Η πρόληψη σώζει ζωές, η αντιλαϊκή πολιτική τις αφαιρεί

Δημοσίευση: 12 Νοε 2014 10:35 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:08

 

Από τη Φωτεινή Σβάρνα

 

Το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση κατά καιρούς με διάφορες καμπάνιες, προσπαθούν να μας πείσουν ότι η πρόληψη σώζει ζωές και μάλιστα μας προτρέπουν να μην φοβόμαστε να πάμε στο γιατρό.

Ότι η πρόληψη σώζει ζωές δεν υπάρχει αμφιβολία. Όμως στην Eλλάδα, που κουμάντο κάνει η τάξη των βιομηχάνων, τραπεζιτών και μεγαλοεπιχειρηματιών, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική από τις διαφημιστικές καμπάνιες. Είτε με κρίση, είτε με ανάπτυξη, η πρόληψη και η διάγνωση των καρκίνων (μήτρας, στήθους) και μια σειρά άλλων ασθενειών είναι πολυτέλεια. Έτσι λοιπόν οι εξετάσεις για τις ασφαλισμένες (εργαζόμενες και συνταξιούχους) που γινόταν κάθε χρόνο, τώρα το ΠΕΔΥ σε ενημερώνει ότι δικαιούσαι κάθε 3 χρόνια να κάνεις ας πούμε το Τεστ ΠΑΠ, σύμφωνα με τον νέο κανονισμό παροχών υγείας.

Δηλαδή, αν θες να ξέρεις αν κινδυνεύεις, πήγαινε και πλήρωσε στον ιδιωτικό τομέα, πέρα από τους φόρους, τις ασφαλιστικές εισφορές και τα χαράτσια που πληρώνουμε.

Οι γυναίκες (εργαζόμενες και συνταξιούχοι) δεν πάνε στο γιατρό, όχι γιατί φοβούνται, αλλά γιατί δεν έχουν να πληρώσουν την επίσκεψη και τις εξετάσεις!

Γι’ αυτό οι όλες υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας, πρέπει να παρέχονται σήμερα δωρεάν αποκλειστικά από ένα σύγχρονο δημόσιο σύστημα υγείας-πρόνοιας που θα συμπεριλαμβάνει και τις πρόσθετες και εξειδικευμένες υπηρεσίες που αφορούν τις γυναίκες, χωρίς να πληρώνουν τίποτα ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα δεν πρέπει να υπάρχει στον ευαίσθητο τομέα της υγείας-πρόνοιας.

Οι πρόσθετες και ειδικές αυτές ανάγκες, αρχίζουν από την βρεφική-παιδική ηλικία, την εφηβεία, συνεχίζονται στην αναπαραγωγική περίοδο και εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι τα γηρατειά.

Σήμερα είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα τα προγράμματα και οι έλεγχοι, που να εξασφαλίζουν τον εμβολιασμό όλων των κοριτσιών δωρεάν για τον καρκίνο της μήτρας, να κάνουν όλες οι γυναίκες τον προληπτικό έλεγχο για τους γυναικολογικούς καρκίνους (τεστ ΠΑΠ, μαστογραφία).

 Η πρόληψη και εξασφάλιση της σωματικής και ψυχικής υγείας, δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα που το πληρώνουμε πανάκριβα. Είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου, που πρέπει να εξασφαλίζεται με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους δωρεάν.

Προτεραιότητα έχει η πρόληψη, που σχετίζεται με την εξάλειψη των αιτιών που προκαλούν διάφορες νόσους, αλλά και με την έγκαιρη διάγνωση, ώστε να υπάρχει δυνατότητα καλύτερης και αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης της κάθε νόσου.

Αυτά είναι ρεαλιστικά σήμερα, με μια προϋπόθεση. Ότι την εξουσία και την οικονομία θα την έχουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι και όχι οι κεφαλαιοκράτες. Μόνο έτσι θα είναι δυνατή μια πολιτική και στον τομέα της υγείας-πρόνοιας που θα έχει στο επίκεντρο της τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.

Οι γυναίκες που εργάζονται, που βρίσκονται στην ανεργία ή έχουν συνταξιοδοτηθεί, πρέπει, με βάση την πείρα τους, να σταματήσουν να αποδέχονται την σημερινή αθλιότητα που ζούμε και στον τομέα της υγείας-πρόνοιας, να μην τρέφουν αυταπάτες, ότι αυτή θα αλλάξει αν φύγει η Ν.Δ και έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

Για να αλλάξει η ζωή μας προς το καλύτερο, για να έχουμε όλοι το δικαίωμα της δωρεάν πρόσβασης στην υγεία-πρόνοια και την κάλυψη όλων των αναγκών μας, χρειάζεται να μπουν στον αγώνα μέσα από τα σωματεία, τους συλλόγους, τις Λαϊκές Επιτροπές, πολύ περισσότερες γυναίκες, αντιπαλεύοντας τις αντιλαϊκές-ανθυγιεινές πολιτικές, διεκδικώντας μια ζωή πολύ καλύτερη, γιατί μας αξίζει.

 

Η Φωτεινή Σβάρνα είναι μέλος της Ένωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass