Περιστύλιο - Αθέατες όψεις της Πολιτικής και της Οικονομίας

Οι Ευρωπαίοι ψηφίζουν, η Μέρκελ αποφασίζει

ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Δημοσίευση: 06 Ιουν 2014 3:58 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:14
Από τον Γιώργο Μακρή
Όταν η Βουλή
κλείνει νωρίς για καλοκαίρι,
γίνονται εκλογές!
«ΤΕΣΣΕΡΙΣ φορές έκλεισε νωρίς η Βουλή για τα θερινά τμήματα τα τελευταία χρόνια. Και τις τέσσερις φορές (1993, 1996, 2007 και 2009) έγιναν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο», υπενθύμισε πεπειραμένος κοινοβουλευτικός με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών της ολομέλειας προχθές.
* * *
Η ολομέλεια της Βουλής πρόκειται να ανοίξει ξανά στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ το α’ θερινό τμήμα αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 23 Ιουνίου. Οι συνεδριάσεις θα συνεχισθούν τον Ιούλιο, τρεις εβδομάδες τον Αύγουστο η Βουλή παραμένει κλειστή κατά παγία πρακτική και οι εργασίες ξεκινούν ξανά στα τέλη του μήνα.
Από τους βουλευτές δεν έχει ζητηθεί μέχρι τώρα να δηλώσουν σε ποιο τμήμα προτίθενται να συμμετέχουν.
 
Από το Πάσχα
ως το Σεπτέμβριο
μόλις 13 ημέρες
στη Βουλή!
ΣΕ διάστημα πέντε μηνών ένας βουλευτής είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται στη Βουλή μόλις 13 ημέρες! Απίστευτο κι όμως αληθινό.
Η ολομέλεια της Βουλής διέκοψε τις εργασίες της λόγω των διακοπών του Πάσχα στις 11 Απριλίου. Λειτούργησε ξανά στις 28 Απριλίου και μέχρι τις 9 Μαΐου όταν και διέκοψε εκ νέου λόγω των εκλογών για την αυτοδιοίκηση και το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ξαναλειτούργησε για τέσσερις ημέρες μέχρι να κλείσει προχθές.
* * *
Συνεπώς, ένας βουλευτής που θα μετέχει στο γ’ θερινό τμήμα, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 10 Σεπτεμβρίου, για πέντε ολόκληρους μήνες (11 Απριλίου – 10 Σεπτεμβρίου) είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται στη Βουλή μόλις 13 ημέρες.
Φυσικά, αυτό δεν συνέβη στην πραγματικότητα αφού οι βουλευτές μετέχουν και σε επιτροπές, ωστόσο τυπικά οι ημέρες υποχρεωτικής παρουσίας στη Βουλή αυτό το πεντάμηνο για τους βουλευτές του γ’ θερινού τμήματος είναι μόλις 13.
 
Δύο σενάρια
για το αν (και πόσο)
θα αντέξει
η κυβέρνηση
ΔΥΟ είναι τα σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις που συζητιούνται (και) μεταξύ των βουλευτών τον τελευταίο καιρό.
Σύμφωνα με το πρώτο, θα επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 εδρών ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή κι έτσι η κυβέρνηση να καταφέρει να εξαντλήσει τη θητεία της, η οποία ως γνωστόν ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2016.
* * *
Κατά το δεύτερο σενάριο, ακόμη κι αν η κυβέρνηση καταφέρει να εξασφαλίσει την προεδρική πλειοψηφία των 180 εδρών, δεν θα μπορέσει να «περάσει» από τη Βουλή τα μνημονιακά νομοσχέδια κι έτσι θα αναγκαστεί να στήσει κάλπες είτε Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2014, είτε τον Φεβρουάριο του 2015.
 
Τουλάχιστον
100-120 βουλευτές
κινδυνεύουν να
μην επανεκλεγούν
ΣΥΜΦΩΝΑ μ’ ένα πολύ παλιό αλλά διαχρονικό αξίωμα στη Βουλή, η θητεία ενός βουλευτή κρίνεται επιτυχημένη με βάση το αν θα επανεκλεγεί. Με τα σημερινά υπάρχουν περίπου 100-120 βουλευτές, ίσως και περισσότεροι, που κινδυνεύουν να μην επανεκλεγούν και ως εκ τούτου έχουν κάθε λόγο να μην γίνουν πρόωρες εκλογές, άρα να ψηφίσουν το πρόσωπο που θα προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
* * *
Για παράδειγμα, αν γίνει αναγωγή των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών σε έδρες στη Βουλή, τότε τα κόμματα θα έπαιρναν:
-ΣΥΡΙΖΑ 130 (μαζί με το μπόνους των 50 εδρών που παίρνει το πρώτο κόμμα) – σήμερα έχει 71 βουλευτές.
Νέα Δημοκρατία 70 – σήμερα έχει 125 βουλευτές.
Χρυσή Αυγή 28 – σήμερα έχει 16 βουλευτές
Ελιά/ΠΑΣΟΚ 24- σήμερα έχει 27 βουλευτές
Ποτάμι 20 – δεν έχει κανέναν στη Βουλή.
ΚΚΕ 18 από 12 βουλευτές που έχει σήμερα
ΑΝ.ΕΛ. 10 από 13 βουλευτές που έχουν σήμερα.
Επιπρόσθετα, στη Βουλή υπάρχουν σήμερα 14 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, 16 βουλευτές που είναι ενταγμένοι στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών και άλλοι 6 που είναι ανεξάρτητοι.
* * *
Συνάγεται, λοιπόν, ότι τουλάχιστον 55 βουλευτές της ΝΔ, 14 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, 15 – 20 από τους ανεξάρτητους, 3 από το ΠΑΣΟΚ κι άλλοι τόσοι από τους ΑΝΕΛ κινδυνεύουν να μην επανεκλεγούν. Στην πραγματικότητα ο αριθμός τους αναμένεται να φθάσει ή να ξεπεράσει τους 120 καθώς:
-Αφενός δεν είναι βέβαιο ότι τα κόμματα θα κερδίσουν τις έδρες τους στους νομούς που έχουν τώρα.
-Κι αφετέρου σε κάθε εκλογική αναμέτρηση εκλέγονται και καινούργιοι βουλευτές.
 
Από το 1830
υπάρχει μόνιμος
γενικός γραμματέας
στη Μεγ. Βρετανία
ΔΕΝ «στέριωσε» ο πρώτος στην ιστορία μόνιμος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης. Η τρόικα είχε ασκήσει πολύ μεγάλη πίεση στις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών για να συσταθεί η θέση ενός ανεξάρτητου από την κυβέρνηση γενικού γραμματέα με θητεία 5 ετών ώστε να υπερβαίνει τον 4ετή εκλογικό κύκλο.
Στην ουσία πρόκειται για το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση υιοθέτησης από την ελληνική δημόσια διοίκηση ενός θεσμού ευρύτατα διαδεδομένου στο εξωτερικό και ιδίως στον αγγλοσαξωνικό κόσμο: τον μόνιμο γενικό γραμματέα, ο οποίος είναι ανώτερος δημόσιος υπάλληλος και δεν αλλάζει κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση. Στόχος της τρόικας ήταν μετά το υπουργείο Οικονομικών να συσταθούν ανάλογες θέσεις και σε άλλα νευραλγικά υπουργεία όπως το Εξωτερικών.
* * *
Πρώτη διδάξασα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παράδοση στη δημόσια διοίκηση, η Μεγάλη Βρετανία, στην οποία ο πρώτος υπηρεσιακός γενικός γραμματέας χρονολογείται από το 1830!
Μάλιστα στη Μεγ. Βρετανία οι γενικοί γραμματείς κι όχι οι υπουργοί είναι υπεύθυνοι να τηρούν τον ψηφισμένο από το Κοινοβούλιο προϋπολογισμό στο υπουργείο τους.
 
Η Λιθουανία γίνεται
η 19η χώρα με ευρώ,
άλλες 7 χώρες
στον προθάλαμο
ΜΠΟΡΕΙ στην Ελλάδα να υπάρχει διχογνωμία για το ευρώ, αρκετές χώρες όμως ετοιμάζονται ή επιθυμούν να το υιοθετήσουν. Η Λιθουανία θα είναι η 19η χώρα της ΕΕ που θα υιοθετήσει ως νόμισμα το ευρώ από την Πρωτοχρονιά του 2015. Η χώρα έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια κι έτσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε το πράσινο φως. Την τελική απόφαση θα λάβει το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών το δεύτερο μισό του Ιουλίου κι αφού προηγηθούν συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 26-27 Ιουνίου αλλά και γνωμοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
* * *
Στον προθάλαμο του ευρώ βρίσκονται άλλες επτά χώρες: Βουλγαρία, Τσεχία, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σουηδία. Οι εν λόγω χώρες δεν πληρούν όλα τα κριτήρια και ως εκ τούτου οι υποθέσεις τους θα επανεξεταστούν τα επόμενα δύο χρόνια.
* * *
«Η Οικονομική και Νομισματική Ένωση παραμένει μια ελκυστική κοινότητα να μετέχει μια χώρα. Χάρις στις προσπάθειες των τελευταίων πέντε ετών, αυτό το καράβι είναι πολύ καλύτερα εξοπλισμένο για να πλέει σε άγριες θάλασσες απ’ ό,τι ήταν πριν ξεσπάσει η κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις κ. Όλι Ρεν.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass