Προς τιμήν του Ναβάλνι

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2024 9:16

Προς επίρρωση του ιδιαίτερα γλαφυρού και καλογραμμένου άρθρου του κ. Αλέξη Καλέση, να θυμηθούμε ακόμη ότι ο Πούτιν ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της KGB (σήμερα FSB) και το όραμά του σχετίζεται με την αναβίωση της Σοβιετικής Ένωσης, που προς μεγάλη του λύπη, κατέρρευσε ως πολιτικο-κοινωνικο-οικονομικό σύστημα το 1991.

Και αυτό όχι μόνο γιατί οι κλειστές οικονομίες είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, όπως το διδάσκει επανειλημμένα η ιστορία, όχι μόνο για τις θηριωδίες και τα στυγερά εγκλήματα που διέπραξε εναντίον των ανθρώπων, αλλά και γιατί ο Άνθρωπος ως έλλογο ον έχει ανάγκη και δικαίωμα να ζει ελεύθερος με Αξιοπρέπεια και να εξελίσσεται στον χρόνο. Και ο ρωσικός λαός ναι μεν αποδείχτηκε ανθεκτικός στις συνθήκες καταπάτησης τόσο από τις τσαρικές Αυτοκρατορίες, όσο και από τους μπολσεβίκους του Στάλιν, αλλά ας μην υποτιμούμε τη νοημοσύνη του και την αγωνιστική του ικανότητα που φάνηκαν στο πρόσωπο του Αλεξέι Ναβάλνι. Να σημειωθεί ότι ο Ραφαήλ Λέμκιν, νομικός του Γέιλ και επινοητής του όρου «Γενοκτονία» είχε εντάξει και τα σοβιετικά «Γκουλάγκ», αλλά η ΕΣΣΔ ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έθεσε βέτο και προκειμένου να ψηφιστεί ομόφωνα η θεσμοθέτηση και ποινικοποίηση της Γενοκτονίας και η άρνηση αυτής, αφαίρεσε αυτή τη μορφή εγκλήματος κατά της Ανθρωπότητας. Όσο για τον Πούτιν μας έδειξε και τους συμμάχους του αφού προμηθεύεται εξοπλιστικά από χώρες όπως το Κατάρ και η Βόρεια Κορέα. Ναι, ο ρωσικός λαός υποφέρει, εκτός από τα απάνθρωπα διατάγματα που του στερούν ευθέως την ελευθερία του λόγου και όχι μόνον, αλλά και από τον υβριδικό πόλεμο και την προπαγάνδα του Πούτιν και ζει σε συνθήκες που αγγίζουν τα όρια της σκλαβοσύνης, Το σύστημα πληροφοριών «Viginum» που έχει προμηθευτεί το υπουργείο Αμυνας της Γαλλίας το 2021, έχει αποκαλύψει ένα ρωσικό δίκτυο 193 ιστοτόπων που ονομάζει με την κωδική ονομασία «Portal Kombat» το οποίο εντόπισε προετοιμασίες για καταιγίδα fake news που ετοιμάζει το Κρεμλίνο στις Ευρωπαϊκές χώρες. Ζήτημα ζωής και θανάτου βαφτίζει τον πόλεμο με την Ουκρανία και κατονομάζει ως απαράδεκτους όλους εμάς που ασχολούμαστε με τον Ναβάλνι, την εξορία του στα γκουλάγκ της Αρκτικής και τον θάνατό του εκεί σε συνθήκες αδιευκρίνιστες για την ώρα. Μας ετοιμάζει άραγε ξανά μία νέα φάση ψυχρού πολέμου; Πολλές και επικίνδυνες οι αναπολήσεις και οι σχεδιασμοί του Ρώσου δικτάτορα, αλλά υπάρχει και πάντα θα υπάρχει το ελεύθερο πνεύμα, έστω και πολιορκημένο που θα βρει τον τρόπο να βάλει ένα τέρμα στον φασισμό όποιο χρώμα και αν φορά.
Και μπορεί ο ρομαντισμός να θεωρείται ντεμοντέ στις μέρες μας, αλλά θεωρώ καθήκον να αποτίσω φόρο τιμής στον Αλεξέι Ναβάλνι:
Ωδή στον Алексей. (Ωδή στον Αλεξέι)
Η φωνή της Ελευθερίας,
η φωνή σου.
Ζητούσες δικαιοσύνη
και κέρδισες τη δικαίωση.
Το βάρβαρο σύστημα
δεν κατάφερε να λυγίσει
τ’ αδάμαστο πνεύμα σου.
Ελεύθερος πολιορκημένος.
Ακρίτας Διγενής στο χωματένιο αλώνι
νύχτα και μέρα
με τον Χάρο πάλευες
σε χαλί λευκό
και την αιωνιότητα κέρδισες
με την τελευταία σου μέρα.
Στην κραυγή της αγωνίας σου
ξέρουμε μόνο ν’ απαντούμε
με το
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ!
Είμαι ο Ναβάλνι
(«я Навальный» κατά το «Je suis Charlie»)
Σ. Παπαχατζή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass