Κλιματική κρίση: Aντιμετώπιση και προσαρμογή

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2023 15:00

Η Θεσσαλία μετράει πληγές. Όταν συνέβη ο «Ιανός» ειπώθηκε ότι είναι

ένα φαινόμενο που συμβαίνει κάθε εκατό χρόνια και οι περισσότεροι θεώρησαν ότι η συχνότητα εμφάνισης του θα είναι αυτή. Σήμερα αντίστοιχα έχουμε ένα καιρικό φαινόμενο το “Daniel” που δεν είμαστε ακόμα σε θέση να υπολογίσουμε την έκταση της ζημιάς του και πάλι ακούμε από επίσημα χείλη ότι ένα τέτοιο φαινόμενοι επαναλαμβάνεται κάθε χίλια έτη. Ένα βασικό λάθος είναι η στατιστική που χρησιμοποιούν κάποιοι χωρίς να συμπεριλάβουν την δυναμική που εμφανίζεται ένα τέτοιου είδους ακραίο καιρικό φαινόμενο.
Τα τελευταία τριάντα χρόνια έχουμε: έξι κυκλώνες που χτύπησαν τη χώρα μας από το 1982 ως το 2014 και από το 2014 έως σήμερα πέντε! *(στοιχεία: Ζήσης Αργυρόπουλος Χημικός & Περιβαλλοντολόγος). Γίνεται αντιληπτό ότι η εμφάνιση αυτών των φαινομένων είναι πλέον συχνή. Η επομένη μέρα είναι πολύ δύσκολη και απαιτεί γενναίες αποφάσεις και πρώτα από όλα προγραμματισμό. Πρωτίστως πρέπει να διαφυλαχθεί η ανθρώπινη ζωή με παρεμβάσεις χαμηλού κόστους όπως είναι η παρακολούθηση των υδάτων σε πραγματικό χρόνο σε συνεργασία με μοντέλα προσομοίωσης που ήδη υπάρχουν, με πρώτο μέλημα την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών.
Συνολική αποτίμηση της έκτασης της καταστροφής στον κάμπο, κτηνοτροφία, αγροτική παραγωγή, λήψεις εδαφικών δειγμάτων και τεκμηρίωση της ζημιάς που έχει υποστεί το έδαφος, σχέδια εναλλακτικών καλλιεργειών και αναθεώρηση των στοιχείων σχεδιασμού αυτής της κλίμακας μεγάλων έργων υποδομής. Καλούμαστε όλοι λοιπόν να συμβάλουμε σε αυτή την δύσκολη συγκυρία και να οργανώσουμε το αύριο με πρόγραμμα και ρεαλισμό. Όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές από τους επιστήμονες, οι οργανισμοί που επιβιώσαν στον πλανήτη είναι αυτοί που μπόρεσαν και προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες. Τεχνογνωσία και επιστημονικό προσωπικό υπάρχει. Ας το αξιοποιήσουμε.

Ζουριδάκης Αλέξανδρος Πολιτικός Μηχανικός

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass