Ανάλυση

Παζαρεύουν τον Πρόεδρο με... πρόωρες εκλογές!

Δημοσίευση: 23 Νοε 2014 11:55 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:29

Από τον Γιώργο Δελαστίκ

Μπουρλότο στο πολιτικό σκηνικό! Ο ΣΥΡΙΖΑ, όλα δείχνουν πως είναι έτοιμος να παραχωρήσει στην κυβέρνηση το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, με αντάλλαγμα όμως την εκ των προτέρων συμφωνία για τη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών, στις οποίες είναι βέβαιος ότι θα νικήσει και έτσι θα αντικαταστήσει την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με δική του!

Η αρχή έγινε με ηλεκτρονικό μήνυμα που ανήρτησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ανήκων στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος Δημήτρης Παπαδημούλης. "Η τρόικα δεν βιάζεται να γυρίσει και απαιτεί. Απάντηση: Συνάντηση Τσίπρα - Σαμαρά και συμφωνία πακέτο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκλογές και απομείωση του χρέους" έγραψε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Προς στιγμήν επικράτησε σύγχυση, αν αυτή η δήλωση Παπαδημούλη αντανακλά απλώς τις προσωπικές του απόψεις, καθώς ο ίδιος δεν ανήκει στον στενό πολιτικό κύκλο του Αλέξη Τσίπρα. Από τις αντιδράσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ όμως βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι ο ευρωβουλευτής βρισκόταν σε απευθείας επαφή μαζί του και εξέφραζε τις προθέσεις της.

Μία ημέρα αργότερα, άλλωστε, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ενημερώνοντας τους συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπενθύμισε τη δήλωση που είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τελευταία επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει τότε σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια για να συμφωνήσουν στο πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει στην Προεδρία της Δημοκρατίας, να συμφωνήσουν επίσης στην άμεση προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών και η νέα Βουλή που θα προκύψει να εκλέξει αμέσως ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πρόσωπο στο οποίο οι πολιτικοί αρχηγοί θα είχαν συμφωνήσει προεκλογικά. Η κυβέρνηση όμως έχει απορρίψει με τη στάση της αυτές τις θέσεις του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΑΒΓΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ... ΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ!

Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί σφοδρότατα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος την απορρίπτει κατηγορηματικά. Τέτοια παντελής έλλειψη επικοινωνίας πρωθυπουργός και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης πρώτη φορά συμβαίνει στα κοινοβουλευτικά χρονικά, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός είναι δημοκρατικότατα εκλεγμένος και όχι "δοτός" - δηλαδή διορισμένος από εξωθεσμικά κέντρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πετύχει μέσω της συνάντησης αυτής την τυπική, ανεπίσημη κατοχύρωση του θεσμικού του ρόλου. Καμία διάθεση δεν έχει να συζητήσει επί της ουσίας με τον πρωθυπουργό. Όσο για τον Αντώνη Σαμαρά, βεβαίως και δεν έχει να κερδίσει απολύτως τίποτα από μια συνάντηση όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα του πει κατάμουτρα ότι πρέπει να παραιτηθεί, άρα δεν έχει κανένα λόγο να κάνει μια τέτοια συνάντηση.

Υπάρχει και ένας τουλάχιστον ακόμα σοβαρός λόγος για τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να δει τον Αντώνη Σαμαρά. Ισχυροί κύκλοι του κατεστημένου της χώρας μας προωθούν εσχάτως την ιδέα της "κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης" - σε απλά ελληνικά δηλαδή της συγκυβέρνησης... ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ!

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θέλει φυσικά σε καμία περίπτωση τέτοιου είδους συγκυβέρνηση. Επιθυμεί όμως παράλληλα να πείσει την οικονομική ελίτ της χώρας ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ενδεχομένως να είναι γεγονός σε τρεις - τέσσερις μήνες, δεν θα συνιστά απειλή για τα συμφέροντά της.

Στο πλαίσιο ακριβώς της έμμεσης παροχής διαβεβαιώσεων προς ισχυρούς οικονομικούς κύκλους περί των προθέσεών του, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε επιτυχώς ως παράγων που θέλει την έναρξη του διαλόγου μεταξύ αυτού και του πρωθυπουργού, με τον Αντώνη Σαμαρά να απορρίπτει τη συνάντηση αυτή, δυσαρεστώντας έντονα επιχειρηματικούς κύκλους που έχουν ιδιαίτερη πολιτική επιρροή στη χώρα μας, χάνοντας έτσι τον πρώτο γύρο.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Αυτές οι κινήσεις τακτικής ενέχουν πολιτικούς κινδύνους, ιδίως όταν γίνονται προ των εκλογών. Κανείς δεν μπορεί να πει, αν πρόκειται για προσαρμογή στις απαιτήσεις οικονομικά ισχυρών ή για προσπάθεια εφησυχασμού τους. Και δεν μπορεί κανείς να το πει επειδή μόνο αν η αξιωματική αντιπολίτευση σχηματίσει κυβέρνηση και αντί για λόγια ασκεί πολιτικές πράξεις, θα βλέπουν οι Έλληνες τι κάνει και υπέρ τίνος είναι η πολιτική που ακολουθεί.

Αυτές οι κινήσεις όμως είναι βέβαιο ότι αποκαρδιώνουν τους αριστερούς που ακολουθούν ή ψηφίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντιθέτως ενθαρρύνουν τους νεόκοπους ψηφοφόρους του που ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ.

Ο Αλέξης Τσίπρας το κατάλαβε προφανώς αυτό για αυτό και την Τετάρτη, μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησε να διασκεδάσει τους φόβους των αριστερών ψηφοφόρων του κόμματός του: "Οποια προσπάθεια και αν γίνει εκ μέρους της τρόικας και άλλων κέντρων να εγκλωβίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια νέα μνημονιακή συμφωνία, αυτή θα πέσει στο κενό" διαβεβαίωσε.

Στον ίδιο στόχο αποσκοπούσε και παρέμβαση του υπεύθυνου οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μηλιού, ο οποίος αναφερόμενος στο ότι ο βουλευτής του κόμματος Αλέξης Μητρόπουλος είχε δηλώσει στον ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα FM" ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αυτοδυναμία, τότε "είναι ενδεχόμενο να συνεχίσει τη μνημονιακή πολιτική", δήλωσε κατηγορηματικά: "Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θα τελειώνουμε με τα μνημόνια και τη λιτότητα. Όποιος νομίζει ότι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες μπορεί ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθήσει μνημονιακές πολιτικές, θα πρέπει ο ίδιος να επανεξετάσει τη θέση του και τη στάση του στον ΣΥΡΙΖΑ".

ΣΟΒΑΡΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΘΕΜΑ

Και μόνο η αναφορά του ενδεχόμενου να συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη μνημονιακή πολιτική, αν δεν έχει αυτοδυναμία, προκάλεσε θύελλα εσωκομματικών αντιδράσεων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι αντιδράσεις αυτές θα ήταν αδύνατον να καταλαγιάσουν, χωρίς την παρέμβαση και της αριστερή πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όντως έλαβε χώρα με διττό τρόπο.

Εν πρώτοις ο βουλευτής Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος ανήκει στο αριστερό ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση η τρόικα να δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει την πολιτική των μνημονίων, αν γίνει κυβέρνηση. Είναι αδιανόητο να τον βάλει να υπογράψει κάτι τέτοιο πριν από τις εκλογές ή να τον δεσμεύσει με οποιονδήποτε άλλον τρόπο, δήλωσε ο Δ. Στρατούλης.

Ο επικεφαλής της αριστερής τάσης Παναγιώτης Λαφαζάνης επέλεξε να μιλήσει στη Βουλή εναντίον της προωθούμενης "εθνικής συνεννόησης", λέγοντας μεταξύ άλλων ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ: "Η συναίνεση με την κυβέρνηση συνεπάγεται μια πολιτική νέας λεηλασίας και νέας δήλωσης" . Εξήγησε τι εννοεί με τον όρο "Νέα λεηλασία" απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση: "Αυτά τα οποία προετοιμάζετε για το χρέος και τα οποία βεβαίως έχουν εξαγγείλει από την Ευρώπη, δεν είναι τίποτε άλλο από το να πληρώσουμε πλήρως, στο ακέραιο και μέχρι το τέλος" - εννοώντας την αποπληρωμή μέχρι το τελευταίο ευρώ του ελληνικού δημοσίου χρέους χωρίς κανένα απολύτως "κούρεμα".

Ακριβώς για αυτό το τελευταίο διάστημα οι Ευρωπαίοι λένε ότι το ελληνικό χρέος του 175% του ΑΕΠ είναι δήθεν... "βιώσιμο" (!)", ενώ το κατά... 60 εκατοστιαίες μονάδες μικρότερο 115% του ΑΕΠ του ελληνικού χρέους το 2009 συνιστούσε... χρεοκοπία!".

ΤΑ... ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Η αλήθεια είναι ότι αφενός η συστηματική προσπάθεια πλέον της τρόικας να εξευτελίσει την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, την οποία οι Γερμανοί θεωρούν "τελειωμένη" και αφετέρου η προοπτική ενδεχόμενων βουλευτικών εκλογών σε τρεις μήνες έχουν αυξήσει κατακόρυφα την ένταση μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού.

Την Τρίτη το πρωί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό "Μέγκα" ότι το ΠΑΣΟΚ με τις ενστάσεις του σε κύρια ζητήματα φταίει σε μεγάλο βαθμό που δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη η συμφωνία" με την τρόικα.

Στο ΠΑΣΟΚ, του οποίου ελάχιστοι νυν βουλευτές θα κατορθώσουν να επανεκλεγούν αν γίνουν τώρα βουλευτικές εκλογές, έγιναν κυριολεκτικά έξαλλοι. Είναι ο Αδ. Γεωργιάδης "κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ή της τρόικας", αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης και πρόσθεσε: "Μας ζητά δηλαδή να κατεβάσουμε τα παντελόνια στην Τρόικα!".

Η ιδέα αυτή φαίνεται ότι άρεσε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, από την οποία προφανώς προερχόταν. "Δεν θα κατεβάσουμε τα παντελόνια για να έρθει η τρόικα", δήλωσε και ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στον ραδιοσταθμό "Παραπολιτικά"…

Ο… ΠΕΜΠΤΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ!

"Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε πουθενά!" διακήρυξε στομφωδώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγες ώρες πριν η κυβέρνηση υποκύψει στο τελεσίγραφο της Τρόικας και της Κομισιόν. "Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει σεβαστό από εχθρούς και φίλους, γιατί κρατάει τη σταθερότητα της εθνική στρατηγικής" δήλωσε επίσης, προφανώς μη προβληματιζόμενος καθόλου για το γεγονός ότι το 44% των ψήφων που πήρε το ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 έγινε 12% στις βουλευτικές του Ιουνίου του 2012 και θεωρείται βέβαιο ότι το ποσοστό αυτό θα είναι μονοψήφιος αριθμός στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν.

Αυτά δεν πτοούν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Αυτό που όμως τον έκανε... "Τούρκο", ήταν η απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ να μην παρευρίσκεται ο Ευάγγ. Βενιζέλος σε ενδεχόμενη συνάντηση Σαμαρά - Τσίπρα"! "Περιττή" (!) μάλιστα χαρακτήρισε την παρουσία του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. "Δεν μπορεί να συνεννοηθεί η κυβέρνηση και θέλει δύο εκπροσώπους; "πρόσθεσε απαξιωτικά, με προφανή στόχο να εκμηδενίσει τον πολιτικό ρόλο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και να διευκολύνει τις εσωτερικές διεργασίες που έχουν και πάλι φουντώσει στον ελάσσονα κυβερνητικό εταίρο και αποσκοπούν στην αντικατάσταση του Ευάγγ. Βενιζέλου.

"ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν "αδελφοποιηθεί" πρόσθεσε ο Πάνος Σκουρλέτης, φορτώνοντας την πολιτική ευθύνη για αυτό - χωρίς πάντως να τον κατονομάσει - στο εν ενεργεία πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Πάντως, βρισκόμαστε σε παραμονές ραγδαίων πολιτικών ανακατατάξεων, καθώς το αποτέλεσμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών θα δράσει ως καταλύτης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass