Παρενθέσεις

«Κομμένα πια τα μετρητά»

Δημοσίευση: 11 Φεβ 2011 2:08 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:07
 «Κομμένα πια τα δανεικά», έτσι δεν λέει ένα άσμα του συρμού; Ε, τώρα θα κάνουμε μια μικρή παραλλαγή. «Κομμένα πια τα μετρητά», θα λέμε από δω και πέρα. Βέβαια, από μετρητά έχουμε προ πολλού ξεμείνει, από ρευστότητα δε στην αγορά ούτε λόγος να γίνεται, αλλά... Αλλά, τώρα, πρόκειται πλέον για... διαταγή!
Από 1η Απριλίου αποφάσισαν και διέταξαν από την κυβέρνηση κάθε αγορά αξίας άνω των 3.000 ευρώ από τους καταναλωτές, θα γίνεται υποχρεωτικά είτε με πιστωτική κάρτα είτε με χρεωστική κάρτα είτε με τραπεζική επιταγή. Από τον Ιανουάριο του 2012 δε, η υποχρεωτική εξόφληση με κάρτα ή επιταγή θα αφορά αγορές άνω των 1.500 ευρώ. Δεν πάει ο άλλος να έχει ρευστό - ας πούμε ότι έχει - και να θέλει να πληρώσει «cash» αυτό που αγοράζει; Όοοχι! Με το ζόρι θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κάρτα, γιατί έτσι του αρέσει του κ. Παπακωνσταντίνου. Λήξις! Είπε και ελάλησε και αμαρτία ουκ έχει.
Τώρα τι καημός τον έπιασε τον Παπακωνσταντίνου να πληρώνει με κάρτα ο καταναλωτής; Ε, καλά, και ένα παιδάκι μπορεί να το καταλάβει αυτό. Για να μπορεί να ελέγχει τις αγορές από ένα ύψος και πάνω απόλυτα και να πατάξει περαιτέρω τη φοροδιαφυγή. Διότι έτσι η Εφορία θα μπορεί πλέον ανά πάσα στιγμή να ελέγχει, μέσω των τραπεζών, όλες τις συναλλαγές στην αγορά. Χώρια που με την άλλη, την ηλεκτρονική κάρτα που θα μας περνάνε απευθείας τις «αποδείξεις» για να μην μαζεύουμε του κόσμου τα χαρτάκια, ο έλεγχος θα είναι υπερπλήρης σε επίπεδο αγορών. Βέβαια, λένε - προς το παρόν τουλάχιστον - ότι η χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας είναι προαιρετική, αλλά... Αλλά ποιος μας λέει ότι δεν θα βγάλουν κάνα φιρμάνι αργότερα και γι’ αυτές, για να τις κάνουν υποχρεωτικές; Κανένας απολύτως.
Και, φυσικά, όσον αφορά στην υποχρεωτική πληρωμή με κάρτες, πάνω από ένα ποσό τα έχουν σκεφτεί όλα. Άμα σου λένε είναι με δόσεις οι αγορές, η αξία συναλλαγής θα εμφανίζεται ολόκληρη στην απόδειξη, ωστόσο ο πελάτης θα επιβαρύνεται τμηματικά, κάθε μήνα, με το ποσό της άτοκης ή έντοκης δόσης, όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα. Ναι, αλλά, λέμε εμείς, αν η δόση είναι έντοκη, γιατί θα πρέπει να πληρώνει και τόκο ο καταναλωτής στην κάρτα; Από τη στιγμή που, αν κατέβαλε το ποσό σε μετρητά, και έκπτωση θα του γινόταν σε ένα τόσο μεγάλο ποσό (αυτό είναι το μόνο σίγουρο) και, φυσικά, δεν θα ετίθετο θέμα τόκου, προμήθειας κ.λπ., κ.λπ. Όχι ότι τον νοιάζουν τον Παπακωνσταντίνου τέτοιες... λεπτομέρειες, πάνω στην πρεμούρα που έχει να μαζέψει φράγκα, αλλά ούτως έχουν τα πράγματα. Εδώ, άλλωστε, η νοοτροπία που επικρατεί στην κυβέρνηση και διέπει την οικονομική της πολιτική είναι η εξής... επιστημονική και... τεχνοκρατική: «Πόσα λεφτά μας λείπουν τώρα;». «Τόσα». «Μάλιστα. Σε ποιους δεν βάλαμε χέρι ακόμη; Ή δεν βάλαμε αρκετό χέρι;». «Σε τούτους». «Ωραία, βουρ στο ψαχνό, λοιπόν». Και έτσι βγαίνουν έξω παγανιά και μαζεύουν φράγκα. Ωραία μέθοδος, αποτελεσματική και μελετημένη.
Παράλληλα, χώρια που καταργούν τα μετρητά, βάζουν σε εφαρμογή και το Αυτόφωρο, για τους φοροφυγάδες και ιδιαίτερα για εκείνους που δεν αποδίδουν το Φ.Π.Α. Πάνε σε επιμήκυνση του χρόνου ισχύος της αυτόφωρης σύλληψης, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του Τμήματος Δίωξης του Οικονομικού Εγκλήματος, προς πάταξη του φαινομένου της φοροδιαφυγής. «Πάταξον μεν, άκουσον δε» θα ανακράζουν ανά την Επικράτεια φοροφυγάδες που θα οδηγούνται σιδηροδέσμιοι στις φυλακές, οι οποίες θα ’ρθουν και θα ξεχειλίσουν από κόσμο!
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass