Αναπτυξιακή τράπεζα

Δημοσίευση: 27 Σεπ 2015 8:59

 

Χρήστος Πλιάτσικας, οικονομολόγος και διεθνολόγος ΜΒΑ

Δεν έχει δοθεί ακόμη η κατάλληλη έμφαση και πολλή σημασία από τον ελληνικό Τύπο, τα Κόμματα πέραν του ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία γενικότερα σε κάτι πολύ σπουδαίο και κομβικής σημασίας για την Οικονομία που αποφασίστηκε και προβλήθηκε κατά κόρον από τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και στο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για αυτή την τετραετία. Ο λόγος, για την νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα που πρέπει το δίχως άλλο να ιδρυθεί το συντομότερο δυνατόν.

Αναπτυξιακή τράπεζα, κατ’ αρχήν, διαθέτουν σχεδόν όλα τα οικονομικά αναπτυγμένα κράτη της Ευρώπης και όλα τα κράτη των G7, ανεξαρτήτως συγκεκριμένης αποστολής. Ο Καναδάς για παράδειγμα διαθέτει δύο μεγάλες αναπτυξιακές τράπεζες, μια για την ανάπτυξη των εξαγωγών και μια για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι ΗΠΑ διαθέτουν τη δική τους τράπεζα προώθησης του Εξωτερικού εμπορίου, την Eximbank. Οι Γάλλοι το ίδιο, κοκ.

Η ιδέα της ίδρυσης μιας νέας Τράπεζας προοριζόμενης αποκλειστικά για την Ανάπτυξη, απόλυτα καινοτόμου, σύγχρονης και απαλλαγμένης από τα παλιά σύνδρομα της άρρωστης ελληνικής ΕΤΒΑ, θα αποτελέσει και μοχλό αναδιάρθρωσης των δομών του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος που ως τώρα δεν μας έπεισε ποτέ για τις αναπτυξιακές του δυνατότητες ή και προθέσεις ακόμη. Οι παραδοσιακές Τράπεζες, κατέστη διαχρονικά γνωστό τοις πάσι, ασχολούνται με την Οικονομία, αφού πρώτα αυτή αναπτυχθεί και αποκτήσει μαξιλάρια επαυξημένης ασφάλειας των χρηματοδοτήσεων.

Έτσι λοιπόν, έρχεται ο μελετητής της οικονομικής και πολιτικής ιστορίας του τόπου να διαπιστώσει το μεγάλο κενό. Ο υπογράφων γνώρισε από μέσα τον τρόπο λειτουργίας μιας αποτελεσματικής Τράπεζας Ανάπτυξης. Δεν έχουν όμως καθοριστική σημασία οι εμπειρίες του καθενός μας πάνω σε οποιοδήποτε αντικείμενο. Πολλοί γνωρίζουν πολλά για το συγκεκριμένο θέμα και θα κληθούν να συνδράμουν στην προσπάθεια στην κατάλληλη στιγμή.

Είναι οι νέες οικονομικές και αναπτυξιακές ανάγκες του τόπου υπό την μέγγενη των μνημονίων, που ωθούν δράσεις όπως η ίδρυση νέας Τράπεζας άμεσα και εκ του μηδενός.

Η ακριβής αποστολή, τα προϊόντα, οι στόχοι και οι πιθανές προσφερόμενες υπηρεσίες της από Δευτέρα 21/9 ει δυνατόν υπό ίδρυση Τράπεζας μπορούν να αποτελέσουν ένα μεγάλο ντιμπέιτ για όλο τον τραπεζικό κλάδο, την αντίστοιχη Διεύθυνση της Ε.Ε, αλλά θεσμικά, πολιτικά και ιδεολογικά έχουν αποφασιστεί. Θα στοχεύει πρωτίστως στην άπλετη χρηματοδότηση κάθε επιχειρηματικής αναπτυξιακής προσπάθειας που προσκρούσει στις απαγορεύσεις του υπαρκτού αλλά αναποτελεσματικού τραπεζικού συστήματος.

Πεδίο δράσης θα αποτελέσουν όλες οι καλά συντονισμένες από υγιή επιχειρηματικά μυαλά προσπάθειες εφαρμογής, καλλιέργειας και προώθησης καινοτόμων ιδεών. Οι ιδέες αυτές θα κινούνται προς την κατεύθυνση αύξησης του εξαγωγικού ρεύματος της χώρας, της υποκατάστασης των εισαγωγών και ει δυνατόν στην ενίσχυση του τεχνολογικού της ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Ποιός δεν γνωρίζει τον άμεσο αντίκτυπο στην απασχόληση για νέους και ανέργους κάθε τέτοιας προηγηθείσης επιτυχίας.

Μόνη η χρηματοδότηση δεν επαρκεί για την υγιή επιχειρηματική και οικονομική ανάπτυξη. Γι΄ αυτό, ένας νέος βραχίονας, πρωτόγνωρος για τα ελληνικά δεδομένα, θα είναι ο Συμβουλευτικός Τομέας της νέας Τράπεζας Ανάπτυξης. Η τράπεζα θα διαθέτει στελέχη που θα διαφωτίζουν την αγορά και τον ιδιωτικό τομέα για τις ανάγκες και τις ευκαιρίες που προσφέρονται για δημιουργία και πρόοδο μέσα σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο. Τα στελέχη αυτά θα επιφορτιστούν και το ρόλο της άμεσης και απ' ευθείας συνεργασίας στο καθημερινό "τρέξιμο" της ιδιωτικής επιχείρησης σε κρίσιμα και κομβικά στάδια. Η συμμετοχή στο ιδρυτικό κεφάλαιο ή στο ΔΣ μιας νέας καινοτόμου επιχείρησης μπορεί να αποτελέσει θεσμικά προσφερόμενη υπηρεσία.

Πώς μπορεί, λοιπόν, και τίθεται το ερώτημα, να μην μπουν σε διάφανη και αποτελεσματική χρήση ξένα και ντόπια κεφάλαια με μια τέτοια αμιγώς ελληνική αναπτυξιακή προσπάθεια-τράπεζα. Εύκολα συμμετέχουν επίσης και θεσμικά ξένα αναπτυξιακά κέντρα από πολλές χώρες που πάντα θέλουν την διασφάλιση και την καλή διαχείριση ως κριτήριο στις επενδύσεις τους στο εξωτερικό είτε στην Ελλάδα είτε αλλού. Η νέα αυτή ελληνική τράπεζα θα συμβάλλει να εδραιωθεί ο απαιτούμενος, πρόσθετος ελληνικός πόλος έλξης επενδυτικών κεφαλαίων αλλά κυρίως εμπιστοσύνης. Μια σύγχρονη αναπτυξιακή τράπεζα γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ποιό είναι το "άριστο μείγμα δανεισμού-επιχορήγησης-επένδυσης" σε κάθε νέα αναπτυξιακή προσπάθεια, και το διασφαλίζει εις το διηνεκές.

Η ιδέα προδήλως και θα συμπεριληφθεί στο πακέτο Μεταρρυθμίσεων προς το Γιούρογκρουπ και στους θεσμούς στους επόμενους τρείς μήνες όπου η Ελλάδα χρειάζεται να διαπραγματευτεί ξανά πολλές από τις πτυχές της τρίτης χρηματοδοτικής συμφωνίας του καλοκαιριού και να της προσδώσει κοινωνικά χαρακτηριστικά. Το εγχείρημα θα συμβάλλει στη συνεχή διαμόρφωση και απόκτηση οικονομικών ισοδυνάμων στο μέλλον που τόσο ανάγκη θα έχει η κοινωνία για τα επόμενα τρία χρόνια που θα διαρκέσει η συμφωνία της 12 Ιουλίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass