Η πρόληψη εν όψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2023 16:00

Από τον Κων/νο Τσιρονίκο

Οι πολιτικοί μας όλων των βαθμίδων της εξουσίας είναι πρέπον να επενδύουν στην αξία της αλήθειας. Σε ωφέλιμες δραστηριότητες συνάδουσες με καλά μελετημένες και προγραμματισμένες πρακτικές πρόληψης. Σε έργα που χτυπούν την ανασφάλεια και προλαμβάνουν επερχόμενες καταστροφές και θύματα. Σε αντιστάσεις προστασίας και φροντίδας που, αν υπήρχαν δε θα καιγόταν διαχρονικά το 1/3 των ελληνικών δασών και δεν θα θρηνούσαμε θύματα στα θλιβερά γεγονότα της Ν. Φιλαδέλφειας, των Τεμπών, του Μάτι, της Μάνδρας, της Μαγνησίας...


Και, επειδή τώρα βρισκόμαστε εν όψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών καλόν είναι οι υποψήφιοι άρχοντες των εξουσιών αυτών να διαβάσουν προσεκτικά το βιβλίο των αιτιών που προκάλεσαν τις καταστροφές ..., που υπέστημεν ως χώρα και να προχωρήσουν μετά το πέρας των εκλογών στη μετεκλογική πράξη. Χωρίς χρονοτριβές και παραπομπές των υπαρχόντων προβλημάτων στις καλένδες, αλλά με γρήγορες προληπτικές δραστηριότητες, να τραβήξουν μπροστά, γιατί οι καιροί δεν περιμένουν. Για να μην καταντήσει η πατρίδα μας κρανίου τόπος, αλλά να σταθεί όρθια με ανεξάντλητες κτιριακές αντοχές σε χτυπήματα σεισμικών φαινομένων, ανυπέρβλητα αντιπλημμυρικά αναχώματα στην αντιμετώπιση μεγάλων όγκων νερού προερχομένων από ακραίες κατεβασιές ποταμών και χειμάρρων, μελετημένο προληπτικό σχέδιο δράσης αντιμετώπισης των κοινωνικών εκρήξεων προς αποφυγήν ζημιών και βανδαλισμών στον αστικό και οικονομικό ιστό της κοινωνίας μας.
Αυτή η πρακτική της προληπτικής αντιμετώπισης των πάσης φύσεως φαινομένων: θεομηνιών και συμβάντων προκαλουμένων από τον ανθρώπινο παράγοντα θα πρέπει να γίνει συνείδηση της κεντρικής και περιφερειακής εξουσίας. Για να μη βρεθεί η χώρα ανέτοιμη και πάλι στην αντιμετώπιση του κακού και στην υπεράσπιση του γενικότερου καλού των πολιτών της. Κι αυτό θα γίνει, αν πάντοτε είμαστε έτοιμοι πριν φτάσει το κακό στην πόρτα μας, γιατί τότε θα είναι δύσκολο να το σταματήσουμε.
Οι συμφορές που υπέστημεν μας διδάσκουν ότι τα σωτήρια αποτελέσματα έρχονται, αν ενδυναμώνουμε και εκσυγχρονίζουμε τα αμυντικά μας μέσα και αξιολογούμε σχολαστικά κάθε πληροφορία, δυναμένη να προλάβει το επερχόμενο κακό. Αυτή, που φαίνεται ότι έλλειπε στα πρόσφατα γεγονότα της Ν. Φιλαδέλφειας με αποτέλεσμα τον χαμό του παλικαριού. Του Ελληνα φιλάθλου που δεν πρόλαβε να παρακολουθήσει και να χαρεί το παιχνίδι της αγαπημένης του ομάδας.
Τα παραπάνω μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ασφάλεια ενός κράτους εξαρτάται από τους κανόνες πρόληψης σ’ όλες τις εκφάνσεις της. Μόνο μια τέτοια πρακτική μπορεί να το βγάλει από αδιέξοδα και να το οδηγήσει στον σωτήριο δρόμο, ο οποίος αποτελεί την μοναδική ασπίδα αντιμετώπισης των δυσμενών φυσικών και κοινωνικών φαινομένων.
Αυτήν την αξία πρέπει να κτίζουν βήμα-βήμα, πέτρα- πέτρα οι δημοτικοί και περιφερειακοί άρχοντες και αυτήν πρέπει να έχουν διαρκώς κατά νουν από την πρώτη μέρα αναλήψεως των καθηκόντων τους. Για να κρατήσουν την περιοχή τους αλώβητη και κραταιή από κάθε δύσκολη κατάσταση...
Γι’ αυτό λοιπόν, υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί άρχοντες, απαιτείται σχολαστική μελέτη του βιβλίου των βασάνων της πατρίδας μας και με γνώμονα αυτό πορευθείτε επίμονα στον αγώνα της πρόληψης. Τον δρόμο αυτόν απαρεγκλίτως τηρήσατε για να δρέψετε τους γλυκείς καρπούς του. Τους σωτήριους για τη ζωή και την περιουσία των πολιτών που υπηρετείτε, που μέχρι τώρα δεν ησύχασε η καρδούλα τους απ’ το μπαράζ των δυσμενών φυσικών, κοινωνικών και ανθρωπογενών φαινομένων. Αυτά, που σαν πεινασμένα και αχαλίνωτα θεριά έπεσαν πάνω τους για να τους κατασπαράξουν και να τους εξαφανίσουν από τους μη επαρκώς φυλασσόμενους και προστατευόμενους τόπους τους.
Αυτόν λοιπόν τον δρόμο της πρόληψης τηρήσατε για να σας αποδοθεί ο στέφανος του καλού αγώνα. Γιατί η απουσία του γεννά την κατάρα, που την προκαλούν τα θύματα και οι καταστροφές... Άρα για να κυριαρχήσει, στο λαό μας, η ασφάλεια σ’ όλες τις εκφάνσεις της χρειάζεται ανύσταχτη προσπάθεια, η οποία θα επενδύει στην αξία της πρόληψης. Θα το πετύχουμε: αν γίνουμε σχολαστικοί μελετητές των πρόσφατων και παλαιών φυσικών και κοινωνικών συμβάντων, αν προγραμματίζουμε αντικειμενικά και δίκαια, αν μας διακρίνει η αποφασιστικότητα και επιμονή στον σωτήριο δρόμο της προστασίας, αν δεν ξεχνάμε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass