Θα μειώσουν πάλι τις συντάξεις!

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2014 10:55 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:15

 

Του Γιώργου Δελαστίκ

Μαύρα είναι τα μαντάτα για τους συνταξιούχους. Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου θα περικόψει και πάλι τις συντάξεις τους, αν παραμείνει στην εξουσία και το 2015 - αν καταφέρει δηλαδή να μαζέψει 180 βουλευτές και να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας όποιον αυτή αποφασίσει.

Τα χρήματα που πάνε στην πληρωμή συντάξεων έχουν μειωθεί κατά... 32,5% μέσα σε τέσσερα χρόνια! Όπως υπογραμμίζει στην προσφάτως δημοσιοποιηθείσα έκθεσή του το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ - ΓΣΕΕ), από περίπου 33 δισεκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για συντάξεις το 2009, το ποσό αυτό έπεσε στα 22,5 δισεκατομμύρια το 2013.

Περίπου το ένα τρίτο των χρημάτων που έπαιρναν από τις συντάξεις τους έχουν χάσει οι συνταξιούχοι την τελευταία μνημονιακή τετραετία. Πρώτα - πρώτα και μόνο η μείωση των 14 συντάξεων που έπαιρναν κάθε χρόνο (μαζί με τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας) σε μόνο 12, σημαίνει αυτομάτως μείωση 15% περίπου - 14,3% για την ακρίβεια. Χώρια οι απευθείας μειώσεις.

Μιλάμε πλέον για συνταξιούχους που πάνω οι μισοί από αυτούς παίρνουν πλέον συντάξεις κάτω των 500 ευρώ!

ΟΙ ΓΕΡΟΙ ΣΤΟΝ... ΚΑΙΑΔΑ!

Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί. Βάσει των στοιχείων του συστήματος ΗΛΙΟΣ του υπουργείου Εργασίας για τον Αύγουστο του 2014, ο αριθμός των συνταξιούχων που υπάρχουν στην Ελλάδα ανέρχεται σε 2.656.430 άτομα. Ο αριθμός αυτός αλλάζει ελαφρά από μήνα σε μήνα αφενός λόγω θανάτων και αφετέρου λόγω αθρόων συνταξιοδοτήσεων, καθώς δεκάδες χιλιάδες πανικόβλητοι εργαζόμενοι βγαίνουν τρέχοντας στη σύνταξη για να προλάβουν περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις τους, όπως νομίζουν.

Χρησιμοποιώντας διαθέσιμα στοιχεία προηγούμενων μηνών, οι συνταξιούχοι κατανέμονται ανά ταμείο ως εξής: 1 εκατομμύριο στο ΙΚΑ, στον ΟΓΑ λίγο κάτω από 800.00 και στο Δημόσιο λίγο κάτω από 500.000, ενώ άλλες 350.000 είναι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, των επαγγελματοβιοτεχνών και των εργαζομένων με «μπλοκάκι» - αυτών δηλαδή που δεν έχουν σχέση μισθωτού με την επιχείρηση όπου δουλεύουν.

Στο 22ο Συνέδριο των Εργαζομένων του ΙΚΑ που έγινε στα τέλη του περσινού Οκτώβρη, ανακοινώθηκε ότι από τους 1.039.591 συνταξιούχους του ΙΚΑ, οι 513.609 έπαιρναν σύνταξη κάτω των 500 ευρώ.

Άλλοι 736.705 συνταξιούχοι του ΟΓΑ παίρνουν συντάξεις κάτω από 500 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο από το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ υπάρχουν 1.250.000 συνταξιούχοι που παίρνουν σύνταξη κάτω από 500 ευρώ κάθε μήνα. Χώρια το τι γίνεται με τον ΟΑΕΕ, όπου η βασική σύνταξη του παλιού ΤΕΒΕ έχει καθοριστεί στο τραγικό βάραθρο των... 220 ευρώ τον μήνα!

ΕΠΝΙΞΑΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΣΤΑ ΧΡΕΗ

Τα προαναφερθέντα στοιχεία διεκτραγωδούν όντως την υπάρχουσα κατάσταση. Δεν δίνουν όμως απάντηση στο ερώτημα, γιατί θεωρούμε πως βρίσκεται προ των πυλών και νέα μείωση των συντάξεων. Οφείλουμε απάντηση για τις αιτίες.

Πρώτον, γιατί λόγω της διαρκώς αυξανόμενης ανεργίας, η οποία το 2008, την τελευταία χρονιά πριν από την κρίση, ήταν 7,7% και το 2013 έχει εκτιναχθεί στο 27%, έχουν καταρρεύσει τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Στο ΙΚΑ, τα έσοδα μειώθηκαν κατά σχεδόν 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ ανάμεσα στο 2009 και στο 2012, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στο ΙΚΑ, Γιώργος Κυριακόπουλος, προσθέτοντας ότι η οικονομική κατάσταση είναι τόσο άθλια ώστε ο ίδιος είναι βέβαιος πως θα υπάρξουν και νέες μειώσεις στις συντάξεις του ΙΚΑ.

Υπογράμμισε δε ότι αυτή τη στιγμή στο ΙΚΑ εκκρεμούν... 160.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης! Πρόκειται αφενός για συνειδητή καθυστέρηση γιατί δεν έχει λεφτά το ΙΚΑ να πληρώσει τις 160.000 νέες συντάξεις και αφετέρου για απόρροια του γεγονότος ότι σήμερα στο ΙΚΑ υπηρετούν 5.015 λιγότεροι υπάλληλοι από όσους υπηρετούσαν το 2009.

Αυξάνονται έτσι ραγδαία τα χρέη των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο ΙΚΑ, τον Αύγουστο του 2014 τα χρέη των εργοδοτών υπερέβαιναν τα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Στον ΟΑΕΕ τα «φέσια» έχουν ανεβεί στα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, από περίπου 4 δισεκατομμύρια που ήταν το 2009. Μάλιστα τα 5,9 δισεκατομμύρια τα χρωστούν ενεργοί ελεύθεροι επαγγελματίες, όχι μικροεπιχειρήσεις που έκλεισαν. Και στον ΟΓΑ όμως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έφτασαν τα 800 εκατομμύρια ευρώ, με οφειλέτες 260.000 αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις.

Τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία πλησιάζουν επικίνδυνα δηλαδή προς τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση όμως δείχνει να ενδιαφέρεται πρωτίστως για τη συγκάλυψη της κατάστασης όχι για την πραγματική θεραπεία της.

Έφτιαξε λοιπόν ένα επονομαζόμενο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και του ανέθεσε να εισπράξει αυτό 7,87 δισ. ευρώ από τα χρέη προς το ΙΚΑ και 2,34 δισ. ευρώ από τα χρέη προς τον ΟΑΕΕ, καθώς και 197 εκατομμύρια από τα χρέη προς τον ΟΓΑ.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ... ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΤΗΣ!

Μέχρι την 31η Ιουλίου είχαν υπαχθεί στην αρμοδιότητα του ΚΕΑΟ χρέη προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία συνολικού ύψους 10,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η αποτελεσματικότητα του ΚΕΑΟ στην είσπραξη οφειλών θα δείξει αν η ίδρυση και λειτουργία του αποσκοπεί πραγματικά στη βελτίωση των εισπράξεων των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ή αν μέσω του ΚΕΑΟ θα γίνει η κομπίνα του σταδιακού «κουρέματος» και «σβησίματος» των χρεών αυτών προς όφελος των επιχειρήσεων, όπως υποψιάζονται πολλοί που έχουν γνώση της κατάστασης. Οι προθέσεις της κυβέρνησης αντιμετωπίζονται με έντονη καχυποψία, γιατί η κυβέρνηση Σαμαρά μειώνει συνεχώς τις κρατικές επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Από 16,4 δισ. ευρώ το 2012, η κρατική επιχορήγηση συρρικνώθηκε στα 12,7 δισ. ευρώ το 2014, ενώ θα καταβαραθρωθεί στα μόλις 8,6 δισ. ευρώ ετησίως, στο μισό (!), κατά τη διάρκεια της τετραετίας 2015-1028.

Μείωση των εισφορών με ταυτόχρονη μείωση της κρατικής επιχορήγησης, με παράλληλη αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων, σημαίνει ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας οδηγείται συνειδητά στον καταποντισμό. Από πού θα βρίσκουν τα ασφαλιστικά ταμεία τα λεφτά για να πληρώνουν τους συνταξιούχους, έχοντας όλο και λιγότερα χρήματα στη διάθεσή τους;

ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ

Το πρώτο που είναι υποχρεωμένα να κάνουν τα ασφαλιστικά ταμεία πριν προχωρήσουν σε μειώσεις των συντάξεων, είναι να βάλουν άγριο χέρι στα αποθεματικά τους - και φυσικά το κάνουν ήδη.

Σαν να μην έφτανε όμως η συμφορά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης που συνθλίβει τους συνταξιούχους, το Μνημόνιο έχει προξενήσει και άλλη τρομερή ζημιά στους συνταξιούχους - επίσης συνειδητή εκ μέρους της τρόικας και με τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων Παπανδρέου αρχικά και Σαμαρά στη συνέχεια.

Με το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 53% την άνοιξη του 2012 από την κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με επικεφαλής τον τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμο, εν μία νυκτί άρπαξαν από τα ασφαλιστικά ταμεία... 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ!

Τα ασφαλιστικά ταμεία είναι από τον νόμο υποχρεωμένα να έχουν τα αποθεματικά τους σε κρατικά ομόλογα, οπότε δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να μην υποστούν την ανενδοίαστη ληστεία των χρημάτων των συνταξιούχων.

Ας μην συζητήσουμε δε για τον πραγματικά βρόμικο ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία μόλις αποφασίστηκε το «κούρεμα» των ομολόγων μετέτρεψε αυθαιρέτως σε ομόλογα και τμήμα των καταθέσεων των ταμείων ώστε να τους κλέψει τα λεφτά η κυβέρνηση!

ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

Με τη χρησιμοποίηση και των αποθεματικών για να πληρώνονται οι συντάξεις και με την αρπαγή των 8,5 δισεκατομμυρίων (συν το κόστος της «επαναγοράς» των ομολόγων το φθινόπωρο του 2012 που αποφάσισε η κυβέρνηση Σαμαρά) μέσω «κουρέματος», τα αποθεματικά κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων εξαντλούνται με ραγδαίους ρυθμούς.

Από το ποσό των 26 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανέρχονταν τα αποθεματικά των ταμείων το 2009, το 2013 έπεσαν στα... 4,5 δισ. ευρώ!!! Μειώθηκαν κατά ...83% μέσα σε τέσσερα χρόνια! Πραγματική τραγωδία!

Το 2015, τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων (εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων συν κρατική επιχορήγηση, συν κάποιες άλλες μικροεισπράξεις) θα εξισωθούν με τα έξοδα (συντάξεις, μισθοδοσίες και διοικητικά έξοδα, εξυπηρέτηση δανείων κ.λπ.), ενώ τα αποθεματικά τους θα μηδενιστούν.

Αυτό σημαίνει ότι από το 2016 θα μειωθούν και πάλι οι παρεχόμενες συντάξεις ώστε να αντιστοιχούν ακριβώς στα λεφτά που θα έχουν τα ταμεία, αν φυσικά συνεχίζεται η ίδια μνημονιακή πολιτική, ανεξαρτήτως από ποια κυβέρνηση θα έχει την εξουσία στην Ελλάδα.

Πέρα από τα παραμύθια περί δήθεν ανάπτυξης που σερβίρει η κυβέρνηση στους αφελείς που την πιστεύουν, η ουσία είναι ότι αν δεν αυξηθούν οι εργαζόμενοι ώστε να αυξηθούν οι εισφορές, αν δεν αυξηθούν οι μισθοί για να έχει ο κόσμος λεφτά να ξοδεύει ώστε οι επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν κόσμο για να ανταποκριθούν στη ζήτηση, το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας θα καταρρεύσει εντελώς.

Αν συνεχιστεί η ίδια μνημονιακή πολιτική, η σύνταξη θα μετατραπεί σταδιακά από κοινωνικό δικαίωμα όλου του λαού σε... ελεημοσύνη για γέρους «ζητιάνους» και τελικά θα καταλήξει σε ...ανάμνηση του παρελθόντος του 20ού και του 21ου αιώνα! Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην καταλήξουμε εκεί...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass