«Φωτιά και λάβρα» ο λογαριασμός της... αξιοπρέπειας!

Δημοσίευση: 08 Αυγ 2015 17:20

Του Μάξιμου Χαρακόπουλου

Τα όσα συνέβησαν τους τελευταίους έξι μήνες στην πατρίδα μας έχουν τεράστια ιστορική σημασία. Το μέγεθος των συνεπειών τους είναι ακόμη νωρίς να το μετρήσουμε, αφού η δραματική φάση στην οποία έχουμε εισέλθει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Αντιθέτως, συνεχίζουμε με κομμένη την ανάσα, να βαδίζουμε, ευελπιστώντας πως ένα «ατύχημα» δεν θα ανέτρεπε τα όσα, έστω δυσμενή και σκληρά, επέτυχε την υστάτη ώρα η «φώτιση» του πρωθυπουργού μας. Όσο και εάν η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού «βάζουμε πλάτη» για να μην βυθιστούμε αύτανδροι όλοι μαζί, ο ΣΥΡΙΖΑ των πολλών συνιστωσών στη συσκευασία του ενός πακέτου μοιάζει με βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Οι άπειρες συνιστώσες, οι γκρούπες και τα γκρουπούσκουλα, το «κόμμα της δραχμής», οι «ανανήψαντες» και οι «προεδρικοί» κρατούν με τα τερτίπια και τις ιδεοληψίες τους δέσμιο έναν ολόκληρο λαό. Ίσως αυτά που συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι τα επίχειρα του καιροσκοπισμού του κ. Τσίπρα. Σήμερα, όμως, απειλούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Γιατί, όπως και ο ίδιος παραδέχθηκε, το GREXIT είναι ακόμη στο τραπέζι. Και αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους το επόμενο διάστημα, όλα είναι ανοιχτά. Εννοείται για το χειρότερο ...

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα σουρεαλιστικά στον πολιτικό μας βίο και τα capital controls έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, όλα τα μεγέθη της οικονομίας συνεχίζουν τον αρνητικό τους καλπασμό:

•        Οι επιχειρήσεις στενάζουν από την αδυναμία πληρωμών, και εν όψει της βαρύτερης φορολογίας, ψάχνουν δρόμους διαφυγής στη Βουλγαρία –τα στοιχεία κάνουν λόγο για έως 70 χιλιάδες.

•        Η οικονομία για το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου μπορεί να χάσει έως 2,8 δισ. ευρώ εβδομαδιαίως –σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

•        Αντί για ανάπτυξη 2,5%, όλες οι προβλέψεις, πλέον, κάνουν λόγο για ύφεση 3 έως 4%.

•        Το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και κάθε είδους επενδυτική δραστηριότητα έχουν μπει σε... βαθιά κατάψυξη.

Και ακόμη δεν έχει υπολογισθεί το συνολικό κόστος του σίριαλ της δήθεν διαπραγμάτευσης, που σκηνοθετούσε και πρωταγωνιστούσε ο κ. Βαρουφάκης -ο οποίος, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, χαρακτηρίστηκε ως ο «ακριβότερος» υπουργός Οικονομικών στην Ιστορία, λόγω των μέτρων που τελικά επέβαλε με την παρελκυστική του πολιτική.

Μιλάμε δηλαδή για πραγματικό Αρμαγεδδώνα.

Φωνές βοώντος εν τη ερήμω...

Είναι βέβαιο ότι πολλοί συμπολίτες μας αντιπαρέρχονταν τα όσα υποστηρίζαμε κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά και τους πρώτους μήνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ως υπερβολές. Οι προειδοποιήσεις για μια άνευ προηγουμένου κατάρρευση της οικονομίας, για μια εθνική καταστροφή ανάλογη της μικρασιατικής, για τις γεωπολιτικές απειλές εναντίον της χώρας, ήταν φωνές βοώντος εν τη ερήμω.

Οι αντιλήψεις ότι κανείς δεν μας βγάζει από το ευρώ γιατί οι δανειστές μας θα «ματώσουν» περισσότερο από εμάς ή ότι «υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που βγάζουν πορτοκάλια», εννοώντας τη χρηματοδότηση της χώρας από άλλες πηγές, ή ακόμη και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα είχαν γίνει του συρμού. Πάνω σε αυτές, άλλωστε, βασίστηκε όλη η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ για να πείσει το εκλογικό σώμα ότι διαθέτει στρατηγική.

Τι κι αν ο Σόιμπλε δεν μπορούσε να κρύψει την ικανοποίησή του για τη «δημιουργική ασάφεια» του εκλεκτού τού πρωθυπουργού, του κ. Βαρουφάκη. Τι κι αν μας εξωθούσε από το ευρώ, από την ΕΕ –ακόμη και από τη ζώνη της συνθήκης Σένγκεν, όπως μάθαμε από τη «μαύρη βίβλο» του Γιούνκερ. Η κοινωνία επέμενε για καιρό στο μοτίβο του... χαλαρού υπουργού Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη: «αέρα λάβαμε, με αέρα θα πληρώσουμε».

Αλλά και για τις «πορτοκαλιές» που παράγουν χρυσά ρούβλια ή γουάν τα... χαμπέρια δεν ήταν τα αναμενόμενα. Γιατί κανείς δεν αναλάμβανε να υιοθετήσει το γαλαντόμο πρόγραμμα της «πρώτης φοράς αριστερά». Πολύ περισσότερο κανείς δεν χαρίζει χρήματα χωρίς ανάλογο αντίτιμο. Και τέτοιο δεν θα μπορούσε να είναι η επαναλειτουργία της ΕΡΤ ή τα «ρουσφέτια Κατρούγκαλου».

Έως πότε ο λαϊκισμός θα βρίσκει ευήκοα ώτα;

Όσο για την εφαρμογή του περίφημου «σχεδίου της δραχμής» σε μια χώρα που ζει με εισαγωγές, χωρίς παραγωγική δομή, σε ένα επικίνδυνο γεωπολιτικό περιβάλλον, κανένας σχετικός και εχέφρων δεν θα το υποστήριζε.

Βέβαια, υπήρξε και μια κατηγορία πολιτών που θεώρησε ότι με το ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατούσε η λογική του «δεν πληρώνω», που το κόμμα αυτό είχε στηρίξει ανοιχτά την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση. Δυστυχώς, όμως, για όλους μετά από το εξάμηνο πείραμα της «πρώτης φοράς αριστερά» πρέπει να τους πληροφορήσουμε ότι τώρα θα πληρώσουμε όλοι πολύ πιο ακριβά. Ο λογαριασμός της «αξιοπρέπειας» των κ. Τσίπρα – Καμμένου θα είναι φωτιά και λάβρα! Τα μέτρα από 980 εκ. ευρώ που προέβλεπε το mail Χαρδούβελη έφθασαν αισίως τα 12 δισ. Το επόμενο εξάμηνο οι φόροι που πρέπει να εισπραχθούν ξεπερνούν τα 25 δισ. ευρώ. Ενώ υπό απειλή οικονομικής εξόντωσης είναι και οι αγρότες μετά από τον «θρίαμβο» της διαπραγματευτικής τακτικής του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του. Αν και ελπίζουμε να αποτραπεί η ψήφιση των μέτρων που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες.

Το ερώτημα, βεβαίως, που προκύπτει μετά από όλα αυτά είναι τι άλλο πρέπει να γίνει στην Ελλάδα ώστε να πάψει κάποτε ο λαϊκισμός και η δημαγωγία να βρίσκουν ευήκοα ώτα!

Ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην αναπληρωτής υπουργός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass