Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΑΚΡΙΒΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ κ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

To παιχνίδι των υπερβολών

Δημοσίευση: 02 Αυγ 2015 8:17

* Του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου

Το πέρασμα του κ. Βαρουφάκη από την πολιτική χαρακτηρίζεται από υπερβολές. Δεν υπήρχε κανένας σοβαρός λόγος να αναθέσει ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας στον κ. Βαρουφάκη την ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών και της δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους πιστωτές. Ήταν σε όλους γνωστό ότι ο κ. Βαρουφάκης, σαν πανεπιστημιακός, είχε αρνητική άποψη για το εγχείρημα της Ευρωζώνης και πως θα χρησιμοποιούσε την ελληνική κρίση όχι για να βρει λύσεις στα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αλλά για να αναδείξει τις αντιφάσεις στη λειτουργία της Ευρωζώνης και να προσπαθήσει να συμβάλει στη διάλυσή της.

ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ

Ο τρόπος που διαχειρίστηκε την κρίσιμη διαπραγμάτευση δικαίωσε πλήρως όσους τον θεωρούσαν εκτός τόπου και χρόνου. Δεν έκανε καμία προσπάθεια να προσαρμοστεί στον τρόπο λειτουργίας του Eurogroup και να συνεννοηθεί με τους ομολόγους του. Ήδη από τις 20 Φεβρουαρίου, οπότε συμφωνήθηκε η παράταση του τρέχοντος προγράμματος μέχρι τα τέλη Ιουνίου, φάνηκε ότι δεν έδινε καμία σημασία στο περιεχόμενο της συμφωνίας. Η Ελλάδα για πρώτη φορά δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει ένα μνημονιακό πρόγραμμα χωρίς να εξασφαλίσει ενδιάμεση χρηματοδότηση, εφόσον οι προγραμματισμένες δόσεις θα αποδεσμεύονταν στα τέλη Ιουνίου και όχι κατά την περίοδο Φεβρουαρίου-Ιουνίου για να υπάρξει κανονική χρηματοδότηση στη διαχείριση του χρέους και της πραγματικής οικονομίας.

Από τη θέση του υπουργού Οικονομικών ο κ. Βαρουφάκης άλλαζε συνεχώς την επίσημη θέση της Ελλάδας. Άλλοτε δήλωνε ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν χρειάζεται πρόσθετη χρηματοδότηση και άλλοτε κατήγγειλε τους Ευρωπαίους εταίρους ότι μας οδηγούσαν σε χρηματοπιστωτικό στραγγαλισμό. Άλλοτε εξέφραζε τον θαυμασμό του και τη φιλική του διάθεση για τους εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης και άλλοτε τους εμφάνιζε σαν μία πολιτική ομάδα που επεδίωκε να μετατρέψει την Ελλάδα σε οικονομική αποικία. Κύριο μέλημά του δεν ήταν η γεφύρωση των διαφορών με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους πιστωτές αλλά η δημιουργία ενός «προφίλ» ισχυρού οικονομικού και επιχειρηματικού παράγοντα που έχει θέση σε πανίσχυρα διεθνή κυκλώματα. Δεν είναι τυχαίο ότι καλλιέργησε τις σχέσεις του σε επίπεδο συνεδρίων αλλά και παροχής συμβουλών με πανίσχυρα διεθνή funds, τα οποίο τοποθετούν στην αγορά τεράστια ποσά, ανάλογα και με τις διακυμάνσεις των spreadsκαι της αξίας των ελληνικών ομολόγων.

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ

Μετά από μία περίοδο εξαιρετικά θετικής προβολής του από τα ελληνικά ΜΜΕ ο πρώην υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στο στόχαστρο και κατηγορείται ότι προωθούσε ένα κρυφό σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη συνωμοτώντας κατά της κυβέρνησης και των καλώς εννοούμενων εθνικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων μας.

Ο κ. Βαρουφάκης δέχεται μεγάλη επικοινωνιακή και πολιτική πίεση και είναι αρκετά πιθανόν να βρεθεί στο περιθώριο των εξελίξεων ή και σε κάποια αίθουσα δικαστηρίου. Την ώρα της επικοινωνιακής και πολιτικής του πτώσης κάνει ό,τι μπορεί, μέσα από μία πολιτική διαχείριση που στηρίζεται και αυτή στην υπερβολή, να συντηρήσει τον προσωπικό του μύθο, ο οποίος του εξασφαλίζει τη συμμετοχή του σε πανίσχυρα διεθνή κυκλώματα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα αυτοεξυπηρετήθηκε σπάζοντας κάθε ρεκόρ υπερβολής σε κάθε ευκαιρία που του δόθηκε ενώ ήταν φανερό ότι η Ελλάδα χρειαζόταν ένα σταθερό και υπεύθυνο υπουργό Οικονομικών για να διαπραγματευτεί με σχετική επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα-μνημόνιο. Μέσα από τις ιδιοτελείς υπερβολές του κ. Βαρουφάκη φτάσαμε σε διάστημα μηνών σε έναν υπερβολικό οικονομικό και κοινωνικό λογαριασμό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass