Ώρα για αλήθειες

Δημοσίευση: 02 Αυγ 2015 8:17

* Του Φώτη Τζατζάκη

Αφού έχουν συμπληρωθεί 6 μήνες που στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και εφόσον έχει επιτευχθεί μία έστω προσωρινή σταθερότητα ας επιχειρήσουμε μία σύντομη ανασκόπηση των πολιτικών πεπραγμένων τους τελευταίους 12 μήνες.

Μετά τις ευρωεκλογές η ΝΔ ανέγνωσε το αρνητικό αποτέλεσμα ως προάγγελο κακών μαντάτων ενόψει εθνικών εκλογών και ας απείχαν αυτές 2 ολόκληρα χρόνια! Αποτέλεσμα αυτού ήταν να υπάρξει υπαναχώρηση στις τολμηρές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που είχαν λάβει χώρα μέχρι τον Ιούνιο του 2014.

Οι δανειστές μας το φθινόπωρο του ’14 εισπράττουν το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν προτίθεται να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανεξαρτήτως υποψηφιότητας και το συνδυάζουν με την πρώτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές με συνέπεια να διακόψουν ουσιαστικά τις διαπραγματεύσεις με τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θέτοντας συνεχώς εμπόδια στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, το οποίο αρχικώς είχε οριοθετηθεί το φθινόπωρο του ’14. Τηρούν στάση αναμονής με το βλέμμα στραμμένο στις επικείμενες εθνικές εκλογές στις οποίες φαίνεται να μας οδηγεί η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ανατέλλει λοιπόν το 2015 με διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και μπροστά μας ανοίγονται οι παρακάτω εκδοχές:

Α’ ΕΚΔΟΧΗ:

Εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κλείνει η διαπραγμάτευση, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα που αφορά στη χρηματοδότησή μας από την Ε.Ε. και μένει ανοιχτό μόνο το κομμάτι του ΔΝΤ ως το 2016 που αποτελεί ένα ποσοστό μικρότερο του 10% του συνολικού πακέτου χρηματοδότησης. Παίρνουμε 12 δισ. ευρώ από τους τόκους των ελληνικών ομολόγων και από το ΤΧΣ. Λαμβάνουμε 4 μήνες πιστοληπτική γραμμή στήριξης , βγαίνουμε στις αγορές και δανειζόμαστε χωρίς προαπαιτούμενα μέτρα με δικαίωμα να αξιοποιήσουμε τα χρήματα αυτά όπως εμείς επιθυμούμε!

Β’ ΕΚΔΟΧΗ:

Δεν εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προκηρύσσονται εθνικές εκλογές.

Η εκδοχή Β συνεπάγεται τα εξής δύο σενάρια :

Α’ ΣΕΝΑΡΙΟ. Μετά τις εθνικές εκλογές σχηματίζεται κυβέρνηση υπό τη ΝΔ και ακολουθείται η εκδοχή Α και υλοποιείται από τέλη Φεβρουαρίου.

Β’ ΣΕΝΑΡΙΟ. Μετά τις εθνικές εκλογές σχηματίζεται κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ και ξεκινά μία νέα διαπραγμάτευση με τους εταίρους – δανειστές μας.

Τελικά πραγματοποιήθηκε η εκδοχή Β και το σενάριο Β... Η συνέπεια αυτών;

Να φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός η έξοδος στις αγορές και να είμαστε προ των πυλών ενός νέου επαχθούς τριετούς μνημονίου…

*Ο Φώτης Τζατζάκης, είναι οικονομολόγος, απόφοιτος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχ/σεων Παν/μιου Μακεδονίας, κάτοχος μεταπτυχιακού MBA

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass