Προσφορά προς την πόλη, η προσφορά προς το Αρχαίο Θέατρο

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2014 12:00 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:39

 *Του Ντ. Διαμάντου

δημοτικού συμβούλου

επικεφαλής ‘’Νέας Λάρισας’’

 

Η απόφαση του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» να πραγματοποιήσει την Ζ’ Συνέλευσή του στη Θεσσαλία αποτέλεσε ένα σημαντικό γεγονός για την Περιφέρειά μας. Αποτέλεσε όμως, ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό γεγονός για τη Λάρισα. Αφού, 400 και πλέον μέλη από όλη την Ελλάδα ξεναγήθηκαν μέσα στο μικρό Αρχαίο Θέατρο και στη συνέχεια μετέβησαν στο Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, όπου έγινε η έναρξη της Συνέλευσης. Σε μία δε πολύωρη διαδικασία όπου, μετά από 2500 χρόνια ζήσαμε την ξεχωριστή χαρά μίας επιμελημένης παράστασης (έστω και σε μετάφραση χωρίς καθόλου αρχαίο λόγο και, έστω χωρίς την αξιοποίηση της φυσικής ακουστικής του αρχαίου αυτού χώρου θέασης και ακρόασης).

Και βέβαια, είχαμε και την ευγενή απόδοση τιμής σε όσους αγωνίστηκαν και προσέφεραν για την αναγνώριση και ανάδυση του αρχαίου Θεάτρου (την επιτροπή πολιτών με πρωτοβουλία του ΔΣΛ, τον Αρχιτέκτονα Ελευθ. Αμμανίτη που ως επιβλέπων μηχανικός σταμάτησε τις εργασίες ιδιωτικής οικοδομής) , με κορυφαία στιγμή την τιμή στην «ψυχή» του έργου, τον Αρχαιολόγο Αθ. Τζαφάλια.

Πρέπει όμως, δημόσια, να αποδοθεί και σε έναν άλλο φορέα της πόλης μας η ιστορική, τουλάχιστον, αναφορά και καταγραφή της προσφοράς του για την υπόθεση του Αρχαίου μας Θεάτρου. Γιατί και εκεί, αθροίζονται πρόσωπα με προσφορά, και μάλιστα, ανιδιοτελή. Είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Κεντρ. & Δυτ. Θεσσαλίας. Η Δ.Ε. του οποίου, το 2000, μετά από έγγραφο- αίτημα της ΙΕ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων και του κου Τζαφάλια (αρ. 1733/27-6-2000), αποφάσισε θετικά για τη σκοπιμότητα σύστασης Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας(αρ. απόφ. 198/2000) και, για τη συγκρότησή της από ειδικούς επιστήμονες (αρ. απόφ. 205/2000).

Το πόνημα της ΕΟΕ ήταν έτοιμο και παραδόθηκε το Μάιο του 2001. Η ΙΕ’ Εφορεία Κλασσικών Αρχαιοτήτων είχαν στα χέρια τους πλέον, προσφορά του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ και των μελών της ΕΟΕ, ένα σημαντικό πόνημα- οδηγό για τα επόμενα βήματα αποκάλυψης του Αρχαίου Θεάτρου. Μία υπόθεση δύσκολη και σύνθετη, που απαιτούσε καταγραφή προβλημάτων και λύσεων αυτών, εντός και εκτός του Αρχαίου Θεάτρου.

Το πλέον όμως σημαντικό ήταν ότι, αυτό το επιστημονικό πόνημα, προλαβαίνοντας τους «γνωστούς Ελληνικούς χρόνους» και υπερβαίνοντας την «γνωστή Ελληνική γραφειοκρατία» έδωσε τη δυνατότητα ένταξης και χρηματοδότησης από το Γ’ ΚΠΣ με 1,5 εκ ευρώ περίπου , δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για την εκτέλεση των εργασιών που συντελέστηκαν στα επόμενα χρόνια.

Έχει, πέραν της ιστορικής καταγραφής και πρέπουσας τιμής, και μία επίκαιρη αξία αυτή η αναφορά. Αν θέλουμε να βοηθήσουμε στην υπόθεση του Αρχαίου μας Θεάτρου ως πόλη, ας κάνουμε το ίδιο και τώρα. Ο Δήμος, οι φορείς (μπορεί και τώρα το ΤΕΕ/ΤΚΔΘ να το πράξει), οι πολίτες, να στηρίξουμε και να συνδράμουμε σε ότι υπάρχει ανάγκη, υπερβαίνοντας κεντρικές αγκυλώσεις και χρηματοδοτικά κενά.

Για την ιστορία, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ που με ομόφωνη απόφασή της αποδέχτηκε το αίτημα της ΙΕ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων αποτελούνταν από τους: Ηλιάδη Πέτρο πρόεδρο, Κωνσταντόγλου Παντελή αντιπρόεδρο, Μιχαήλ Ευδοκία γραμματέα και μέλη Διαμάντο Ντίνο, Καλμπογκίνη Κων., Καφφέ Δημήτρη, Λύτρα Δημήτρη, Σουλιώτη Γρηγόρη, Χατζημαυρουδή Δημήτρη. Την Επιστημονική Ομάδα Εργασίας απετέλεσαν οι: Καλογιάννη Χριστίνα αρχιτέκτων, Καραγκούνης Δημήτρης αρχιτέκτων, Μπεκερτζής Ευάγγελος αρχιτέκτων, Μόσιαλος Λάμπρος πολιτικός μηχανικός, Νέμα Σοφία πολιτικός μηχανικός.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass