Ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας 30 συν 5 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δημοσίευση: 26 Φεβ 2024 10:10

*Από τον Στέλιο Τσιανίκα

Η επαρχίας Αγιάς έδωσε στην τοπική αυτοδιοίκηση μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες.

Ο ανθρωπιστής ιατρός Λέων Καλέργης εκλέγεται από τους Αγιώτες ως αντιπρόσωπος των 184 συμβούλων που συνήλθαν το 1944 στις Κορυσχάδες της Ευρυτανίας και εξέλεξαν την Κυβέρνηση του Βουνού. Έκτοτε ο γιατρός Λέων Καλέργης συμμετέχει ως κοινοτικός σύμβουλος στην Αγιά υποστηρίζοντας τον Τάκη Καρδάρα.
Ο βουλευτής Τάκης Καρδάρας ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία ως πρόεδρος της Κοινότητας Αγιάς. Στις δημοτικές εκλογές του 1958 εκλέγεται πρόεδρος της Αγιάς με ποσοστό 86%. Η εκλογή αυτή χαρακτηρίζεται από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Λάρισας ως το «Δημοψήφισμα Καρδάρα».
Ο ανθρωπιστής ιατρός Ιωάννης Γάλος από τη Μελιβοία εκλέγεται δήμαρχος Καλλιθέας 4 φορές με ποσοστά που συνήθως ξεπερνούσαν το 50%. Τη θριαμβευτική πορεία του δημάρχου Γιάννη Γάλου διακόπτει η χούντα των συνταγματαρχών και σταματά η αρρώστια του.
Ο Γιάννης Φλώρος από την Ανατολή τελειώνει τη μακρά πολιτική του σταδιοδρομία ως εκλεγμένος νομάρχης του Νομού Λάρισας. Εκλέγεται για δύο συνεχόμενες θητείες.
Οι μεγάλες αυτές προσωπικότητες που συμπτωματικά και οι τέσσερις είναι γιατροί, είχαν ένα κοινό γνώρισμα. Αγαπούσαν με πάθος την πατρίδα. Η αγάπη τους αυτή εκφράστηκε σε δύσκολους καιρούς, όταν «όλα τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά». Μα προπαντός οι πολιτικοί αυτοί αγαπούσαν τον συνάνθρωπό τους. Κανείς φτωχός δεν πλήρωνε επίσκεψη στο ιατρείο τους.
Τη σημαντική αυτή παράδοση των μεγάλων προσωπικοτήτων της επαρχίας Αγιάς συνεχίζει επαξίως ο Αντώνης Γκουντάρας.
Στις δημοτικές εκλογές του 1994 ο Αντώνης Γκουντάρας στην ηλικία των 26 χρόνων εκλέγεται πρόεδρος της Κοινότητας Μελιβοίας και ακολούθως δήμαρχος στον Δήμο Αγιάς, ο οποίος δημιουργείται από τη συνένωση των Καλικρατικών Δήμων Λακέρειας, Ευρυμενών, Μελιβοίας και Αγιάς.
Σημειωτέον ότι στις εθνικές εκλογές κανείς πρωθυπουργός δεν κατάφερε να εκλεγεί για τρίτη συνεχόμενη φορά. Ούτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ούτε ο Κώστας Σημίτης. Μόνο ο Ανδρέας Παπανδρέου εκλέγεται για τρίτη φορά πρωθυπουργός, αφού στο μεταξύ μεσολαβεί το «Βρόμικο 1989».
Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αρκετές φορές που δήμαρχος ή κοινοτάρχης εκλέγονται για τρεις ή και για περισσότερες συνεχόμενες φορές.
Εδώ ο Αντώνης Γκουντάρας σπάει όλα τα ρεκόρ. Δεν είναι μικρό πράγμα να εκλέγεσαι συνεχώς για τριάντα πέντε χρόνια.
Είναι πρωτοφανές και ωραίο ο λαός να σε εμπιστεύεται και να σου αναθέτει την εντολή να τον υπηρετήσεις, επιβραβεύοντας συνεχώς την αυτοδιοικητική ευθύνη και τη συνείδησή σου.
Ο Δήμος Αγιάς έχει ρίζες και μνήμες, οι οποίες ξεκινούν από τους Ομηρικούς χρόνους.
Είναι γνωστό ότι εδώ ήταν η πατρίδα του Φιλοκτήτη. Η επαρχία Αγιάς με την εύφορη και καρποφόρα γη του «Δωτίου πεδίου», τις πανέμορφες εκκλησίες της, το όρος των κελίων, τα ιστορικά μοναστήρια της, την πανέμορφη γαλαζοπράσινη παραλία, του Αγιοκάμπου, τις δαντελένιες ακρογιαλιές του Στομίου και του Κόκκινου Νερού, τον Κίσσαβο που αποκαλείται «ο Βοτανικός Κήπος της Ευρώπης», βρήκε στο πρόσωπο του Αντώνη Γκουντάρα και των συνεργατών του, τους ακούραστους σκαπανείς της αναγέννησης και της αναδιάρθρωσης.
Είναι οι άνθρωποι που γνωρίζουν, αλλά έχουν και την επάρκεια για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και τα κελεύσματα των σημερινών, αλλά περισσότερο των αυριανών δύσκολων καιρών.
Ο δυναμικός αγροτικός τομέας, η ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς που διαθέτει τόσο ο κάμπος, οι παραλίες όσο και τα βουνά, είναι τα αναπτυξιακά εργαλεία που αξιοποιούνται κάθε χρόνο όλο και περισσότερο. Υπάρχουν, βεβαίως, και οι μεγάλες δυσκολίες. Τα καλοκαίρια ο Δήμος Αγιάς φιλοξενεί πάνω από 30.000 κατοίκους. Διαθέτει μεγάλο αγροτικό δίκτυο με τεράστιο κόστος συντήρησης, λόγω των μεγάλων αποστάσεων των κοινοτήτων. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η απόσταση του Παλαιόπυργου έως τον Έλαφο είναι 110 χιλιόμετρα. Τα χορταριασμένα ερείπια, τα ξεχασμένα οικόπεδα από τους εκατοντάδες κληρονόμους ιδιοκτήτες είναι οι μεγάλες εστίες μολύνσεων και το προσάναμμα της πυρκαγιάς που κάθε στιγμή είναι μεγάλη απειλή για τις 22 Κοινότητες του Δήμου Αγιάς.
Όμως το σημερινό μας άρθρο δεν έχει σκοπό να αναφερθεί στα προβλήματα των Δήμων και των Κοινοτήτων. Η πρόθεσή μας και η σκέψη μας είναι να μιλήσουμε για ένα χαρισματικό πολιτικό που από τα εφηβικά του χρόνια αφιέρωσε τη ζωή του στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Στην Ελλάδα, αν δεν κάνω λάθος, τρεις ακόμα αυτοδιοικητικοί,  ο παλιός κοινοτάρχης και μετέπειτα δήμαρχος της γειτονικής μας Πορταριάς Βασ. Κοντορίζος, ο δήμαρχος Συκεών Θεσσαλονίκης Σίμος Δανιηλίδης και ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης εκλέγονται 6 συνεχόμενες φορές.
Γνωρίζω πως κατά καιρούς ο Αντώνης Γκουντάρας δέχτηκε προτάσεις να δοκιμαστεί στην κεντρική πολιτική σκηνή. Δεν το δέχτηκε. Ο μεγάλος του έρωτας είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Και εκεί θα παραμείνει.

*Ο Στέλιος Τσιανίκας είναι πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ανατολής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass