Η λαϊκή ενότητα στον πόλεμο κατά των πλημμυρών

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2023 9:25

Από τον Κων/νο Τσιρονίκο

Στο ανελέητο χτύπημα των πλημμυρικών φαινομένων στη Θεσσαλική γη, δοκιμάσθηκε η ενότητα και αλληλεγγύη του ελληνικού λαού.

Των θεσμικών παραγόντων και των απλών πολιτών κάθε ηλικίας και γεωγραφικής καταγωγής. Όλοι τους ως ένα σώμα έσπευσαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου κατά των πλημμυρών, παραμερίζοντας κάθε δυσαρέσκεια απέναντι στην κεντρική και περιφερειακή εξουσία και πολέμησαν ενωτικά έναν εχθρό επιθετικό, γρήγορο, ορμητικό και καταστροφικό.
Στις κραυγές αγωνίας και απόγνωσης των κατοίκων της πλημμυρισμένης θεσσαλικής υπαίθρου έσπευσαν προς βοήθεια άνθρωποι του χωριού, παλικάρια με τρακτέρ και βάρκες, αλλά και γέροντες ακόμα, με ό,τι σωστικό μέσο διέθεταν. Χαρακτηριστικό είναι το σωτήριο τόλμημα που έρχεται από ένα πλημμυρισμένο χωριό του κάμπου της Καρδίτσας, όπου ένας ογδοντάρης γέροντας ο οποίος, παρά την ηλικία του, έθεσε σε ενεργό δράση την επαγγελματική του βάρκα και έσωσε δεκαπέντε ανθρώπινες ψυχές. Είναι ένας πραγματικός ήρωας, διότι άφησε τον καναπέ των γηρατειών και με βαθύ το αίσθημα της φιλαλληλίας ρίχτηκε στη μάχη της διάσωσης.
Όλες οι παραπάνω εθελόντριες δυνάμεις κινούμενες από βαθιά αλτρουιστικά αισθήματα πολέμησαν ενωτικά σ’ όλες τις πληττόμενες περιοχές ακόμα και σ’ αυτές όπου η αγριότητα της φύσης κατέστρεψε τις υποδομές επικοινωνίας. Παλικάρια με υποδειγματική οικογενειακή αγωγή και έμπρακτο ανθρωπισμό στάθηκαν δίπλα στις θεσμικές δυνάμεις, τις επιφορτισμένες με την προστασία και διάσωση των πολιτών και δυνάμωσαν ακόμα περισσότερο τη διασωστική τους ικανότητα. Δίνοντας περισσότερες νίκες στις επιχειρούσες πυροσβεστικές δυνάμεις… Δύναμη βοήθειας και ο νέος εκείνος ο οποίος, μέσω θαλάσσης, με κανό μετέφερε φιάλες νερού σε εγκλωβισμένους…
Άξιο αναφοράς είναι και το παλικάρι, εθελοντής διασώστης, από τη Μακεδονία, το οποίο άφησε τις δουλειές του και έτρεξε στις δοκιμαζόμενες περιοχές της Θεσσαλίας για να σώσει κινδυνεύοντας ανθρώπους. Μεγάλο δίδαγμα προσφοράς και ανθρωπιάς προς τον ευρισκόμενο σε απόγνωση πλησίον…
Θα ήταν μεγάλη παράλειψη, αν δεν τονίζαμε τη δύσκολη δραστηριότητα μέσα στην κοσμοχαλασιά της μπόρας των εθελοντικών εκείνων ομάδων που πόρτα- πόρτα ψάχνουν να βρουν εγκλωβισμένους και να μεταφέρουν υγειονομική και φαρμακευτική βοήθεια σε ανήμπορους και υπερήλικες ανθρώπους.
Αφήσαμε τελευταία την ανύσταχτη προσπάθεια των θεσμικών οργάνων: πυροσβεστών, στρατού, αεροπορίας, αστυνομίας, λιμενικού και υγειονομικών, που με μεθοδικότητα και επαγγελματισμό άνοιγαν δρόμους σωτηρίας, εκεί όπου το καθήκον τους καλούσε…
Παρά ταύτα τα παράπονα ως προς την μη έγκαιρη αντιμετώπιση του πρωτόγνωρου κακού είναι πολλά. Το δράμα αυτό του Θεσσαλικού λαού χρήζει ενδελεχούς μελέτης, η οποία θα πρέπει να ψάξει και να βρει τα αίτια της συμφοράς. Στο πώς, μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, καταστράφηκαν πόλεις και εξαφανίσθηκαν χωριά.
Το ερώτημα που γεννιέται τώρα είναι τι έκαναν τα έργα αντίστασης απέναντι στη σφοδρότητα των περιστατικών. Δυστυχώς, παραδόθηκαν άνευ όρων στην αγριότητα των φυσικών φαινομένων. Γιατί; Σ’ αυτό θα δώσει απάντηση η μετά το μεγάλο κακό έρευνα, όταν και πάλι ο ήλιος κυρίαρχος του ουρανού θα σημάνει την καιρική ειρήνη. Τότε θα ψαχθούν και θα βρεθούν τα αίτια της μεγάλης τραγωδίας και θα υπογραμμισθούν με κόκκινη μελάνη για να δούμε πού υπήρξαμε φτωχοί κι αδύναμοι σε σχέδια και μέσα αντιμετώπισης της μεγάλης συμφοράς και μετά να καταχωρηθούν στη βίβλο των βασάνων του πολύπαθου λαού μας για να μην ξεχασθούν και ξαναγίνουν. Κι ύστερα να προχωρήσουμε σε μέτρα πρόληψης όχι μόνο με βάση το κακό που έγινε, αλλά με έργα αρκούντως αναβαθμισμένα και σχολαστικώς ελεγμένα, ώστε να προλάβουμε και να χτυπήσουμε στη ρίζα τους τυχόν μεγαλύτερα δεινά.
Κάνοντας μια εκτίμηση της λαϊκής αντίστασης και αλληλεγγύης θα μπορούσαμε να πούμε ότι ενωτικά και αλληλέγγυα αποφύγαμε τον Αρμαγεδδών.
Ο ενωτικός αγώνας κατά των πρωτοφανών καταστροφικών φαινομένων είναι κάτι που πρέπει να μας μείνει και να περάσει στην εθνική μνήμη, ως η αξία εκείνη που μπορεί να κρατήσει την πατρίδα μας όρθια και κραταιή και να την οδηγήσει στο δρόμο των ιστορικών της πεπρωμένων. Της αιώνιας Ελλάδας. Στη δυναμική αυτή πρέπει ανυποχώρητα να συνυπάρχει και η αμυντική θωράκιση της χώρας με άκαμπτα και ανυπέρβλητα έργα πρόληψης για να μην ξαναγίνουμε μάρτυρες και κοινωνοί θρηνητικών και καταστροφικών φαινομένων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass