ΕΛΓΑ σε τροχιά ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2014 11:55 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:29

 

 

* Του Βασίλη Έξαρχου, προέδρου ΕΛΓΑ

Από την ημέρα που μας ανατέθηκε η ευθύνη της Διοίκησης του ΕΛΓΑ, πριν από ενάμιση περίπου χρόνο το Διοικητικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι του Οργανισμού με πολλή δουλειά, πολύ λίγα λόγια και με σταθερά βήματα προσπαθούμε να πετύχουμε 3 μεγάλους στόχους.

Ο πρώτος στόχος είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους αγρότες με απλοποίηση των διαδικασιών και μείωση της γραφειοκρατίας.

Ο δεύτερος στόχος είναι η οικονομική εξυγίανση και το νοικοκύρεμα των οικονομικών του ΕΛΓΑ.

Και ο τρίτος στόχος είναι η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του Οργανισμού (αναφέρομαι στους Νόμους και τους Κανονισμούς και τις διαδικασίες εκτίμησης των ζημιών).

Ύστερα από πολύμηνη εντατική δουλειά των εργαζομένων του ΕΛΓΑ, είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να παρέχουμε προς τους αγρότες νέες υπηρεσίες χωρίς κόστος, με λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη διαφάνεια. Οι υπηρεσίες παρέχονται μέσω διαδικτύου δωρεάν σε όλους τους αγρότες ασφαλισμένους του ΕΛΓΑ. Είναι εφικτή η έκδοση και εκτύπωση εντύπων και βεβαιώσεων που αφορούν στον ΕΛΓΑ και συγκεκριμένα:

α)βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικής εισφοράς,

β)ασφαλιστική ενημερότητα,

γ)βεβαίωση καταβολής αποζημιώσεων ΕΛΓΑ ή κρατικών οικονομικών ενισχύσεων για φορολογική χρήση,

δ)αναλυτική κατάσταση καταβολής αποζημιώσεων Φυτικής παραγωγής ΕΛΓΑ

ε)αναλυτική κατάσταση καταβολής αποζημιώσεων Ζωικού κεφαλαίου ΕΛΓΑ

στ) Δήλωση Καλλιέργειας /Εκτροφής

O ΕΛΓΑ προκειμένου να εξασφαλίσει αφενός την παροχή αυστηρώς προσωποποιημένης πληροφόρησης και αφετέρου να μην επιβαρύνει τους αγρότες με τη διαδικασία εγγραφής τους σε μια νέα υπηρεσία (δηλ. την ενεργοποίηση και τη φύλαξη ενός ακόμη κωδικού χρήστη μόνο για τον ΕΛΓΑ) συνεργάστηκε με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ώστε η σύνδεση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΕΛΓΑ, να γίνεται χρησιμοποιώντας το ίδιο όνομα χρήστη και τον ίδιο κωδικό πρόσβασης μοναδικής σύνδεσης στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (myTAXISnet). Η χρήση των υπηρεσιών ΕΛΓΑ προϋποθέτει απλώς την σύνδεση στο διαδίκτυο και τον κωδικό mytaxisnet. Ήδη 1000 περίπου αγρότες έχουν κάνει χρήση των παραπάνω υπηρεσιών.

Επίσης, από τη Δευτέρα 8-9-2014 οι παραπάνω ηλεκτρονικές υπηρεσίες μπορούν να προσφέρονται στους πολίτες και μέσω του πιστοποιημένου διαδικτυακού τόπου των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Ήδη 1.500 αγρότες έχουν εξυπηρετηθεί από τα ΚΕΠ για λογαριασμό του ΕΛΓΑ.

Για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα όπως προανέφερα χρειάστηκε πολύμηνη εντατική δουλειά από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ ιδιαιτέρως από τη Διεύθυνση Πληροφορικής.

Αξιοποιήσαμε όμως και την εμπειρία, τη γνώση και την υποδομή φορέων όπως της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, των ΚΕΠ και της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου με τους οποίους έχουμε πολύ εποικοδομητική συνεργασία.

Με τις νέες υπηρεσίες που πλέον μπορούμε να παρέχουμε, με τη λειτουργία από τις αρχές του 2014 του κέντρου τηλεφωνικής εξυπηρέτησης με κλήση στον αριθμό 1540, με την αναβάθμιση της ιστοσελίδας του ΕΛΓΑ προσπαθούμε βήμα-βήμα να πετύχουμε τον στόχο της βελτίωσης των υπηρεσιών εξυπηρέτησης των αγροτών.

Συγχρόνως συνεχίζουμε την προσπάθεια νοικοκυρέματος για να έχει ο οργανισμός τη δυνατότητα να στηρίζει τους αγρότες που πλήττονται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, χωρίς να δημιουργεί ελλείμματα και χρέη.

Ο ΕΛΓΑ έχει πλέον οικονομικό απόθεμα και μπορεί να ανταποκρίνεται πλήρως στις υποχρεώσεις του προς τους αγρότες. Το επόμενο τρίμηνο σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και με βάση και τα συμπεράσματα της αναλογιστικής μελέτης που είναι σε εξέλιξη και ύστερα από διάλογο με τους φορείς των γεωργών και των κτηνοτρόφων θα ολοκληρώσουμε τη δουλειά μας για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του ΕΛΓΑ.

Δικαιότερη κατανομή των εισφορών, επίσπευση του χρόνου καταβολής των αποζημιώσεων και περισσότερη ασφάλεια για τους αγρότες είναι οι βασικές μας επιδιώξεις.

Διοίκηση και εργαζόμενοι του ΕΛΓΑ (εργαζόμενοι που είναι λιγότεροι από τους απαιτούμενους όπως καταγράφεται και στην έκθεση αξιολόγησης), θέλουμε, επιδιώκουμε και δουλεύουμε, προκειμένου ο οργανισμός στην περίοδο της κρίσης να αποτελεί θετικό παράδειγμα μεγάλης μεταρρύθμισης και αλλαγής.

Δουλεύουμε για να επιβεβαιώνεται κάθε μέρα στην πράξη αυτό που επίσης καταγράφεται στην έκθεση αξιολόγησης, «ο ΕΛΓΑ λόγω της μεγάλης σημασίας του αγροτικού τομέα για την έξοδο της χώρας από την κρίση και λόγω των έντονων κλιματικών αλλαγών αποτελεί αναντικατάστατο εργαλείο άσκησης αγροτικής πολιτικής, αποτελεί έναν Οργανισμό που τα τελευταία χρόνια συνεχώς βελτιώνει τη λειτουργία του και αναπτύσσεται», για αυτό η Πολιτεία οφείλει να τον στηρίζει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass