ΠΕΡΙΣΤΥΛΙΟ Αθέατες Όψεις της Πολιτικής και της Οικονομίας

«Κάρφωσε» τους απόντες βουλευτές φωτογραφίζοντας άδεια έδρανα

ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ Ο ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2014 10:55 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:54

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΑΚΡΗ

(mak@eleftheria.gr)

 

ΔΕΝ πρέπει να έχει ιστορικό προηγούμενο η φωτογραφία που τράβηξε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος προχθές το απόγευμα: καθήμενος στα βουλευτικά έδρανα φωτογράφισε με το κινητό του τα έδρανα που κάθονται οι βουλευτές της πλειοψηφίας και τα οποία ήταν άδεια.

Ο κ. Π. Καμμένος ανήρτησε τη φωτογραφία στον λογαριασμό του στο twitter συνοδεύοντάς τη με το εξής σχόλιο: «Τώρα στη Βουλή κανένας κυβερνητικός βουλευτής, ένας υφυπουργός για προϋπολογισμό που αναμένει email των «αφεντικών»...»

Πρέπει να είναι η πρώτη φορά που βουλευτής προχωρά σε τέτοια κίνηση αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία.

 

 

ΤΙ ΥΨΟΥΣ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ;

Το 2016 θα απαιτηθεί πρωτογενές πλεόνασμα

ύψους 8,1 δισ. ευρώ έναντι 5,4 δισ. ευρώ του 2015

 

 

ΑΝ για το 2015 απαιτούνται (κατά την τρόικα) πρόσθετα μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό ίσο με 3% του ΑΕΠ, τι ύψους μέτρα θα απαιτηθούν για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του 2016;

Με δεδομένο ότι το ΑΕΠ κυμαίνεται στα 180 δισ. ευρώ ετησίως, το 3% ισούται με 5,4 δισ. ευρώ, ενώ το 4,5% με 8,1 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, για το 2016 το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού πρέπει να είναι ακόμη καλύτερο κατά 2,7 δισ. ευρώ.

***

Στον πίνακα φαίνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει το ελληνικό κράτος με την τρόικα στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα εν λόγω ποσοστά δεν έχουν φυσικά καθοριστεί τυχαία. Έχουν προκύψει μέσω της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους (debt sustainability analysis) προκειμένου να επιτευχθεί η επιθυμητή αποκλιμάκωση χρέους προς το 118% του ΑΕΠ το 2022.

Εξυπακούεται ότι αν κάποιες από τις μεταβλητές της εν λόγω εξίσωσης μεταβληθούν προς το καλύτερο, τότε θα μειωθούν και τα επιδιωκόμενα ποσοστά πρωτογενούς πλεονάσματος – για παράδειγμα, αν η Ελλάδα πετύχει θετικότερους ρυθμούς ανάπτυξης απ’ αυτούς που έχουν υπολογισθεί ή αν ληφθούν αποφάσεις για τη διευκόλυνση αποπληρωμής του χρέους (όπως μείωση επιτοκίου ή επιμήκυνση της περιόδους αποπληρωμής).

***

Από την άλλη πλευρά, αν, για παράδειγμα, τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι τα υπολογισθέντα, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να αυξηθεί για να καλυφθεί η διαφορά.

Υπάρχει φυσικά και το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι όροι του προγράμματος εφ’ όσον συμφωνήσουν προς τούτο η Ελλάδα με τους δανειστές.

***

Σύμφωνα, πάντως, με το χθεσινό Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που εκδίδει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, «το άριστο μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα προσδιορισθεί στο τέλος από τις αγορές και όχι από τις ασκήσεις επί χάρτου για τη βιωσιμότητα του χρέους. Εάν η χώρα μπορεί να δανείζεται στις αγορές για τις ανάγκες που έχει με το δημοσιονομικό ισοζύγιο να καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, για παράδειγμα, τότε αυτό είναι το άριστο μέγεθος. Εάν όχι, τότε αυτό είναι ένδειξη ότι το 3% του ΑΕΠ δεν είναι αρκετά υψηλό. Αυτό θα κρίνεται χρόνο -χρόνο. Μια χώρα, όμως, που θα έχει πετύχει υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, σαν αυτό που έχουμε ήδη πετύχει και θα ακολουθεί μια πειθαρχημένη δημοσιονομικά και ανταγωνιστική αναπτυξιακά πορεία δεν έχει τίποτα να φοβάται από τις αγορές», αναφέρεται στο Δελτίο.

 

Διαπραγμάτευση

με ένα φανερό

και πολλά μυστικά

e-mail…

ΠΑΡΑ τις φιλότιμες (στον βαθμό της υπερβολής) προσπάθειες κυβερνητικών παραγόντων να πείσουν ότι το e-mail των 48 σελίδων με τις θέσεις της κυβέρνησης διέρρευσε από τους δανειστές (μια σύνοψη στα ελληνικά δημοσίευσε η «Καθημερινή» και το πλήρες κείμενο στα αγγλικά αναρτήθηκε στο vima.gr), υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η διαρροή έγινε από την ίδια την κυβέρνηση με διπλό στόχο:

-να δείξει ποια μέτρα έχει ήδη αποδεχθεί προετοιμάζοντας και τους βουλευτές της,

-να προετοιμάσει την κοινή γνώμη όπως συνήθως γίνεται τα τελευταία πέντε χρόνια.

***

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο αγγλικό κείμενο χρησιμοποιούνται επιχειρήματα που εμφανώς απευθύνονται στο εσωτερικό της χώρας παρά στους τεχνοκράτες διεθνών οργανισμών.

Για παράδειγμα, στο e-mail γίνεται λόγος για «τις τεράστιες προσπάθειες των εργαζομένων παρά τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού» σε συγκεκριμένες δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς. Είναι προφανές ότι αυτή η αναφορά έχει συμπεριληφθεί στο κείμενο που διέρρευσε ακριβώς επειδή αποφασίστηκε να… διαρρεύσει και όχι ως επιχείρημα προς τεχνοκράτες που ως γνωστόν θεωρούν διογκωμένο τον δημόσιο τομέα και ζητούν απολύσεις.

***

Επιπρόσθετα, σε άλλα σημεία του e-mail, ο συντάκτης του (υπουργείο Οικονομικών) στέλνει σαφές μήνυμα σε συγκεκριμένους υπουργούς της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι «είναι κρίσιμος ο ρόλος τους για την αποτελεσματική υλοποίηση του προϋπολογισμού».

Κι αυτά τα σημεία επιβεβαιώνουν την εκτίμηση για το πού στόχευε η διαρροή του κειμένου. Για τους τεχνοκράτες εξυπακούεται ότι η κυβέρνηση είναι ενιαία…

***

Ένα τρίτο σημείο που δείχνει γιατί έγινε η διαρροή, είναι ότι στο περίφημο e-mail υπάρχουν συγκεκριμένα τμήματα των εν εξελίξει συζητήσεων κυβέρνησης – τρόικας κι όχι όλα. Για παράδειγμα, στο e-mail δεν υπάρχει καμιά αναφορά στα εργασιακά, στους νέους μισθούς και τις απολύσεις στο Δημόσιο, θέματα που επίσης έχουν προχωρήσει στις συζητήσεις των δύο πλευρών.

 

Συζητούν για

προϋπολογισμό

«επιστημονικής

φαντασίας»!

ΕΧΕΙ μια ιδιαιτερότητα ο προϋπολογισμός του 2015 που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή και πρόκειται να ψηφιστεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής: ακόμη και βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων δεν πιστεύουν ότι θα εφαρμοστεί όπως έχει γραφεί ανεξάρτητα που κατά φαινόμενα θα ψηφισθεί χωρίς διαρροές από την κυβερνητική πλειοψηφία (αυτή τουλάχιστον ήταν η κυρίαρχη εκτίμηση ως χθες στη Βουλή).

«Πρόκειται για προϋπολογισμό «επιστημονικής φαντασίας», λέει χαρακτηριστικά πολύπειρος βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας επισημαίνοντας ότι και η ίδια η κυβέρνηση που τον έχει εισαγάγει προς ψήφιση στη Βουλή, συζητά ήδη με την τρόικα για την αναθεώρησή του και έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένες παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Συμπερασματικά, η συζήτηση στη Βουλή τύποις αφορά τον προϋπολογισμό. Επί της ουσίας το ενδιαφέρον στρέφεται στην επόμενη ημέρα για τη χώρα και τι αυτή φέρνει για το πολιτικό σύστημα γενικώς και την εξέλιξη ενός εκάστου των βουλευτών ειδικότερα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass