνία όταν μια κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει το περιβάλλον, τα εργατικά δικαιώματα και τους μισθούς, οι πολυεθνικές θα ενάγουν τις κυβερνήσεις σε ειδικά δικαστήρια εξωδικαστικών θεσμών που συγκροτούνται από τρεις νομικούς με βάση κανόνες της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Ο.Η.Ε, των οποίων οι αποφάσεις δεν είναι εφέσιμες και θα απαιτούν αποζημίωση για την απώλεια κερδών από τις ενέργειες των κυβερνήσεων.

Όπως δείχνουν προηγούμενες αποφάσεις, με βάση μια άλλη τέτοια συμφωνία της NAFTA, οι πολυεθνικές δικαιώθηκαν και αποζημιώθηκαν. Δεν υπάρχει όριο στις κυρώσεις που μπορούν να επιβάλουν τέτοια δικαστήρια σε βάρος των κρατών προς όφελος των πολυεθνικών. Το Μεξικό, ο Ισημερινός, η Αυστραλία, η Ουρουγουάη, ο Καναδάς και η ίδια η Γερμανία πλήρωσαν γιατί οι πρόσφυγες τους απορρίφθηκαν.

Αυτά συνιστούν ότι θα μας κυβερνούν οι πολυεθνικές και θα μας ταΐζουν με κοτόπουλα που έχουν απολυμανθεί με χλώριο, κρέατα με αναβολικά όπως υδροχλωρική ρακτοπαμίνη, η οποία λόγω του κινδύνου που εγκυμονεί για την υγεία των καταναλωτών, έχει απαγορευθεί σε 160 χώρες, που μεταξύ τους περιλαμβάνονται τα κράτη της Ε.Ε., η Ρωσία και η Κίνα, και να εισάγουν ελεύθερα μεταλλαγμένα προϊόντα.

Αναφέρει ότι τα είπαν «έξω από τα δόντια» στην Επίτροπο Εμπορίου κ. Malmstorom και στη συνδιάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαικών Υποθέσεων (COSAC) στη Ρίγα της Λετονίας και ζήτησαν μετ΄ επιτάσεως να μην ενδώσει η Ε.Ε. στις αμερικανικές απαιτήσεις.

Αυτή η παράσταση δεν φτάνει μόνο γιατί όπως γράφει παρακάτω ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας κρίσιμης μάχης και απαιτείται συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας, για να επηρεάσουμε τις τελικές αποφάσεις. Να ζητήσουμε συμμαχίες, με βάση την αντίθεσή μας στην κατάργηση της αναγραφής γεωγραφικής ένδειξης στα προϊόντα και στις άλλες χώρες που πλήττονται από αυτήν την απόφαση. Και να απαιτήσουμε η εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ να θεωρηθεί «Μεικτή» ώστε να χρειάζεται κύρωση και από τα Εθνικά Κοινοβούλια.

Η πρόταση αυτή είναι μεσοβέζικη όπως γράφει για την εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. και του Καναδά (CETA) που αποτρέπει την εισαγωγή καναδέζικης «φέτας» στην Ευρώπη.

Η συμφωνία με τον Καναδά είναι μεσοβέζικη γιατί υπογράφηκε μόνο από τα όργανα της Ε.Ε. χωρίς επικύρωση των Εθνικών Κοινοβουλίων. Ήδη από το 2014 και η Γερμανία και το Βέλγιο ζητούν από το συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών να υποβάλλεται ταυτόχρονα προς έγκριση στο Ευρωκοινοβούλιο και τα Εθνικά Κοινοβούλια. Όμως ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ντε Γκουχτ έχει αντίρρηση να εξετασθεί το κείμενο μόνο από αυτό το Συμβούλιο των Υπουργών και το Ευρωκοινοβούλιο, όπως έγινε με τη συμφωνία με τον Καναδά, γι’ αυτό ανήγγειλε ότι θα προσφύγει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, από το οποίο θα ζητήσει να δώσει λύση στη διαφορά που έχει προκύψει. Από την υπογραφή της συμφωνίας οι συνέπειες θα είναι βαριές γιατί η συμφωνία καθιστά τις πολυεθνικές υπερκυβέρνηση στις χώρες της Ε.Ε.

Γι’ αυτό ζητά συμμαχίες πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας να αντιδράσουν στην κατάργηση της αναγραφής της γεωγραφικής ένδειξης στα προϊόντα Π.Ο.Π. Αυτό είναι μονομέρεια, η αντίδραση πρέπει να γίνει και για το σύνολο των κανόνων της συμφωνίας που είναι επαχθές.

Σύμμαχοι υπάρχουν οι 200 ευρωβουλευτές μεταξύ των οποίων ολόκληρες οι ομάδες των Πρασίνων και της Αριστεράς και η αγροτοσυνδικαλίστρια Ελίζαμπεθ Κέστιγκες, οι οποίοι αγωνίζονται κατά της συμφωνίας. Αλλά αυτός θα καταψηφίσει και θα εισηγηθεί και στο κόμμα του τη Ν.Δ. να κάνει το ίδιο και η Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα που έχει πλειοψηφία στα όργανα της Ε.Ε που διαπραγματεύεται με αδιαφάνεια τη συμφωνία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass