ΛΑΡΙΣΑ. Μια εικόνα, χίλιες λέξεις

Αποκριές του 1902 στη Λάρισα

Δημοσίευση: 22 Φεβ 2015 11:05 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:11

Η σημερινή εικόνα λόγω του εορτασμού της Αποκριάς είναι επίκαιρη. Παρουσιάζει τη συγκέντρωση ομάδων καρναβαλιστών στην Κεντρική πλατεία (Θέμιδος τότε). Η φωτογραφία είναι πολυπρόσωπη και με τη σχετική ανάλυση και μεγέθυνση παρατηρεί κανείς μασκαράδες, οργανωμένους κατά ομάδες, ανάμεσα σε ένα πολυποίκιλο πλήθος περίεργων ατόμων (στρατιωτικοί, παιδιά, αστικές οικογένειες της πόλεως, χωρικοί, κ.λπ.). Προέρχεται από το φωτογραφικό αρχείο του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, είναι σπάνια και στην πίσω πλευρά τηςέχει τον εξής υπομνηματισμό από τον Γεώργιο Γουργιώτη. «Στην κεντρική Πλατεία με καρναβάλια, περί το 1890.Γιορτή της Τράτας κατά την κ. Όλγα Καρύδα». Έπειτα από σχετική έρευνα στον Τύπο αυτής της περιόδου διαπιστώθηκε ότι γιορτές καρναβαλιού με ομάδα να υποδύεται την «Τράτα», κατ’ εξοχήν θαλασσινή απασχόληση, έγιναν στη Λάρισα μόνο στις Αποκριές του 1902. Ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδος «Μικρά» Θρασύβουλος Μακρής, καταγράφοντας τις προσωπικές αναμνήσεις του από την παλιά Λάρισα, έγραφε σχετικά το 1947:

«Κατά το έτος 1902, ενεργεία του σεβαστού μας φίλου κ. Ιωάννου Άρτη, νεαρού τότε αξιωματικού του Ιππικού, συνεστήθη Κομιτάτον από τους Κ. Π. Οικονομίδην δικηγόρον, Μιχ. Τσόγκαν διευθυντήν της συναδέλφου εφημερίδος «Σάλπιγγος», Κων. Δημητρακόπουλον γραμματέα της Επιτροπής των Στεφανοβικείων κτημάτων, Γεωργ. Στυλ. Παπαγεωργίου βιομήχανον και Κωνστ. Χρ. Κατσαούνην τραπεζίτην[1], το οποίον διεξήγαγε τας Απόκρεω αθηναϊκώτατα.

Δια χρηματικών προσφορών πολλών συμπολιτών και γενναίας του Δήμου χορηγήσεως, κατεσκευάσθη εις την Kεντρικήν πλατείαν εξέδρα, υπερπληρωθείσα κόσμου (το εισιτήριον ήτο 50 λεπτά κατ’ άτομον), προ του οποίου – προηγηθέντος του άρματος της Βασιλίσσης των Απόκρεω – παρήλασαν πολυποίκιλες μασκαράτες, ενώ ο χαρτοπόλεμος (δια πρώτην φοράν εις την Λάρισαν εμφανισθείς) εμαίνετο κυριολεκτικώς. Από τις μασκαράτες διεκρίθησαν: η Τράτα με τα ζωντανά της ψάρια[2] των αδελφών Σαρίμβεη, η Ανατολή του Ηλίου του αμαξοποιού Χρήστου Κάρπου, το αεροπλάνον Σάντο Δουμών[3] του Χρ. Μαργαρίτου ή Γιαμπουρλούκα, το μενεξεδένιο μόνιππον αμαξάκι του ωραιοφίλου (μερακλή) Ίχσανβέη, ο Προμηθεύς επί του Καυκάσου ενός υδροχρωματιστού και επιγραφοποιού Αργύρη και η Άσπλαχνη Μάννα (συμβολική παράστασις της Θεσσαλίας, εγκαταλειφθείσης υπό της μητρός Ελλάδος) του μακαρίτου Γεωργ. Αθ. Λάμπρου, εν Ιταλία προ τριετίας κατά την ομηρίαν του (1944)θανόντος.

Ο χαράσσων τας γραμμάς ταύτας παρήλασε προ της Ελλανοδίκου Επιτροπής με …τεραστίαν κερασφόρον κεφαλήν, επί του μετώπου της οποίας ήτο χρυσοίς γράμμασιν η επιγραφή «Τα μεγαλείτερα προσόντα». Η Επιτροπή εβράβευσε δια σεβαστών χρηματικών ποσών τας ανωτέρω μασκαράτας, ο διευθυντής όμως της Αστυνομίας (ταγματάρχης του πεζικού Γ. Ξυράφης)[4] συνέλαβε τον δράστην της τελευταίας αυτής μασκαράτας και δια την θρασύτητά του τον ωδήγησεν εις το κρατητήριον, όπου και …απόκρεψε»[5]

Ο φωτογράφος στάθηκε σε κάποιο παράθυρο του άνω ορόφου των πρώτων δικαστηρίων της Λάρισας. Το Θέμιδος Μέλαθρον όπως ήταν η επίσημη ονομασία του, ήταν ένα θαυμάσιο νεοκλασικό τουρκικό κτίριο του 1876, κτισμένο στη βορειοδυτική γωνία της κεντρικής Πλατείας, το οποίο καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1905. Με τον φακό του στόχευσε προς το ανατολικό τμήμα της πλατείας.

Ανάμεσα στον κόσμο διακρίνεται η μόνιμη μαρμάρινη εξέδρα, η οποία μεταφέρθηκε το 1896 από την περιοχή του Αλκαζάρ στην Κεντρική πλατεία για να παιανίζει η φιλαρμονική και το 1930 επί δημαρχίας Σάπκα κατεδαφίσθηκε για να δημιουργηθούν τα πράσινα παρτέρια που υπήρχαν μέχρι πριν από 20 χρόνια.

Στο βάθος διακρίνονται τα κτίρια της ανατολικής πλευράς της πλατείας, κατά μήκος της οδού Μ. Αλεξάνδρου. Από αριστερά, το ισόγειο κτίριο στέγαζε διάφορα καταστήματα. Στη συνέχεια και πίσω από την οικοδομική γραμμή εκτείνεται το ξενοδοχείο «Αβέρωφ». Κατόπιν διακρίνουμε ένα μεγάλο ισόγειο κτίσμα με οκτώ τοξωτές πόρτες. Στις πρώτες τέσσερες πόρτες υπάρχει από πάνω η επιγραφή «ΚΑΦΕΝΕΙΟΝ-ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟΝΤΑ ΤΕΜΠΗ Λ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ». Αντίστοιχα στις δύο τελευταίες υπάρχει η επιγραφή «ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΕΙΟΝ ΑΝΔΡΕΟΥ ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΥ», του παππού του πολιτικού Τάκη Ροδόπουλου και του λογοτέχνη Μ. Καραγάτση.

Ωραία απεικόνιση μιας ειδυλλιακής εποχής…

 

---------------------------------------------------------

[1]. Και τα έξη άτομα του Κομιτάτου είναι εξέχοντα μέλη της λαρισαϊκής κοινωνίας της εποχής εκείνης.

[2]. Εδώ προφανώς αναφέρεται σε αλιευτικό δίχτυ σε σχήμα κώνου που ρίχνεται στη θάλασσα. Επίσης τράτα ονομάζεται είδος βάρκας που ψαρεύει με τράτα. Επίσης είναι και είδος δημοτικού χορού

[3]. AlbertoSantos-Dumont (1873-1932). Βραζιλιανός πρωτοπόρος της αεροπορίας, γαλλικής καταγωγής, εφευρέτης, αεροναυπηγός και πιλότος.

[4]. Το Σώμα της Αστυνομίας δεν είχε συσταθεί τότε και την αστυνόμευση εκτελούσαν αξιωματικοί και οπλίτες του Στρατού.

[5]. Μακρής Θρασύβουλος, Λαρισινές Σελίδες, εφ. Θεσσαλικά Νέα, Λάρισα, φύλλο της 23ης Φεβρουαρίου 1947.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass