Ανάλυση

Εβδομάδα Παθών για την κυβέρνηση που θα διαρκέσει... μήνες!

Δημοσίευση: 05 Απρ 2015 11:00 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 15:43

 

Από τον Γιώργο Δελαστίκ

Μπροστά της, όχι πίσω της, έχει τα χειρότερα η κυβέρνηση Τσίπρα. Τη Μεγάλη Τετάρτη, 8 Απριλίου, πρέπει να εκδώσει έντοκα γραμμάτια και να πουλήσει τουλάχιστον 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψει έντοκα γραμμάτια που λήγουν μετά από μία εβδομάδα.

Αυτό συνήθως είναι μια τυπική διαδικασία. Τα έντοκα τα κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες σχεδόν στην ολότητά τους, οπότε απλώς αντικαθίστανται τα παλιά έντοκα γραμμάτια με καινούρια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση πληρώνει μόνο τους τόκους, και ο δανεισμός της συνεχίζεται εσαεί.

Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Πάνω από τα μισά έντοκα γραμμάτια (αξίας 750 εκατομμυρίων, μας πληροφορούν οι αρμόδιοι οικονομικοί συντάκτες) βρίσκονται στα χέρια ξένων, οι οποίοι συμμετέχοντας στο γερμανικό σχέδιο στραγγαλισμού της ελληνικής οικονομίας έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθενται να πάρουν νέα έντοκα γραμμάτια στη θέση των παλιών. Θέλουν σε ρευστό τα λεφτά τους, άρα η κυβέρνηση πρέπει να βρει να πουλήσει σε άλλους έντοκα αξίας τουλάχιστον 750 εκατομμυρίων! Θα βρει;

Δεν είναι και τόσο εύκολο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όργανο και αυτή φυσικά των Γερμανών, έχοντας αναλάβει την "εποπτεία" και των 120 συστημικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τον περασμένο Νοέμβρη, έχει απαγορεύσει στις ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του... Ελληνικού Δημοσίου!!!

Όχι μόνο αυτό το εξωφρενικό, αλλά επιπλέον έχει διατάξει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τα ομόλογα και τα έντοκα που ήδη κατέχουν, γιατί αλλιώς θα τους επιβληθούν πρόστιμα που μπορεί να προσλάβουν ακόμη και εξοντωτικές για την κάθε τράπεζα διαστάσεις!

Η ΑΘΗΝΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΔΝΤ

Τη Μεγάλη Πέμπτη, 9 Απριλίου, η κυβέρνηση Τσίπρα καλείται να πληρώσει άλλα 450 εκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ. Με αφορμή την πληρωμή αυτή, ο ελεγχόμενος από τους Γερμανούς προπαγανδιστικός μηχανισμός στην Ευρώπη και στην Ελλάδα έθεσε σε κυκλοφορία ένα πολιτικά βλακώδες σενάριο - ότι δήθεν η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τη δόση που οφείλει στο ΔΝΤ.

Χαρακτηρίσαμε "πολιτικά βλακώδες" το σενάριο αυτό για τον εξής απλούστατο λόγο: Ενώ οι Γερμανοί είναι αυτοί που στραγγαλίζουν την ελληνική οικονομία, αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποφάσιζε να μην πληρώσει το ΔΝΤ, τότε θα έριχνε την ευθύνη της χρεοκοπίας της Ελλάδας στους... Αμερικανούς, υπό τον έλεγχο των οποίων βρίσκεται το ΔΝΤ! Τους Αμερικανούς δηλαδή θα καθιστούσε ενόχους της χρεοκοπίας της χώρας μας ο Τσίπρας! Τους Αμερικανούς, οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους σε αυτή τη φάση τον στηρίζουν στην αντιγερμανική του στάση! Οι Γερμανοί μας οδηγούν σε ασφυξία, αλλά τους Αμερικανούς θα ενοχοποιούσε ο Τσίπρας! Υπέροχο δώρο προς το Βερολίνο θα συνιστούσε μια τέτοια κίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού, πρέπει όμως να ήταν... ορκισμένος "γερμανοτσολιάς" για να κάνει κάτι τέτοιο υπέρ της Γερμανίας!

Επειδή όμως ο πρωθυπουργός "γερμανοτσολιάς" δεν είναι - αντιθέτως, με τη στήριξη των ΗΠΑ προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους Γερμανούς - έβαλε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη να δηλώσει χωρίς περιστροφές: "Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου".

ΟΛΟ ΚΑΙ ΒΑΡΥΤΕΡΑ ΧΡΕΗ

Δεν τελειώνουν όμως τα δεινά της κυβέρνησης τη Μεγάλη Πέμπτη. Την Παρασκευή μετά το Πάσχα, στις 17 Απριλίου, λήγουν πάλι έντοκα γραμμάτια ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι την Τετάρτη, 15 Απριλίου, η κυβέρνηση πρέπει να βρει αγοραστές για ακόμη 1 δισ. ευρώ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι έτσι και ξεπεράσει αυτόν τον εφιαλτικό Απρίλιο, θα πάρει ανάσα. Κάθε άλλο. Ο Απρίλιος ήταν ο πιο... εύκολος (!) μήνας του πρώτου εξαμήνου του 2015. Τον επόμενο μήνα, τον Μάιο, η κυβέρνηση πρέπει να βρει και να πληρώσει 700 εκατομμύρια στο ΔΝΤ και όχι μόνο 450 που θα πληρώσει τον Απρίλιο. Επιπροσθέτως, πρέπει να πληρώσει ακόμη 400 εκατομμύρια ευρώ στους δανειστές.

Αλλά και το 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ του Μαΐου είναι αστείο ποσό μπροστά στα λεφτά που πρέπει να βρει η κυβέρνηση για να πληρώσει τον Ιούνιο. Πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ πρέπει πρώτα-πρώτα να πληρώσει στο ΔΝΤ, συν άλλα 500 εκατομμύρια για τόκους, συν 700 εκατομμύρια για άλλες δανειακές υποχρεώσεις της χώρας. Σύνολο, πάνω από... 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ!

Στο μεταξύ, μέχρι το τέλος Ιουνίου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους - δηλαδή με τους Γερμανούς, αφού οι υπόλοιποι δεν μετρούν - το νέο τετραετές πρόγραμμα. Μέσα σε τόσο οικονομικά δυσμενές περιβάλλον, κανένας δεν μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξος ως προς το τι θα περιέχει αυτό το νέο πρόγραμμα.

ΚΟΛΑΣΜΕΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Η παγίδα είναι εξαιρετικά καλοστημένη από τους Γερμανούς, με στόχο τη... "σαμαροποίηση" του Αλέξη Τσίπρα, την πολιτική εξομοίωσή του δηλαδή με τον προκάτοχό του στην πρωθυπουργία!

Τον Ιούλιο η κατάσταση γίνεται απολύτως εφιαλτική. Οι δανειστές έχουν δομήσει έτσι τις υποχρεώσεις της Ελλάδας ώστε να της περνούν τη θηλιά στο λαιμό κυριολεκτικά.

Πέρα από κάπου 450 εκατομμύρια ευρώ που πρέπει να πληρώσει η κυβέρνηση στο ΔΝΤ, πρέπει να πληρώσει και... 900 εκατομμύρια ευρώ τόκους, άλλα 110 εκατομμύρια σε κερδοσκόπους και άλλα 200 εκατομμύρια για άλλες υποχρεώσεις. Αυτό το σύνολο του περίπου 1,6 δισεκατομμυρίου ευρώ όμως δεν είναι ούτε το ένα... τρίτο (!!!) των οφειλών της Ελλάδας για τον "κολασμένο" μήνα του Ιουλίου 2016.

Στο κόλπο μπαίνουν τώρα η ΕΚΤ, οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας (EFSF), οι οποίοι πρέπει να πάρουν από την Ελλάδα μέσα σε έναν και μόνο μήνα το ποσό - άκουσον, άκουσον! - των... 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ! Τριάμισι δισεκατομμύρια για τους Ευρωπαίους μέσα σε έναν και μόνο μήνα! Τα οποία προστιθέμενα στο υπόλοιπο 1,6 δισ. που προαναφέραμε μας δίνουν ένα άθροισμα 5,1 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο για τον μήνα Ιούλιο!

Δεύτερη κόλαση ο Αύγουστος. Οι Ευρωπαίοι αντί για 3,5 δισεκατομμύρια ζητούν μόνο ...3,2! Επειδή όμως τον Αύγουστο λαμβάνουν χώρα "τα μπάνια του λαού", που έλεγε κι ο Ανδρέας Παπανδρέου, το ΔΝΤ δεν ζητάει λεφτά κι έτσι προστίθεται στα 3,2 δισ. μόνο μισό δισεκατομμύριο ευρώ για τόκους! Με 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ που πρέπει δηλαδή να πληρώσουμε ως χώρα, καθαρίσαμε! Ο λαός μας θα κάνει με την ησυχία του τα μπάνια του!

Εντάξει, μας χαρατσώνουν οι δανειστές με περίπου 350 ευρώ το κεφάλι, πράγμα που σημαίνει ότι μια οικογένεια με δύο μικρά παιδιά πρέπει να δώσει στους Ευρωπαίους και στο ΔΝΤ κάπου... 1.500 ευρώ, αλλά με το που θα τα σκάσει στους δανειστές, έπειτα μπορεί να πάει και για μπάνια!

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Μόνο τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δηλαδή η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει στους ξένους δανειστές στους τρεις αυτούς μήνες συνολικά... 11,4 δισεκατομμύρια ευρώ!!!

Θα τα βρει μόνη της; Αδύνατον. Θα της τα δανείσουν οι δανειστές της; Ναι, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα υπογράψει τετραετή συμφωνία ως τα τέλη Ιουνίου με τους δικούς τους όρους! Όχι στη βάση των όσων έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ούτε για "κούρεμα" του χρέους μιλάει πια ούτε και υλοποίησε καμία από τις φιλολαϊκές υποσχέσεις του. Όλες τις έχει μεταθέσει για το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, προς το τέλος του έτους.

Στο δεύτερο εξάμηνο όμως θα ισχύει η νέα συμφωνία που θα έχουν κάνει οι Γερμανοί με τον Τσίπρα. Ο φόβος μας που διαρκώς μεγαλώνει όσο περνάει ο καιρός είναι ότι καθώς δεν βλέπουμε την κυβέρνηση να αντιστέκεται αποτελεσματικά και καθώς δεν βλέπουμε το χρέος να "κουρεύεται" μονομερώς ή σε συμφωνία με τους δανειστές, το νέο πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί είναι πολύ πιθανότερο να είναι νέο Μνημόνιο παρά νέα "συμφωνία ανάπτυξης" που επαγγέλλεται ο Αλέξης Τσίπρας.

Αν όντως αυτό αποδειχθεί και στην πράξη, ζήτω που καήκαμε! Η Ελλάδα θα παραμείνει η αθλιέστερη και φτωχότερη επαρχία του Τέταρτου Ράιχ της Γερμανίας, από τα δυτικοευρωπαϊκά κράτη της Ε.Ε.

Ευχόμαστε από βάθους καρδίας κάτι να γίνει στην Ευρώπη που να ανακόψει αυτή την πορεία εξανδραποδισμού της πατρίδας μας...

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Επιστρέφοντας στο άμεσο μέλλον των επόμενων λίγων ημερών, μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τους αναγνώστες ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει στις 9 Απριλίου. Θα πληρώσει η κυβέρνηση τη δόση στο ΔΝΤ.

Ακόμη και αν δεν βρει αγοραστές για τα έντοκα γραμμάτια του Απριλίου, επίσης αποκλείεται να χρεοκοπήσει. Έχει πρακτική διέξοδο για να συμπληρώσει τα λεφτά που θα της λείπουν. Θα αντλήσει χρηματοδότηση από το Δημόσιο πρώτα - πρώτα δηλαδή από τις ΔΕΚΟ, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τα Ασφαλιστικά Ταμεία κ.λπ., βάζοντας στις διοικήσεις τους καθήκον να επενδύσουν στους ελληνικούς τίτλους βραχυπρόθεσμης διάρκειας με τη μορφή των "ρέπος" (repos). Έτσι μπορεί να βγάλει τον Απρίλη.

Για τον Μάη, θα δούμε. Αν και ανησυχούμε μήπως πριν από τον Μάη, η κυβέρνηση έχει ήδη εγκαταλείψει κάθε αγώνα αντίστασης και έχει υπαχθεί στους ανελέητους όρους των Γερμανών, βυθίζοντας τη χώρα μας στην απόλυτη δυστυχία και περιμένοντας πια σωτηρία μόνο απ' έξω.-

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass