Τα εν οίκω...

Ζητείται εργασία για Ελληνες...

Δημοσίευση: 03 Ιουν 2014 2:31 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:08
Γράφει ο Α. Γιουρμετάκης
ΕΝΤΑΞΕΙ, πριν από λίγα χρόνια, την εποχή της πλαστής ευμάρειας, ήταν λογικό να διαμαρτυρόμαστε για την έλλειψη εργατικών χεριών, όταν η Αστυνομία κυνηγούσε τους μετανάστες... Αλλά σήμερα, μετά από πέντε χρόνια κρίσης και με την ανεργία στο σχεδόν 30%; Κι όμως, στην κυριακάτικη «Ελευθερία», το ρεπορτάζ του Νίκου Γουργιώτη από την Αγιά, μας δίνει μια διαφορετική όψη για την «Ελλάδα της κρίσης»... Το αναπαράγω αυτολεξεί:
«Σοβαρότατο πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών έχει προκύψει στην περιοχή της Αγιάς, ακριβώς πάνω στη συγκομιδή των κερασιών και στο αραίωμα των μήλων. Οι αγρότες βλέπουν την παραγωγή τους να ωριμάζει στα δένδρα και, κυριολεκτικά, βρίσκονται σε μεγάλο αδιέξοδο αγωνιώντας για το πώς θα καταφέρουν να τη μαζέψουν πριν σαπίσει πάνω σ’ αυτά, αφού οι νόμιμοι αλλοδαποί εργάτες δεν είναι τόσοι ώστε να επαρκούν στη μεγάλη ζήτηση αυτής της περιόδου. Παράνομοι κυκλοφορούν πάρα πολλοί, αλλά κανείς, πλέον, δεν ρισκάρει να τους πάρει στη δουλειά, γιατί τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περίπτωση σύλληψης είναι υπέρογκα, πέραν ασφαλώς και της ταλαιπωρίας και του διασυρμού που ο παραγωγός θα υποστεί με τη διαδικασία της προσαγωγής στον εισαγγελέα».
ΤΙ ΜΑΣ λέει το ρεπορτάζ; Ότι η παραγωγή βαίνει προς καταστροφή, γιατί η Αστυνομία επιβάλλει πρόστιμα για την απασχόληση παράνομων αλλοδαπών εργατών. Και τι μας λέει ακόμη; Ότι οι νόμιμοι αλλοδαποί δεν φτάνουν!... Δεν λέει βέβαια, ότι αν φιλοτιμηθούν οι χιλιάδες Ελληνες άνεργοι να μαζέψουν φρούτα και κεράσια το πρόβλημα θα λυθεί σ΄ ένα λεπτό!... Προφανώς, γιατί αυτή δεν είναι δουλειά για Ελληνες, αλλά για αλλοδαπούς... Το επισημαίνει στο ίδιο ρεπορτάζ, με δηλώσεις του ο δημοτικός σύμβουλος Αγιάς κ. Θωμάς Σιμούλης, εκ των ιδρυτών του τοπικού συνεταιρισμού «Κίσσαβος»:
«Αν θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε μια επαγγελματική κατηγορία από την οποία ολόκληρη η χώρα περιμένει να ανακάμψει, αν θέλουμε να μην ερημώσουν τα χωριά μας πρέπει το κράτος να δει άμεσα το πρόβλημα και να παράσχει λύση, γιατί πρόβλημα χωρίς λύση δεν υπάρχει. Πρέπει άμεσα να προκύψει μια νόμιμη διαδικασία, ώστε όλοι αυτοί, οι κυρίως Αλβανοί, που έρχονται στην Αγιά με τουριστική άδεια, να μπορούν να δουλέψουν νόμιμα. Κάνουμε έκκληση προς όλους τους υπευθύνους να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα. Τα προϊόντα μας δεν μπορούν να παραμείνουν άλλο στα δένδρα. Η καταστροφή θα είναι μεγάλη και για μας και για την τοπική οικονομία και για την οικονομία της χώρας μας. Ήδη η ζήτηση από Ρωσία και άλλες χώρες είναι μεγάλη και θα είναι κρίμα να μην το εκμεταλλευτούμε».
ΕΛΠΙΖΩ, ότι, ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα σταθεί στους κραυγαλέους τίτλους των πρωτοσέλιδων του Τύπου για να βγάλει συμπεράσματα για το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα του 2014... Αν προχωρήσει στις εσωτερικές σελίδες και στα ψιλά γράμματα, θ’ ανακαλύψει ότι δίπλα «στην Ελλάδα που ψάχνει στα σκουπίδια για να βρει φαγητό» και «στα παιδιά που λιποθυμούν στο σχολείο γιατί δεν έχουν οι γονείς τους λεφτά για να τους πάρουν κουλούρι», υπάρχει μια Ελλάδα που αρνείται να μαζέψει φρούτα, επειδή θεωρεί ότι ακόμα και τώρα, αυτή είναι δουλειά για Αλβανούς...
ΕΤΣΙ, άλλωστε, εξηγείται το γεγονός ότι στη χώρα μας δουλεύουν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, την ώρα που εκατοντάδες επίσης χιλιάδες Ελληνες ισχυρίζονται ότι δεν βρίσκουν δουλειά, γιατί θεωρούν δουλειά μόνο τη δουλειά γραφείου, το δημόσιο και την τράπεζα... Συνέβαινε τότε, που οι εργοδότες προτιμούσαν τους αλλοδαπούς γιατί ήταν φθηνότεροι από τους Ελληνες... Συμβαίνει και τώρα που θα μπορούσε κι ο Ελληνας – αυτός που δεν έχει να φάει – να είναι φτηνός...
Υ.Γ. Μπείτε στο booking.com για να βρείτε κατάλυμα για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και δείτε τις πληρότητες στα νησιά μας... Ευτυχώς, θα πείτε, που μένουν πίσω για τη συλλογή φρούτων οι Αλβανοί... Γιατί, αν μας ακολουθούσαν κι αυτοί στα νησιά θα έπρεπε από τώρα να κάνουμε κράτηση για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος του 2015!...
 
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass