ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2014 12:40 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:27

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Καλός θα είναι ο καιρός τις επόμενες ημέρες στο νομό Λάρισας, και θα δώσει έτσι τη δυνατότητα στους βαμβακοπαραγωγούς να συγκομίσουν το προϊόν τους χωρίς προβλήματα. Για σήμερα Παρασκευή προβλέπεται αίθριος καιρός, οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14…25 βαθμούς Κελσίου. Μικρή μείωση της θερμοκρασίας (12-20 βαθμοί) θα έχουμε την Κυριακή, χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα και από Τρίτη μικρή άνοδος του υδραργύρου.

Βαμβάκι-ΕΛΓΑ

Ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές στο θεσσαλικό κάμπο για να μην χαθεί ο ΦΠΑ για τους βαμβακοπαραγωγούς, καθώς φέτος για πρώτη φορά οι εκκοκκιστές– έμποροι βάμβακος μπορούν εφόσον αποδεικνύουν ότι το εκκοκκισμένο βαμβάκι προορίζεται για εξαγωγή κατά την οποία δεν εισπράττουν ΦΠΑ, να μην καταβάλλουν με τη σειρά τους ΦΠΑ στους παραγωγούς, αφού συνεννοηθούν από πριν για να εκδώσουν οι τελευταίοι τιμολόγιο χωρίς ΦΠΑ. Ανεπίσημα αναφέρεται ότι οι αγρότες - παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα μέσα από την κατάθεση της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ , εάν έχουν πιστωτικό υπόλοιπο από τη Δ.Ο.Υ να αιτούνται την επιστροφή του και να το εισπράττουν, αλλά μέχρι στιγμής-όπως υποστηρίζουν συνεταιριστές- δεν έχουν σταλεί οδηγίες από το Υπ. Οικονομικών. Η σύγχυση είναι μεγάλη, καθώς σε κάποιες περιοχές ο ΦΠΑ καταβάλλεται (π.χ. Ροδόπη), σε άλλες δίνεται σε ποσοστό 50% (π.χ. Τρίκαλα) και σε άλλες επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή.

Γενικότερα η τιμή που δίνουν οι εκκοκκιστές αυτές τις μέρες είναι 40 στο χωράφι και 42 παράδοση στο εργοστάσιο. Όσον αφορά στην απώλεια παραγωγής από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, ο συνεταιριστής Χρήστος Σιδερόπουλος υπενθυμίζει στους παραγωγούς «την προθεσμία του ΕΛΓΑ για δήλωση ζημιάς της παραγωγής (λόγω καραμελοποίησης), η οποία λήγει στις 21 Οκτωβρίου. Η υποβολή της δήλωσης είναι απαραίτητη και για έναν ακόμη λόγο. Σε περίπτωση που κάποιος αγρότης δεν πιάσει τα 210 κιλά, τότε κινδυνεύει να χάσει τη συνδεδεμένη που θα καταβληθεί τον Μάρτιο του 2015. Με το αντίγραφο της δήλωσης ζημιάς προς τον ΕΛΓΑ θα καλύψει την απώλεια και δεν θα χάσει τη συνδεδεμένη».

Τέλος ενδιαφέρουσες συμβουλές για τις απαραίτητες μετασυλλεκτικές πρακτικές αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας, που πρέπει να εφαρμοστούν με στόχο τη μείωση εμφάνισης εντομολογικών προσβολών την επόμενη καλλιεργητική χρονιά, δίνει η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας (αναλυτικότερο ρεπορτάζ σε άλλη σελ. της «Ε»).

ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ- ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟΣ

Το πιθανότερο σήμερα Παρασκευή, οπότε τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα το Σάββατο (για όσους δικαιούχους έχουν λογαριασμό την τράπεζα Πειραιώς) ή από τη Δευτέρα, 20/10 για τους δικαιούχους που διατηρούν τραπεζικό λογαριασμό σε άλλες τράπεζες να είναι διαθέσιμη η πίστωση για την εξισωτική αποζημίωση του 2013 αλλά και των υπολοίπων προηγουμένων ετών (2008 - 2012) στους κτηνοτρόφους. Η εκκρεμότητα που αναμένεται να τακτοποιηθεί σήμερα είναι η έκδοση σχετικού ΦΕΚ. Η πληρωμή δρομολογείται μετά την υπογραφή των δύο τροποποιητικών αποφάσεων από τον εδικό γραμματέα του υπουργείου Δημήτρη Ιατρίδη, για τις αιτήσεις του 2013 που αφορούν το Μέτρο 211 ενισχύσεις στους γεωργούς ορεινών περιοχών γα φυσικά μειονεκτήματα και το Μέτρο 212 ενισχύσεις στους γεωργούς περιοχών με μειονεκτήματα εκτός των ορεινών περιοχών.

--Στο μεταξύ τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι κτηνοτρόφοι για την ενίσχυση αγοράς εντομοαπωθητικών τα οποία απαιτούνται για την προστασία από τον καταρροϊκό πυρετό καθορίζει διευκρινιστική απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης. Ειδικότερα, είναι απαραίτητη η προσκόμιση από τον δικαιούχο, αίτησης καταβολής της ενίσχυσης συνοδευόμενη από τα ακόλουθα παραστατικά:

α) Επικυρωμένο αντίγραφο τιμολογίων αγοράς εντομοαπωθητικών σκευασμάτων.

β) Αντίγραφο κτηνιατρικής συνταγής (μόνο για εντομοαπωθητικά σκευάσματα).

γ) Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής από το οποίο προκύπτει η εφαρμογή των εντομοαπωθητικών σκευασμάτων.

ΖΙΖΑΝΙΟ

--Η κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα αγροτικά ζητήματα και τα θέματα του τομέα πρωτογενούς παραγωγής θα παρουσιαστεί σήμερα το μεσημέρι από τα μέλη του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του κόμματος στα γραφεία τους στη Λάρισα. Το απόγευμα στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του ΤΕΙ Θεσσαλίας ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Δημήτρης Μελάς, θα μιλήσει για τη νέα ΚΑΠ, σε εκδήλωση που διοργανώνει η εφημερίδα «Αγροτική έκφραση», το ΤΕΙ Θεσσαλίας και η εταιρεία F.A.S. Ανάλογη ενημερωτική ημερίδα για τη νέα ΚΑΠ θα διοργανώσει και η Περιφέρεια Θεσσαλίας στη Λάρισα το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

 --Δηλώσεις συμμετοχής στη Διεθνή αγροτική έκθεση της Μπολόνιας στην Ιταλία που θα πραγματοποιηθεί από 12-16 Νοεμβρίου συγκεντρώνει ομάδα Λαρισαίων συνεταιριστών. Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στα τηλέφωνα 6932-657928 (Χρήστος) και 6936-645119 (Σοφία) μέχρι 5 Νοεμβρίου. Η μετάβαση θα γίνει με καράβι και προβλέπεται διανυκτέρευση στη Βενετία.

--Στην αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των εργασιών εκτροπής του Αχελώου στο θεσσαλικό κάμπο για να μην χαθούν τα εκατομμύρια ευρώ που έχουν διατεθεί μέχρι τώρα και για να προστατευθεί το περιβάλλον στάθηκε ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, σε τηλεοπτική του εμφάνιση στη ΝΕΡΙΤ, με αφορμή την εκλογή του στην προεδρεία της ΕΝΠΕ, ενώ ανέλυσε και όλες τις παρεμβάσεις της περιφέρειας (υπογειωποίηση, γεωτρήσεις, Κάρλα, κ.λπ.) για να λυθεί το αρδευτικό πρόβλημα της Θεσσαλίας.

-Για έκνομες πράξεις (δαπάνες πολυτελείας) και κακοδιαχείριση στους πόρους που έχει εισπράξει η ΠΑΣΕΓΕΣ από την παρακράτηση του ΕΛΓΑ, κάνει λόγο σχετικό πόρισμα που δημοσιοποιήθηκε στη Βουλή, με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Κουκουλόπουλο να σημειώνει ότι «απαιτείται πλήρη διαφάνεια στα οικονομικά της συνεταιριστικών οργανώσεων» και τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζ. Καραμίχα να ζητά «να δοθούν πλήρως στη δημοσιότητα τα πορίσματα των ελέγχων και οι λεπτομέρειές τους, αίροντας κάθε περιορισμό από προσωπικά δεδομένα». Πέρα από κομματικές σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από αυτή τη διαμάχη (υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καραμίχας είναι μεταξύ των συνδικαλιστών που υπέγραψαν κείμενο μανιφέστο, στο οποίο ζητείται έκτατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ), κάποια στιγμή θα πρέπει πράγματι να χυθεί άπλετο φως στη διαχείριση κρατικών κονδυλίων από τις τριτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass