Πλημμυροπαθείς πολιτικές αντιδράσεις

Δημοσίευση: 24 Σεπ 2023 10:55

Από τον Βασίλη Μίχο

Από τα χειρότερα που άφησε η καταστροφική μανία της θεομηνίας είναι η αποτύπωση της συμπεριφοράς μιας μερίδας ανθρώπων. Όχι των πληγέντων, οι οποίοι παρουσίασαν από την πρώτη μέρα μια φοβερή ψυχραιμία και αξιοπρέπεια. Αλλά αυτών που επιδιώκουν να έχουν δημόσιο λόγο και παρουσία σε αιρετές ή μη θέσεις ευθύνης. Θα ήταν άραγε διαφορετική η συμπεριφορά τους εάν η περίοδος δεν ήταν προεκλογική; Ίδια θα ήταν, ίσως κάπως μετριασμένη. Τώρα όμως φάνηκε στον απόλυτο βαθμό. Μιας και η θεομηνία αποτέλεσε γι’ αυτούς ένα θεόσταλτο δώρο.
Μέχρι ένα μήνα πριν από σήμερα, το πρόβλημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Θεσσαλία ήταν ότι δεν μπορούσαν να βρουν πειστικό αφήγημα για να κατέβουν στις εκλογές απέναντι στον νυν Περιφερειάρχη. Εξ άλλου, όλα αυτά τα χρόνια, εάν υπήρχαν ζητήματα εναντίον του, κάποιο κίνημα, αυθόρμητο ή όχι, θα είχε εκδηλωθεί. Κάτι τέτοιο, όλοι γνωρίζουμε ότι δεν συνέβη. Αντιθέτως, από εκλογή σε εκλογή, ο Αγοραστός αντί φθοράς παρουσίαζε άνοδο της αποδοχής του. Αφήνοντας σε μεγαλοσχήμονες δημοσιογράφους των Αθηνών να υπαινίσσονται ανωριμότητα του Θεσσαλικού λαού για μία τέτοια εκλογική συμπεριφορά, είναι προφανές ότι κάποιος λόγος θα υπήρχε γι’ αυτή την περίπου καθολική αποδοχή του από το εκλογικό σώμα. Αποδοχή που ήταν δεδομένη και γι’ αυτές τις εκλογές. Κι έπειτα ήρθε η καταιγίδα….
Η καταιγίδα ως φυσικό φαινόμενο και η καταιγίδα δηλώσεων και ενεργειών όσων είδαν στο φυσικό φαινόμενο την ευκαιρία. Την ευκαιρία είτε να υπάρξουν πολιτικά οι ίδιοι, είτε να πλήξουν πολιτικά τον αντίπαλό τους εκεί που δεν το περίμεναν, είτε να βγάλουν τα χειρότερα ένστικτά τους απέναντι σε έναν άνθρωπο που είχε καταφέρει αυτό που οι ίδιοι διακαώς αλλά ανεπιτυχώς επιθυμούσαν και για τον εαυτό τους: την ευρεία λαϊκή αποδοχή. Η άνω και κάτω πλατεία των αγανακτισμένων σε πλέον σύγχρονη και χυδαιότερη εκδοχή. Ας τα πάρουμε με τη σειρά:
Την πρώτη κιόλας μέρα του φαινομένου, μάθαμε ότι κακώς μέχρι τώρα θεωρούσαμε ότι τα οδικά δίκτυα είναι έργα υποδομής, απαραίτητης για την ανάπτυξη μιας περιοχής. Πρέπει να τα βλέπουμε σαν έργα βιτρίνας, που έγιναν δήθεν αντί για τα αντιπλημμυρικά.
Προ ολίγων ημερών ακούσαμε ότι μέσα σε δύο μήνες μπορεί να υπάρξει αποκατάσταση με εργολάβο εγκαταστημένο επί τόπου. Επί τόπου πού; Σε όλη τη Θεσσαλία; Με αντικείμενο έργου ποιο; Με τίμημα ποιο; Βεβαίως χρειάστηκαν δύο μέρες και το μεν χρονοδιάγραμμα άλλαξε από δίμηνο σε εξάμηνο, το δε έργο θα πρέπει να γίνει κατά τον επείγοντα τρόπο που υιοθετήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες(!). Υπάρχει καμία συνάφεια μεταξύ έργων συγκεντρωμένων σε συγκεκριμένα σημεία, εκτελούμενων εκ θεμελίων με υφιστάμενες πλήρεις μελέτες, όπως δηλαδή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, και σ’ αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλία, με διασπορά των περιστατικών και με διαβαθμίσεις στην έκταση των ζημιών;
Και ας δούμε τώρα αυτό που από την τρίτη ημέρα του φαινομένου και μετά επικαλούνται οι πάντες: τη μελέτη του 2018, η οποία είχε προβλέψει τα πάντα και δήθεν δεν ακολουθήθηκαν οι προτάσεις της από την Περιφέρεια. Πρόκειται όντως για σοβαρή, ολοκληρωμένη μελέτη 360 σελίδων, η οποία εγκρίθηκε από την Εθνική Επιτροπή Υδάτων και δημοσιεύθηκε ολόκληρη στο ΦΕΚ Β’ της 6-7-2018. Όμως, όσοι την επικαλούνται, ξέρουν τι ακριβώς επικαλούνται; Διότι είτε δεν την διάβασαν, που είναι και το πιθανότερο, είτε την διάβασαν οπότε από ηθικής πλευράς είναι γι’ αυτούς πολύ άσχημο. Δημοσιεύουν ένα χάρτη που δείχνει πλημμυρισμένες τις ίδιες περιοχές με τις περιοχές που πλημμύρισαν. Ξέρουν με βάση ποιες παραδοχές προέκυψε αυτός ο χάρτης; Ακόμη ξέρουν πόσα σενάρια μελετήθηκαν, για ποιες συχνότητες φαινομένων, και με ποιες κάθε φορά συνθήκες; Ξέρουν τα έργα που προτάθηκαν; Την οδηγία για ποιας συχνότητας εμφάνισης των φαινομένων όφειλαν να γίνουν οι μελέτες τους; Το κυριότερο, ξέρουν ποιος ορίζεται υπεύθυνος για κάθε ένα από τα έργα αυτά και για την πορεία της εκτέλεσής τους; Διότι όλα αυτά αναφέρονται στη μελέτη και δεν δικαιολογούν την τόσο προσωποποιημένη και μανιασμένη κριτική που επιχειρείται τις μέρες αυτές. Αν δεν την διάβασαν την μελέτη έχει καλώς. Είναι απλά ανεύθυνοι, κάτι το συνηθισμένο. Εάν την διάβασαν και ασκούν την κριτική που ασκούν, γνωρίζοντας τις παραμέτρους που προανέφερα, είναι ηθικά εκτεθειμένοι. Και ασυγχώρητοι, γιατί προσπαθούν να εκμεταλλευτούν με τον χειρότερο τρόπο τον πόνο δεκάδων χιλιάδων Θεσσαλών.
Πρέπει να ξεφύγουμε όλοι από αυτή τη νοσηρή κατάσταση. Υπάρχει τρόπος. Η ομάδα μελετητών της συγκεκριμένης μελέτης διαθέτει τα μαθηματικά μοντέλα με τα οποία έκανε τους υπολογισμούς της. Να της ζητηθεί να τα εφαρμόσει με τα χαρακτηριστικά της βροχόπτωσης του συγκεκριμένου τριημέρου, μία φορά με τα υφιστάμενα σήμερα έργα, και άλλη μία φορά με το σύνολο των έργων της πρότασής της ως ολοκληρωμένων. Σημειωτέον ότι με βάση τη δική της πρόταση τα έργα έπρεπε να μελετηθούν με συχνότητα φαινομένου Τ100 (μία φορά στα 100 χρόνια). Νομίζω πως αυτή η πρόταση πρέπει να υιοθετηθεί αμέσως. Και τα αποτελέσματά της να γίνουν γνωστά σε όλους τους συμπολίτες Θεσσαλούς. Πιθανώς τότε κάποιοι να αισθανθούν ντροπή για την στάση τους αυτών των ημερών.
Προφανώς δεν αξίζει οποιαδήποτε αναφορά στα πολλά δημοσιεύματα, λαϊκής ή θείας επινεύσεως, που θίγουν με ευτέλεια συγκεκριμένα πρόσωπα. Όλοι όμως πρέπει να αναρωτηθούμε για την ποιότητα των δηλώσεων και δημοσιεύσεων αυτών των ημερών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass