Κυκλοφοριακό-πάρκινγκ. Ωρα να μπει μια τάξη!

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2023 10:25

* Από τον Χάρη Ανδρεόπουλο

Έχουμε κατά καιρούς ασχοληθεί και περιγράψει το πρόβλημα που ταλανίζει τη Λάρισα εδώ και πολλά χρόνια, αποτελώντας μόνιμο, πλέον, βραχνά της και λέγεται «κυκλοφοριακό - στάθμευση». Έχει δημιουργηθεί η αίσθηση ότι το πρόβλημα έχει αφεθεί στη μοίρα του, ότι το κυκλοφοριακό και η στάθμευση έχουν εισέλθει σε μια τροχιά κοινωνικής... αυτοδιαχείρισης, ότι σ’ ορισμένες περιπτώσεις έχει χαθεί εντελώς το μέτρο. Συνεπώς, δεν ήταν διόλου τυχαία τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που δημοσίευσε προσφάτως η εφημερίδα, βάσει των οποίων στα σημαντικότερα προβλήματα της πόλης καταλέγονται το πρόβλημα της έλλειψης χώρων στάθμευσης (19%) και το κυκλοφοριακό (18,5%), συγκεντρώνοντας μαζί και συνδυαστικά (ως συναπτόμενα ζητήματα / συνδεόμενα προβλήματα) το υψηλότερο ποσοστό προβληματισμού και ανησυχίας των δημοτών στην ερώτηση για τα «Προβλήματα του Δήμου»: 37,5% (βλ. «Ελευθερία», 11.08.2023, σελ. 1η και σελ. 6-7).
Μιας και είμαστε σε προεκλογική περίοδο, ελπίζουμε τόσο οι νυν όσο και οι υποψήφιοι (δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι) για τον Δήμο Λαρισαίων να ασχοληθούν ουσιαστικότερα με το θέμα -ένα θέμα «μάστιγα» για τη Λάρισα-, δρομολογώντας, ως προτεινόμενες, ενδεδειγμένες και δέουσες λύσεις. Στο παρόν σημείωμα θα καταθέσουμε ορισμένες παρατηρήσεις και επισημάνσεις από την προσωπική μας πείρα στην καθημερινότητα της πόλης και ειδικά για το πρόβλημα της στάθμευσης που όλο και οξύνεται.
Ας ξεκινήσουμε από το πολύ κέντρο και τις οδούς Κύπρου και Παπαναστασίου. Ακόμη και τις πρωινές ώρες τα οδοστρώματά τους  μετατρέπονται σε χώρους parking! Να μη μιλήσουμε για τις απογευματινές ώρες -και δη τις ημέρες που η αγορά είναι κλειστή-, γιατί η κάλυψη της στάθμευσης των αυτοκινήτων στα πεζoδρόμια των εν λόγω οδών είναι τέτοιας εκτάσεως που, ενίοτε, παρεμποδίζεται η διέλευση των πεζών (...για τους οποίους φτιάχτηκαν τα πεζοδρόμια, ε; Mην ξεχνιόμαστε...).
Πάμε, τώρα, όλως ενδεικτικώς, σ’ άλλες δύο μεγάλες οδούς, επίσης υψηλού  κυκλοφοριακού φόρτου, όπου τα διπλοπαρκαρίσματα έχουν εξελιχθεί σε καθεστώς! Στην Πολυτεχνείου και στην 31ης Αυγούστου. Στην Πολυτεχνείου, από τη διασταύρωσή της με την οδ. 28ης Οκτωβρίου (από το ύψος του Σιδηροδρομικού Σταθμού) μέχρι και τη διασταύρωση με την οδό Παπαναστασίου και ειδικά σε ώρες (πρωινές και μεσημβρινές) αιχμής, η διέλευση των διερχόμενων οχημάτων σ’ αυτήν την οδό εξελίσσεται για τους οδηγούς σε «Γολγοθά»! Και τούτο διότι στην αμφίπλευρη στάθμευση      -η οποία ούτως ή άλλως περιορίζει το εύρος της κίνησης στην οδό- έχει προστεθεί τους τελευταίους μήνες το διπλοπαρκάρισμα έξω από τραπεζικά ή εμπορικά καταστήματα της περιοχής, με αποτέλεσμα να δοκιμάζονται πολλές αντοχές για τους οδηγούς των διερχόμενων αυτοκινήτων.
Τους τελευταίους μήνες, μάλιστα, έχει γίνει «της μόδας» να... αφήνονται δίπλα σε ήδη παρκαρισμένα οχήματα άλλα αυτοκίνητα πάνω στη ροή του δρόμου, με ανοιχτά τα «αλάρμ» (alarm / τα «φώτα έκτακτης ανάγκης»), αλλά… φευγάτο τον παραβάτη οδηγό (πιθανότατα ευρισκόμενο στο εσωτερικό κάποιου παρακείμενου καταστήματος είτε για διεκπεραίωση τραπεζικής υποθέσεώς του, είτε για να αγοράσει γλυκά, να προμηθευτεί μια τυρόπιτα, κ.λπ.), με αποτέλεσμα απίστευτα μποτιλιαρίσματα, εντάσεις, κ.λπ., κ.λπ. (να υπενθυμίσουμε, επί τη ευκαιρία, ότι, βάσει του ισχύοντος Κ.Ο.Κ., τα «alarm» τα χρησιμοποιούμε όταν θα πρέπει να ακινητοποιήσουμε το όχημά μας, αναγκαστικά, λόγω μηχανικού προβλήματος που προέκυψε εν κινήσει, για να προστατεύσουμε τους οδηγούς των διερχομένων οχημάτων κι όχι να κάνουμε κατάληψη του οδοστρώματος για να κατεβούμε απ’ τ’ αυτοκίνητό μας για ν’ αγοράσουμε τυρόπιτα ή να βγάλουμε χρήματα από το ΑΤΜ…). Αυτό παρατηρείται και στην 31ης Αυγούστου. Από το ύψος της πλατείας Αγ. Βησσαρίωνος (οδ. Ογλ) μέχρι το ύψος της Γεωργιάδου (προς Ν. Σμύρνη) η στάθμευση οχημάτων και στις δύο πλευρές του οδοστρώματος στενεύει τόσο το εύρος του δρόμου, ώστε να δυσκολεύεται όχι μόνο η διέλευση των αστικών λεωφορείων, αλλά ακόμη και των Ι.Χ. αυτοκινήτων! Τα ίδια και στην Αεροδρομίου και ειδικότερα -και σε εντονότερο βαθμό- από τη γέφυρα της Ν. Σμύρνης μέχρι και το ύψος της οδ.  Σωκράτους, όπου -κι εκεί- έχει γίνει… συνήθεια το παρκάρισμα επί της οδού (!), η οποία από διπλής κατεύθυνσης μετατρέπεται -από τις πρωινές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες- σε μονής κατεύθυνσης, λόγω των σταθμευμένων οχημάτων κι απ’ τις δύο πλευρές του δρόμου – και για τους ίδιους λόγους  (για επισκέψεις σε καταστήματα επί της Αεροδρομίου, για προμήθειες, κ.λπ.).
Τα ίδια και χειρότερα παρατηρούνται σε συνοικίες της πόλης, όπου λόγω παράνομων σταθμεύσεων σε δρόμους διπλής κατεύθυνσης, όχι μόνο η μόνο η διπλή κυκλοφορία έχει καταστεί αδύνατη, αλλά η κατά μόνας διέλευση προβληματική! Ο χαρακτηρισμός «διπλής κατεύθυνσης» σε δρόμους των συνοικιών έχει γίνει σύντομο ανέκδοτο.
Προς Θεού, δεν αμφισβητώ ούτε τις προσπάθειες που έγιναν από τις Δημοτικές Αρχές και την Τροχαία, ούτε την επιστημονοσύνη των μελετητών μηχανικών που πρότειναν διάφορες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Απλώς ως δημότης αυτής της πόλης το παράπονό μου εκφράζω, επιθυμώντας, όπως όλοι μας, το όραμα να καταστεί η Λάρισα μια αξιοβίωτη πόλη να λάβει σάρκα και οστά. Οι ευχές και οι υποσχέσεις για επίλυση των προβλημάτων του κυκλοφοριακού και της στάθμευσης και να μη μένουν εσαεί αέρας κοπανιστός, αλλά να μετουσιώνονται σε δράσεις και πράξεις που θα κάνουν τη ζωή μας ομορφότερη και θα δώσουν επιτέλους πραγματικό νόημα και υπόσταση στη λέξη «αξιοβίωτη» (πόλη), που μέχρι τώρα έχει, κατά το μάλλον ή ήττον, χρησιμοποιηθεί (η τόσο όμορφη αυτή λέξη) ως έκφραση (πολιτικής) «καραμέλας» προς τέρψιν της (εκλογικής) πελατείας.
Όπως είχαμε γράψει και παλαιότερα, πιστεύουμε ότι είναι καιρός να δρομολογήσει ο Δήμος Λαρισαίων ευέλικτες λύσεις ιδρύοντας, π.χ. μια δική του Δημοτική Εταιρεία - Επιχείρηση (ιδιωτικού δικαίου, τύπου «ΔΕΥΑΛ») ελεγχόμενης στάθμευσης (κατά το παράδειγμα της Αθήνας) ή να υπογράψει σύμβαση με μια ανεξάρτητη ιδιωτική εταιρεία (κατά το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης), έτσι ώστε ν’ αρχίσει σιγά-σιγά να μπαίνει μια τάξη σε κυκλοφοριακό και στάθμευση. Από λόγια είμαστε χορτασμένοι οι Λαρισαίοι… Πράξεις που θα δίνουν λύσεις αποτελεσματικές για μια ποιότητα ζωής καλύτερης και ομορφότερης - αυτό αναμένουμε.

* Ο Χάρης Ανδρεόπουλος είναι καθηγητής Β/θμιας Εκπ/σης, κλ. ΠΕ01 (xaan@theo.auth.gr).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass