Όταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υπονομεύει την κυβέρνηση

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2015 12:10 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 17:22

 

Από τον Γιώργο Δελαστίκ

Εν αρχή ην ο Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών τυπικά μόνο της Γερμανίας, αλλά κατ' ουσίαν όλης της Ευρωζώνης. Την Τρίτη απεφάνθη εκ νέου: Η Ελλάδα είναι σε λάθος κατεύθυνση, είπε. "Στα πραγματικά ζητήματα, η πρόοδος στις συζητήσεις (σ.σ. με την ελληνική κυβέρνηση) δεν είναι συγκρίσιμη με τη βελτίωση της ατμόσφαιρας", υπογράμμισε.

Ξεκαθάρισε επίσης για μία ακόμη φορά ότι μετά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου που συνυπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα, αυτό που συζητά η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές είναι αποκλειστικά και μόνο πώς θα ολοκληρωθεί το υφιστάμενο Μνημόνιο. Δεν υπάρχει ακόμη καμιά διαπραγμάτευση για νέα συμφωνία. Το ζητούμενο είναι η τρόικα να αξιολογήσει ότι περατώθηκε επιτυχώς το Μνημόνιο αυτό, τόνισε ο Σόιμπλε. Όσο η αξιολόγηση δεν ολοκληρώνεται, αποκλείεται η ευρωομάδα (το Γιούρογκρουπ) να αποφασίσει εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα, ξέκοψε κατηγορηματικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Απλώς διευκρίνισε ότι όταν γίνει η αξιολόγηση από την τρόικα, δεν χρειάζεται ένας ολόκληρος μήνας για να αποφασίσει η γερμανική Βουλή να εγκρίνει την εκταμίευση χρημάτων, επειδή πρόκειται για μια ήδη ψηφισμένη συμφωνία.

ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Εν συνεχεία ην Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Επικρατείας που είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Το δημοψήφισμα, είχε δηλώσει στην "Αυγή" της Κυριακής στις 3 Μαΐου ο υπουργός, "το θεωρώ επιβεβλημένο για λόγους δημοκρατικής τάξης σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε ατραπούς μακριά από αυτά για τα οποία λάβαμε εντολή από το λαό στις 25 Ιανουαρίου". Δεν θα επιτρέψουν οι Γερμανοί τη διενέργεια δημοψηφίσματος, γράφαμε εμείς την περασμένη Κυριακή στην "Ελευθερία" και αναλύαμε τους λόγους για τους οποίους η καγκελαρία του Βερολίνου δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο.

"Το δημοψήφισμα, αν θα γίνει, θα είναι συμφωνημένο και με τους εταίρους", δήλωσε αυτή τη φορά στον "Σκάι" ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Εντελώς άλλη γνώμη είχε όμως για το δημοψήφισμα ο Νίκος Φίλης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. "Το τελευταίο όπλο, το υπερόπλο της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές που αν χρειαστεί να το αξιοποιήσουμε, θα το αξιοποιήσουμε" το θεωρεί αυτός.

"Συμφωνημένο με τους εταίρους" ή "υπερόπλο" εναντίον τους το δημοψήφισμα; Άβυσσος ο... μπουρδουκλωμένος νους των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ - και δη των ηγετικών.

Ο... "FORGET IT, YANNIS!"

Εν τέλει ην ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Όπως αποκάλυψε η "Εφημερίδα των Συντακτών" στις 6 Μαΐου έφυγε ηλεκτρονική επιστολή από το Γραφείο Τύπου του Γ. Στουρνάρα προς λυσσωδώς αντιπολιτευόμενο δημοσιογράφο. Ο τίτλος της επιστολής αυτής ήταν "Ο λογαριασμός των 100 ημερών" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν έτσι δομημένη και χρησιμοποιούσε στοιχεία κατ' επιλογήν ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υπονομεύσει την κυβέρνηση Τσίπρα.

"Ουδέποτε απεστάλη από το γραφείο του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα ή από το τμήμα Επικοινωνίας της Τράπεζας μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με το περιεχόμενο που αναφέρεται στο δημοσίευμα", ισχυρίστηκε με ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος. Δυστυχώς γι' αυτήν όμως τη διέψευσε ο παραλήπτης του μηνύματος, ο οποίος έκανε λόγο περί "υποκλοπών" και "γνωστών-αγνώστων"!

Στο πολιτικό προσκήνιο, λοιπόν, ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος έγινε γνωστός σε όλη την Ευρώπη από τη φράση που του είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν μια φορά τόλμησε να θίξει το θέμα μείωσης του χρέους. "Forget it, Yannis!" του είπε ο Γερμανός και ο τότε υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας "συνεμορφώθη ευπειθώς προς τας γερμανικάς υποδείξεις" και δεν έθιξε ποτέ ξανά αυτό το θέμα.

ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΤΑ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Λάβρη ήταν η "Αυγή" στο κύριο άρθρο της εφημερίδας την Τετάρτη εναντίον του Γ. Στουρνάρα. "Έχει ήδη συγκροτηθεί επιτροπή για τα Μνημόνια, η οποία θα κρίνει τον ρόλο όλων όσοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση αυτή και ο Γ. Στουρνάρας είναι ένας από τα κορυφαία πρόσωπα του δράματος", γράφει η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει:

"Η ύπαρξη του επίμαχου e-mail και όχι η δημοσιογραφική ανάδειξή του, δείχνει πως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ή δεν μπορεί ή δεν θέλει να στηρίξει την εθνική προσπάθεια. Η κυβέρνηση έχει επίσης σχηματίσει βάσιμα όπως λέει, την εικόνα ότι και στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ο κύριος Στουρνάρας -αν όχι διά πράξεων, τουλάχιστον διά παραλείψεων - δεν βοηθάει να ξεπεραστεί η σημερινή πιστωτική ασφυξία", υπογραμμίζει στο κύριο άρθρο της η "Αυγή".

"Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε - στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ - ότι αν ο κύριος Στουρνάρας σκοπεύει να κατεβεί στην πολιτική, αν θέλει να ηγηθεί του μνημονιακού μετώπου, αυτό δεν μπορεί να το κάνει με όχημα τη θέση την οποία κατέχει σήμερα", τονίζει καταλήγοντας αυτό το κύριο άρθρο της "Αυγής".

"Η Τράπεζα της Ελλάδος "όργανο" κατά της κυβέρνησης - Υπόλογος ο Στουρνάρας" ήταν ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της "Αυγής" την Τρίτη.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ, ΖΗΤΟΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

"Θα έπρεπε για λόγους ευθιξίας να είχε παραιτηθεί" από τη θέση του διοικητή της ΤτΕ, δήλωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του "Άλφα" ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος.

Ο άλλος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης, μιλώντας στο "Κόκκινο", το ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν σφοδρότατα επικριτικός, αλλά δεν έφτασε μέχρι του σημείου να ζητήσει την παραίτηση Στουρνάρα.

"Δεν είναι δυνατόν ο αρχιτραπεζίτης της χώρας, στο πλαίσιο αυτών των σκληρών διαπραγματεύσεων, να υπονομεύει ουσιαστικά την κυβέρνηση, λειτουργώντας ως αντιπολίτευση", τόνισε. "Υπάρχει πρόβλημα με τον Γιάννη Στουρνάρα, καθώς φαίνεται να υποσκάπτει τις διαπραγματεύσεις της χώρας και να λειτουργεί ως πολιτικός αντίπαλος, πέρα από τις αρμοδιότητές του ως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, επισήμανε με ιδιαίτερη έμφαση ο Νίκος Φίλης.

"Αν εγώ ήμουν, όχι στην Τράπεζα της Ελλάδος, σε όποια άλλη θέση και υποδεικνυόταν ότι ένα τέτοιο έγγραφο, e-mail, έφυγε από το γραφείο μου, εγώ την επόμενη στιγμή θα είχα παραιτηθεί. Λέω τι θα έκανα εγώ", δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα FM" ο ανήκων στον ΣΥΡΙΖΑ αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας. Το ζήτημα όμως είναι τι θα κάνει ο Γ. Στουρνάρας υπό το βάρος των αποκαλύψεων, όχι τι θα έκανε ο Γ. Μπαλάφας, για το οποίο ουδείς ενδιαφέρεται.

"ΘΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ"

Καταπέλτης κατά του Γ. Στουρνάρα ήταν και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας μάλιστα από το βήμα της Βουλής.

"Όλα τα εγκλήματα που έγιναν θα εξιχνιαστούν και θα αποδοθούν ευθύνες... Όλα θα εξιχνιαστούν εις βάθος και θα αποδοθούν ευθύνες και πολιτικές και ποινικές... Δεν θα μείνει τίποτα ατιμώρητο", είπε ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενος δε στον Γ. Στουρνάρα ονομαστικά, διακήρυξε από το βήμα της Βουλής:

"Το έγκλημα που κάνατε, δεν το έχει ξεχάσει κανείς... Το έγκλημα της πώλησης της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΤΕ)... Ο μέγας Γιάννης Στουρνάρας, ο ανεξάρτητος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ως υπουργός Οικονομικών συμμετείχε στο σκάνδαλο της ΑΤΕ. Μέσα σε μια νύχτα έκρινε μη βιώσιμη την ΑΤΕ. Τον είχαμε ρωτήσει τότε με ποια στοιχεία έβγαλε αυτό το πόρισμα, αλλά δεν τα έφερε ποτέ στη Βουλή... Εμείς καταγγείλαμε τότε τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για το έγκλημα αυτό, αλλά εκείνος, αγέρωχος στην άθλια αυτή κατάσταση, δεν απάντησε", τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Συνέχισε την ομιλία του με ένταση:

"Σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς με τα δάνεια της Αγροτικής, έχει απαιτήσεις 155 εκατομμυρίων ευρώ αυτή την ώρα απέναντι στη χρεοκοπημένη Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Και γιατί έχει αυτές τις απαιτήσεις; Γιατί έχει βάλει τεράστιες υποθήκες σε ακίνητα και ξέρει πως ό,τι και αν γίνει, θα πάρει δεκάδες εκατομμύρια, αν όχι όλο το ποσό. Αυτά είναι τα εγκλήματα που έχουν συντελεστεί στη χώρα".

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αναφέρθηκε επίσης στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), το οποίο επίσης έβγαλε μη βιώσιμο - προς γενική κατάπληξη - ως υπουργός Οικονομικών ο Γ. Στουρνάρας και το έδωσε στη Γιούρομπανκ. "Μέσα σε ένα βράδυ, το Δημόσιο έχασε 13 δισεκατομμύρια ευρώ από όλες αυτές τις διαδικασίες", ισχυρίστηκε ο Π. Λαφαζάνης.

ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ ΥΠΕΡ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Το διασκεδαστικό είναι ότι έσπευσε να υπερασπιστεί τον Γιάννη Στουρνάρα μέχρι και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πράγμα που δύσκολα μπορεί να ερμηνευθεί ως ένδειξη πολιτικής αθωότητας! Μάλλον το αντίθετο, θα έλεγε κανείς, λόγω της γνωστής πολιτικής καχυποψίας προς το πρόσωπο του προ εικοσαετίας και πλέον διατελέσαντος πρωθυπουργού.

Έξαλλο κατά της κυβέρνησης έγινε το Ποτάμι. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι επιχειρεί "να ελέγξει μέσω κομματικών εγκαθέτων και την Τράπεζα της Ελλάδος, παραβιάζοντας και τους ευρωπαϊκούς κανόνες". "Αν ο πραγματικός τους στόχος είναι να αλλάξει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, θα πρέπει να το πουν δημοσίως και όχι να επιδίδονται σε έναν πόλεμο παρασκηνίου, που φθείρει τον θεσμό και τελικά την ίδια την ελληνική οικονομία", αναφέρουν οι του Ποταμιού στην ανακοίνωσή τους.

"Πολύ κακή υπηρεσία στη χώρα και στον εαυτό της προσφέρει η κυβέρνηση, καθοδηγώντας συνεχείς δημοσιογραφικές και πολιτικές επιθέσεις κατά του διοικητή της ΤτΕ", ανέφερε αγανακτισμένο το ΠΑΣΟΚ.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος θεώρησε ανεπαρκή τη δήλωση που συνέταξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και έκανε δική του δήλωση, σαφώς βιαιότερη. Κατηγόρησε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι "το ολοκληρωτικό μοντέλο που έχουν στο μυαλό τους προφανώς δεν ταιριάζει με την ανεξαρτησία των επιμέρους θεσμών που έχουν οι δημοκρατικές χώρες".

Πολύ πιο χαλαρή ήταν η στήριξη προς τον Γ. Στουρνάρα που προσέφερε η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος και έβαλε τον άνθρωπο αυτόν στη θέση του διοικητή της ΤτΕ. Της κυβέρνησης "της φταίνε οι εταίροι, οι δανειστές, οι θεσμοί, η αξιωματική αντιπολίτευση, τα ΜΜΕ, ο διοικητής της ΤτΕ, ακόμη και στελέχη της δημόσιας διοίκησης. Πάντως, οι ίδιοι δεν φταίνε σε τίποτα. Τα πάντα εν σοφία εποίησαν...", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Καραγκούνης.

ΕΚΡΥΒΕ... ΛΕΦΤΑ!

Έξαλλοι εναντίον του Στουρνάρα έχουν γίνει στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι ο διοικητής της ΤτΕ δεν είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την ύπαρξη ενός λογαριασμού του ΔΝΤ στην Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω του οποίου αποπληρώθηκε τελικά την Τρίτη η δόση των 750 εκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ!

"Πρέπει να πω ότι την πρώτη ενημέρωση (σ.σ. για την ύπαρξη αυτού του λογαριασμού) δεν την είχαμε από την Ελλάδα. Αναφέρθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο από την κυρία Λαγκάρντ!", αποκάλυψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84".

Ο Γ. Στουρνάρας, προφανώς για να καλυφθεί εκ των υστέρων "ενημέρωσε την κυβέρνηση την τελευταία εβδομάδα, αλλά αυτός ο λογαριασμός δεν εμφανίστηκε την τελευταία εβδομάδα", πρόσθεσε ο Δ. Βίτσας.

Μετά από τέτοια "χουνέρια", μάλλον δίκιο έχει η κυβέρνηση που προσπαθεί να τον "φάει" τον Γιάννη Στουρνάρα από διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass