Με αφορμή την Aπελευθέρωση …

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2014 11:30 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:35

 

 

Του Τηλέμαχου Καλόγηρου, προέδρου ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ΛΑΡΙΣΑΣ

 

Η 23 Οκτώβρη 1944 ήταν, είναι και θα παραμείνει ιστορική μέρα για τον λαό της πόλης μας. Θα στέκει φάρος φωτεινός και θα φωτίζει το δρόμο του αγώνα του λαό μας απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή παίρνουν οι αντίπαλοι των εργαζόμενων και του φτωχού λαού.

Ήταν η μέρα της Νίκης και της Λευτεριάς αποτέλεσμα ενός τιτάνιου εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του απροσκύνητου λαού μας, που πάλεψε μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜικού κινήματος, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, της Εθνικής Αλληλεγγύης, και των άλλων οργανώσεων. Το κάλεσμα του λαού στην αντίσταση, σάλπισε το ΚΚΕ, μέσα από τα μπουντρούμια των φυλακών, τις εξορίες, όπου βρίσκονταν οι κομμουνιστές, αφού εκεί τους είχε στείλει η δικτατορία Μεταξά. Από κει δραπέτευσαν όσοι μπόρεσαν για να υπηρετήσουν την πατρίδα, ενάντια στο φασίστα κατακτητή. Σε αντίθεση με το μεγαλύτερο τμήμα των αστών που νύχτα, μετακόμισαν στο Κάιρο, ενώ ένα άλλο τμήμα έμεινε στην Ελλάδα για να οργανώσει τις «μπίζνες» του.

Σαν σήμερα, στις 23 Οκτώβρη 1944 ο λαός μας, όπως λέει και το τραγούδι, «είχε σπάσει την άτιμη την αλυσίδα» που τον εβάραινε θανατερά. Για τη Λάρισα, που υπήρξε στρατιωτικό κέντρο, η κατοχή υπήρξε μια από τις ζοφερότερες νύχτες της μακραίωνης ιστορίας της. Αλλά η αγωνιστικότητα και το φρόνημα του Λαρισαϊκού λαού στάθηκε αντάξιο αυτής της ιστορίας. Στις 1.300 μέρες που κράτησε η κατοχή των Γερμανών η Αντίσταση των Λαρισαίων δεν κάμφθηκε ούτε μια ώρα

Η περιοχή μας έδωσε στη χώρα το 25% περίπου των ανταρτών του τιμημένου ΕΛΑΣ, του οποίου οι καβαλάρηδες έδωσαν με μερικές φωτοβολίδες το μήνυμα της Λευτεριάς. Το μήνυμα μεταδόθηκε σε όλη τη Λάρισα και ο Λαός της ξεσηκώθηκε. Η είσοδος του ΕΛΑΣ βρήκε μια Λάρισα λεύτερη, έτοιμη για νέους αγώνες.

Επέτειοι όπως η σημερινή δεν είναι και δεν πρέπει να γίνουν απλά ημέρες τιμής και μνήμης. Είναι μέρες που δυναμώνουν τη φωτιά του αγώνα, δίνουν ώθηση στην πάλη του λαού για καλύτερες μέρες. Τα συμπεράσματα και τα φωτεινά παραδείγματα της ένδοξης ιστορίας του λαού μας πρέπει να γίνονται υλική δύναμη στην πάλη σήμερα του λαού, που στενάζει από την αντιλαϊκή πολιτική.

Είναι ανάγκη σήμερα να εμπεδώσουμε ότι οι ηρωικές σελίδες στην ιστορία γράφτηκαν από ένα λαό που δεν περίμενε σωτήρες. Αλλά χωρίς να λογαριάζει θυσίες και κόπους, αντιλαμβανόμενος ότι οι θυσίες θα είναι βαρύτερες κάτω από το ζυγό της σκλαβιάς, όρθωσε το κεφάλι του, οργανώθηκε και πάλεψε με την απαράμιλλη δύναμη που έχει η συλλογική μαζική πάλη του λαού. Δύναμη μεγαλύτερη από τάνκς και αεροπλάνα που κατείχε ο στρατός του αντιπάλου.

Να μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη του λαού μας η στάση των κυβερνήσεων του τότε και σήμερα. Από το κάλεσμα σε αντίσταση «για την τιμή των όπλων» και την εγκατάλειψη της χώρας, στις σημερινές «δεσμεύσεις προς τους συμμάχους» των λυκοσυμαχιών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ που συνεχίζουν να αιματοβάφουν τον πλανήτη. Κοινός παρονομαστής τους ένας, τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Η μνήμη ημερών σαν αυτή, να δίνει ώθηση στην ανάπτυξη της πάλης του λαού ενάντια στην εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή και σε κάθε φασιστική οργάνωση, που μολύνει συνειδήσεις, όπως ακριβώς και οι προγονοί τους, τα παιδιά του Αδόλφου. Να γίνεται δύναμη για την καθημερινή προσπάθεια να απομονώνονται σε κάθε χώρο οι απόγονοι των δοσίλογων και των συνεργατών των γερμανών.

Γι αυτό και σήμερα την ηρωική εποποιία του ΕΑΜ, προσπαθούν να τον καπηλευτούν, δυνάμεις, που όλη την μέρα δουλεύουν ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Η υποκρισία περισσεύει από πολιτικές δυνάμεις, που μάλιστα ισχυρίζονται ότι θα φτιάξουν το «νέο ΕΑΜ», μόνο και μόνο για να αναρριχηθούν ευκολότερα στην κυβερνητική καρέκλα, την ίδια στιγμή, που προσκυνάνε την σημαία της ΕΕ, δίνουν συγχωροχάρτι στις όπου γης ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Το μεγάλο μήνυμα της λαϊκής αντίστασης δεν εγκλωβίζεται στις σειρήνες του «ρεαλισμού». Κι αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να διδαχτεί η νεολαία του τόπου μας. Ρεαλιστικό είναι το αναγκαίο.

Γι αυτό και σήμερα γίνεται προσπάθεια να παραχαραχτεί με κάθε τρόπο η ιστορία, να σβηστούν από τη μνήμη τέτοια γεγονότα. Γιατί τα συμπεράσματα που μας προσφέρουν, είναι «επικίνδυνα» αν αξιοποιηθούν από το λαό στην πάλη ενάντια στους εκμεταλλευτές του. Την αλήθεια αυτή πρέπει να τη μάθουν οι νέες γενιές στα σχολεία και το στρατό. Να διαπαιδαγωγηθούν με τα παραδείγματα ηρωισμού, πολύ περισσότερο σήμερα που γίνεται προσπάθεια να φέρουν την Αντίσταση στα μέτρα τους και να εξισώσουν το φασισμό – ναζισμό με τον Σοσιαλισμό – Κομμουνισμό. Ματαιοπονούν! Η ιστορία δεν ξαναγράφεται. Οι λαοί δεν ξεχνούν.

Σήμερα η κατάσταση σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης είναι ιδιαιτέρα δύσκολη. Η επικράτηση της αντεπανάστασης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, που για δεκαετίες αποτέλεσαν αξεπέραστο φραγμό για το κεφάλαιο και τις επιδιώξεις του, έγειρε την πλάστιγγα σε όφελος των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

 Εμείς όμως συνεχίζουμε τον αγώνα γιατί πιστεύουμε ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί. Γι’ αυτό, εκ μέρους όλων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και των μαχητών του Δ.Σ.Ε απευθύνουμε, στον αδούλωτο λαό μας, στους εργαζόμενους άνδρες και γυναίκες και στη νεολαία, θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass