Αντιρρήσεις

Κέρδη για Τράπεζες από το ΕΣΠΑ

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2008 21:19 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:31
Περίπου 2000 τραπεζικά καταστήματα ανά την επικράτεια θα λειτουργήσουν ως κέντρα «ONE STOP SHOP» και θα διαχειριστούν τα 4 δις ευρώ των νέων επιδοτούμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νέων γεωργοκτηνοτρόφων .
Το θεωρώ απαράδεκτο, γιατί η διαχείριση των 4 δισ. ευρώ πρέπει να περνά μέσα από τους φορείς των κλάδων τους. Επίσης αυτά τα ευρωπαϊκά κονδύλια μπορούν πολύ καλά να τα διαχειριστούν μαζί με τους φορείς οι δήμοι και οι νομαρχίες.
Διαβάζοντας στην έγκριτη εφημερίδα της πόλης μας «Ελευθερία» (φύλλο 18/8/2008 και τη σελίδα 19, θέμα υπό τον τίτλο «Ανάσα για την οικονομία τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2007-2013), βεβαίως διαπιστώνει κανείς ότι υπάρχει ανάσα για την οικονομία αλλά όχι προς τη σωστή κατεύθυνση και αυτό φαίνεται από την απορροφητικότητα που είχαμε από το Γ΄ ΚΠΣ .
Ήδη η κυβέρνηση, λέει, απορρόφησε το 85%, αλλά το πραγματικό ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις μετά τη μεταπολίτευση εκταμίευσαν μέχρι σήμερα χρήματα από τρία πακέτα κοινοτικής στήριξης. Όμως, προσωπικά πιστεύω, δεν επενδύθηκαν σωστά τα χρήματα για την περιφερειακή ανάπτυξη. Και μη νομίσει κανείς ότι αυτά μας τα χάρισαν, αντιθέτως επέβαλαν στις κυβερνήσεις της Ελλάδος, με την αδύνατη πυγμή που τις διακρίνει, έργα τα οποία δεν ήταν σε άμεση προτεραιότητα για τις ανάγκες της περιφέρειας. Γι΄ αυτό βλέπουμε από την εισροή αυτών των κοινοτικών κονδυλίων να έχει δημιουργηθεί αλαζονεία, κλεψιά, αδιαφάνεια, φτώχεια, ανεργία κ.ο.κ. σε βάρος του ελληνικού λαού. Σ΄ αυτή την κακοδιαχείριση των κοινοτικών πόρων ευθύνη έχουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης εδώ και 34 χρόνια. Επομένως για να πάρει μια βαθιά ανάσα η περιφέρεια και να γίνουν πραγματικά έργα υποδομής, είναι ευκαιρία, ο τελευταίος κουμπαράς του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου αναφοράς που θα διαθέσει το 82% των πόρων να διατεθεί στην ελληνική περιφέρεια.
Επομένως απέμειναν μόνο πέντε χρόνια από σήμερα να δουλέψουμε για το καλό του τόπου μας και ειδικά για την περιφέρεια Θεσσαλίας χωρίς κομματικές ταυτότητες. Μιας Θεσσαλίας που είναι το κέντρο της Ελλάδος, που έπρεπε σήμερα να είναι παράδειγμα προς μίμηση και η πρώτη ταχύτητα εκκίνησης για όλη την Ελλάδα. Γιατί φίλες και φίλοι αυτή την ευλογημένη περιοχή που ζούμε την κακοποίησαν και ασέλγησαν επάνω της ανεγκέφαλοι άνθρωποι και κυβερνήσεις. Έφτασε όμως ο καιρός που ακόμα και η φύση μας εκδικείται. Βλέπουμε κλιμάκια με κυβερνητικούς παράγοντες με κοινοτάρχες, δημάρχους και νομάρχες με δηλώσεις τους και με σιγουριά να επιθεωρούν κεντρικούς οδικούς άξονες της Θεσσαλίας και να δηλώνουν ευθαρσώς το τάδε έργο θα τελειώσει σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Εγώ δεν άκουσα άλλη φορά από τους παραπάνω παράγοντες να λένε ότι το έργο της λίμνης Κάρλας θα τελειώσει την τάδε του μηνός. Πονηρά σκεπτόμενος οφείλω να ομολογήσω και ρωτώντας μήπως τα έργα των νέων αυτοκινητοδρόμων Καρδίτσας – Λάρισας, Τρικάλων – Λάρισας , Βόλου – Λάρισας γίνονται κατ΄ εντολή των δεκάδων πολυεθνικών κέντρων- καρτέλ που ήρθαν και θα έρθουν. Βεβαίως κοντά στον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα.
Από την άλλη πλευρά του νομίσματος διαβάζουμε και βλέπουμε ότι περίπου ο μισός πληθυσμός της Θεσσαλίας εκλιπαρεί για λίγο νεράκι πόσιμο ή άρδευσης και να μην έχει γίνει ούτε ένα έργο. Είναι δυνατόν σ΄ αυτόν τον ευλογημένο τόπο με τα καλύτερα και ψηλότερα βουνά που κρατούν πάντα χιόνι και τα πιο ξακουστά ποτάμια να κάνουμε διαλέξεις στα ελληνικά σχολεία και να λέμε στα παιδιά μας προσέξτε και την τελευταία σταγόνα νερού.
Υπάρχουν και άλλα πολύ βασικά προβλήματα σε επίπεδο περιφέρειας Θεσσαλίας γιατί λίγο - πολύ τα περισσότερα προβλήματα είναι κοινά στους νομούς της Θεσσαλίας.
Δεν είναι κοινό πρόβλημα η παιδεία; Δεν είναι κοινό πρόβλημα η υγεία; Δεν είναι κοινό πρόβλημα η μόλυνση του περιβάλλοντος; Δεν είναι κοινό πρόβλημα η κάκιστη συμπεριφορά και ο εμπαιγμός των γεωργοκτηνοτρόφων; Δεν είναι κοινό πρόβλημα το κλείσιμο της περιφερειακής βιοτεχνίας και βιομηχανίας; Δεν είναι κοινό πρόβλημα η ραγδαία πτώση του τζίρου των καταστημάτων; Δεν είναι κοινό πρόβλημα η ανεργία, η φτώχεια και η ανέχεια; Επομένως φίλες και φίλοι εφόσον όλοι ξέρουμε ότι τα προβλήματα είναι κοινά και ορατά δεν μένει παρά να ανασκουμπωθούμε και πετάγοντας τις ταμπέλες να δουλέψουμε για το καλό του τόπου μας ο καθένας χωριστά. Για μένα ο κάθε νομός της περιφέρειας να δουλέψει σύμφωνα με τις προτεραιότητες (έργα υποδομής ) που θα προτείνει ο κοινοτάρχης για την κοινότητα, ο δήμαρχος για την πόλη του και ο νομάρχης για το νομό του. Σε δύσκολες δε περιπτώσεις να γίνουν και δημοψηφίσματα.
Γι΄αυτό αν θέλουμε πραγματική διοικητική μεταρρύθμιση – Καποδίστριας 2 – πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι και να ρωτήσουμε και τον τελευταίο κοινοτάρχη του νομού. Πρέπει όμως να αντιστραφούν τα κονδύλια και να δοθούν προτεραιότητες υπέρ της παιδείας, υπέρ της υγείας, του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Δυστυχώς όμως δεν βλέπουμε να υπάρχει φως στον ορίζοντα όταν βλέπουμε και ακούμε να δίνεται προτεραιότητα πάλι σε πράγματα άνευ ουσίας και δεν δίνονται σε έργα υποδομής, περιφερειακής ανάπτυξης που ο λαός θα θυμάται και θα εξυπηρετείται για πάντα. Μόνο έτσι θα πάρουμε βαθιά ανάσα αντίθετα από την βρόμα και δυσωδία που αναπνέουμε σήμερα.
 
 
Ο Δημήτρης Ε. Μητσιούλης ήταν πρ. υποψήφιος νομάρχης του Λ.Ν.Σ.Λ.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass