Πολιτική

Οι ευρωεκλογές, αφετηρία για ταξική αντεπίθεση

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2008 21:18 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:31
Το ΚΚΕ, ένα χρόνο πριν τις Ευρωεκλογές, δημοσίευσε τη διακήρυξη της Κ.Ε. Η τυπική προεκλογική περίοδος δεν προσφέρεται για να διαμορφώσει κάποιος γνώμη για το τι λέει κάθε κόμμα, πολύ περισσότερο που τα άλλα κόμματα προεκλογικά, διαμορφώνουν τις θέσεις τους ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής.
Βεβαίως ο ελληνικός λαός έχει αποκτήσει μία πείρα γύρω από την πολιτική της E.E. Ωστόσο θεωρούμε υποχρέωσή μας, αρκετά πριν, να εκθέσουμε τις θέσεις μας, παράλληλα με τη δράση μας για τα λαϊκά προβλήματα.
Από την κάλπη πρέπει να βγει ένα ισχυρό ΟΧΙ στο μονόδρομο της καπιταλιστικής Ε.Ε και στα κόμματα που τον υπηρετούν, να εκφραστεί με ψήφο στο ΚΚΕ.
Πρέπει να υπάρξει μια ανώτερης μορφής καταδίκη της πολιτικής της Ε.Ε απ' αυτή που έχουν κάνει κατά διαστήματα οι λαοί της Γαλλίας, της Ολλανδίας και πρόσφατα της Ιρλανδίας, που με την ψήφο τους έκαναν ανενεργό το Ευρωσύνταγμα.
Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που συνέργησαν στις αποφάσεις της Ε.Ε και τις εφάρμοσαν, πρέπει να υποστούν μεγάλες απώλειες για το σύνολο της πολιτικής που ακολούθησαν στην Ελλάδα και για τη στάση τους στην Ε.Ε.
Να δοθεί το μήνυμα ότι αρκετά χρόνια κορόιδεψαν τους εργάτες, τη φτωχή αγροτιά, τους μικρούς ΕΒΕ, τώρα πια όλοι αυτοί είναι αποφασισμένοι να ξεκινήσουν μια νέα πορεία για ριζική αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, που στην πορεία μέσα από συγκρούσεις θα οδηγήσει στη ριζική αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας.
Οι εργατοϋπάλληλοι, η φτωχή αγροτιά και οι φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι, οι γυναίκες και η νεολαία, πρέπει να παραμερίσουν και τον ΣΥΝ και τον ΛΑ.Ο.Σ., διότι και τα δύο αυτά κόμματα, ανεξαρτήτως της φρασεολογίας τους, είναι κόμματα του καπιταλιστικού ευρωμονόδρομου και στηρίγματα του συστήματος.
 Ο ΣΥΝ σε όλες τις κρίσιμες στιγμές είτε της ένταξης της Ελλάδας, είτε της συμμόρφωσης της Ελλάδας στην Ε.Ε είπε ναι. Όταν οι αντιστάσεις των λαών έφταναν σε υψηλά επίπεδα, έλεγε ένα όχι υποκριτικό. Όπως το όχι στην ευρωσυνθήκη. Είναι εναντίον αυτής της ευρωσυνθήκης, αλλά είναι υπέρ ενός καλύτερου ευρωσυντάγματος! Πάντοτε έκρυβε ότι η Ε.Ε είναι ένωση καπιταλιστική και στόχο έχει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Αυτό δεν αλλάζει παρά μόνο με την ανατροπή της, από την πάλη των λαών.
Ο ΛΑ.Ο.Σ., ψηφίζει, μαζί με τη Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ, όλες τις βασικές αποφάσεις της Ε.Ε και διαμαρτύρεται, επειδή είναι ένα κόμμα εθνικιστικό, γιατί η Ε.Ε δεν συμπεριφέρεται απέναντι στην Ελλάδα σαν το κράτος με το περιούσιο λαό. Θέλει περισσότερο να παίρνουν υπόψη τα συμφέροντα της αστικής τάξης της Ελλάδας. Είναι το κόμμα που θέλει μια μεγάλη καπιταλιστική Ε.Ε και μέσα σ’ αυτή μια «μεγάλη Ελλάδα».
Το ΚΚΕ μπορούν να το ψηφίσουν όχι μόνο όσοι υιοθετούν την πρόταση για αποδέσμευση από την Ε.Ε, αλλά και εκείνοι που δεν συμφωνούν σε όλα μαζί του. Οι θέσεις του ΚΚΕ μπορούν να συνενώσουν τις λαϊκές δυνάμεις που θίγονται από την πολιτική της Ε.Ε, ακόμα και αν δεν έχουν πεισθεί για τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της και ότι αυτός δεν αλλάζει.
Εμείς, βεβαίως, θεωρούμε ότι η απειθαρχία και η ανυπακοή είναι η εκκίνηση για μια πολιτική ρήξης και ανατροπής. Η Ε.Ε δεν μετασχηματίζεται σε φιλολαϊκή. Η Ε.Ε αποδυναμώνεται από τα λαϊκά κινήματα της Ευρώπης με όρους ρήξης και ανατροπής.
Η Ε.Ε έχει σοβαρές αντιθέσεις στο εσωτερικό της. Είναι μία συμμαχία των καπιταλιστικών χωρών, που συνενώνονται στην επίθεση κατά των λαών. Συνενώνονται στην καταστολή, στο προληπτικό χτύπημα, συνενώνονται στη στήριξη του ΝΑΤΟ, συνενώνονται στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ. Όχι προς όφελος των λαών, αλλά του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Σε όλα αυτά συνενώνονται, μα ταυτόχρονα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τα μερίδια της ευρωπαϊκής και της διεθνούς αγοράς.
Όσο μεγαλώνει η Ε.Ε. τόσο θα μεγαλώνουν και οι αντιθέσεις της. Δεν θα διαλυθεί από μόνη της, βέβαια. Πρέπει αυτές τις αντιθέσεις και την όποια αποδυνάμωσή της στην πορεία, να τις αξιοποιήσουν οι λαοί για να της επιφέρουν συντριπτικά χτυπήματα.
Εμείς υποστηρίζουμε για την Ελλάδα, και νομίζουμε ότι με παραλλαγές μπορεί αυτό το σχέδιο να αφορά και στους λαούς όλης της Ευρώπης, όσο γίνεται αυτοδύναμη ανάπτυξη, με θεμέλιο τη λαϊκή οικονομία. Μια Ελλάδα η οποία μπορεί να αναπτυχθεί για το λαό της και από το λαό της, έξω από τις δεσμεύσεις της Ε.Ε. Μια ριζοσπαστική πολιτική είναι ασυμβίβαστη με τις δεσμεύσεις της Ε.Ε.
Πρέπει να ξεπεραστεί η φοβία που καλλιεργούν τα κόμματα εξουσίας και του συμβιβασμού απέναντι στην Ε.Ε. Όσο περισσότερα λαϊκά κινήματα, όσο περισσότερες ριζοσπαστικές πολιτικές δυνάμεις και όσο περισσότερο η κομμουνιστική πορεία διευρύνεται, τότε μπορεί να εξαπολύονται παράλληλα, χτυπήματα απέναντι στην Ε.Ε ούτως ώστε να υποστεί ρήγματα. Κάθε χώρα, κάθε κίνημα που έρχεται σε ρήξη με την Ε.Ε ανοίγει το δρόμο για την Ευρώπη της ειρήνης, του ριζοσπαστισμού, του σοσιαλισμού.
Να υποστούν, λοιπόν, μεγάλη ήττα τα κόμματα του δικομματισμού, γιατί είναι κόμματα του κεφαλαίου και υπεύθυνα για τα λαϊκά προβλήματα. Να ενισχυθεί ο ριζοσπαστισμός, η πραγματική, η γνήσια αντίσταση και ανυπακοή στην Ε.Ε. Κι αυτό μπορεί να γίνει με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ.
Οι ευρωεκλογές μπορεί να γίνουν σταθμός για την ανασύνταξη ενός ισχυρού εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ μπορεί να γίνει εφαλτήριο κατά της δικομματικής εναλλαγής, αλλά σημαίνει ακόμα και ετοιμότητα του λαού ν' αντιμετωπίσει και τα σενάρια κυβερνήσεων αντιλαϊκής συνεργασίας. Με ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να δοθεί εγερτήριο σάλπισμα του κινήματος που θωρακίζεται απέναντι στους εκβιασμούς και τους μηχανισμούς του συστήματος, απέναντι στη μοιρολατρία. Αυτό μπορεί να υποβοηθηθεί και με τη μάχη των ευρωεκλογών ούτως ώστε η επόμενη μέρα να επιταχύνει ριζοσπαστικές αλλαγές στην Ελλάδα και να υπάρχουν περισσότερα ρήγματα στην Ε.Ε.
 
Ο Τάσος Τσιαπλές είναι Γραμματέας της Ν.Ε. Λάρισας του ΚΚΕ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass