Περιστέρι στη φυλακή...

Δημοσίευση: 21 Φεβ 2024 13:00

Από τον Τάσο Πουλτσάκη

Για μια ακόμα φορά δεν μας ξέφυγε η ΕΙΔΗΣΗ στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του προπερασμένου Σαββάτου.

Στο περίφημο οπισθόφυλλο της εφημερίδας και σε περίοπτη θέση της σελίδας, διαβάζουμε: «Ν. ΔΕΛΧΙ. Περιστέρι ύποπτο για κατασκοπεία… Απελευθερώθηκε έπειτα από οκτώ μήνες».
Το περιστέρι, αυτό το παγκόσμιο σύμβολο της ειρήνης και των καλών ειδήσεων,…. μπλέχτηκε άθελά του, στα δίχτυα των μεγάλων ανταγωνιστών της περιοχής, αφού χρόνια τώρα, η Κίνα με την Ινδία, «τρώγονται» μεταξύ τους για συνοριακές διαφορές, για την προσάρτηση του Θιβέτ από την Κίνα, για τις διαφορετικές πολιτικές επιλογές τους, για τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ινδίας –ΗΠΑ στο έδαφος της Ινδίας…
Άλλωστε, για τον επικίνδυνο διεθνή ανταγωνισμό και τις παράλογες διεκδικήσεις εδαφών, σε συνδυασμό με το δράμα της κλιματικής αλλαγής, ο συνετός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Γκουτέρες, στην τελευταία γενική συνέλευση, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, επισημαίνει:
«Οι γεωπολιτικές ρωγμές, οι πόλεμοι της Γάζας, της Ουκρανίας και ο πόλεμος κατά της φύσης οι οποίοι είναι πόλεμοι εδαφών, λέξεων και πολιτισμών, οδηγούν σε μια εποχή χάους»…
Από το 1948 που αποχώρησαν οι Βρετανοί από την Ινδία, η Κίνα άρχισε να κινείται περίεργα. Ασφυκτιά, προσαρτά το Θιβέτ και δημιουργεί θέματα εδαφών και κυριαρχίας στα σύνορα. Η Δύση δεν χάνει την ευκαιρία και, φοβούμενη την επικίνδυνη επέκταση της κυριαρχίας της Κίνας, πλησιάζει την Ινδία, παρέχοντας την αμέριστη υποστήριξή της.
Η κατασκοπεία με την ευρεία έννοια, ως μέσο αποκλειστικής απόκτησης απορρήτων πληροφοριών προς όφελος κάποιου ιδιώτη, υπηρεσίας, επιχείρησης ή κράτους, είναι πολύ παλιά … τέχνη. Με τον καιρό, η διαρκής εξέλιξη της τεχνολογίας και των πολυμέσων, έχουν ανοίξει άλλους δρόμους στην κατασκοπεία. Να όμως που σήμερα επανέρχεται. Ένα περιστέρι χρίζεται «κατάσκοπος» και μας γυρίζει πίσω χιλιάδες χρόνια.
Ένα φτωχό και αθώο περιστέρι «αναστάτωσε» δύο χώρες των οποίων ο πληθυσμός τους είναι το μισό του πληθυσμού όλου του πλανήτη. Ένα φτωχό και αθώο περιστέρι – ταχυδρόμος, που πετάει ελεύθερο και περήφανο από τον Ιορδάνη ποταμό μέχρι το όρος Αραράτ με ένα κλαδί ελιάς στο ράμφος του, για να μεταφέρει στους ανθρώπους την ειρήνη, την καλοκαιρία, την αισιοδοξία για έναν διαφορετικό καινούριο κόσμο, χρησιμοποιείται, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται…
Το περιστέρι είναι ποίημα, χαμόγελο, τραγούδι:
Άσπρο περιστέρι /πάρε τ’ όνειρό μου/ κι άμε στην ευχή
Άσπρο περιστέρι / μ’ ασημένιο ξάρτι /και χρυσό κουπί
Τις χαρές μου όλες φόρτωσα σε σένα
κι ώρα σου καλή** Τραγούδι των Ι. Καμπανέλλη –Μ. Χατζιδάκι από τον «Ματωμένο γάμο» του Γ. Γκ. Λόρκα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass