Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία

Δημοσίευση: 12 Δεκ 2020 15:01

Η οδός Καραολή - Δημητρίου βρίσκεται στη συνοικία της Νεάπολης. Από τις πιο σημαντικές οδικές αρτηρίες, ξεκινά από την οδό Γιάγκου, είναι κάθετη στην οδό 1ης Μεραρχίας και τελειώνει όταν συναντά την περιφερειακή οδό της πόλης.


Οφείλει το όνομά της στους Κύπριους αγωνιστές Μιχάλη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου. Ήταν οι πρώτοι αγωνιστές του Κυπριακού αγώνα που εκτελέστηκαν από τις αγγλικές δυνάμεις κατοχής του νησιού. Ο Μιχάλης Καραολής γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1933 στο Παλαιοχώρι της ορεινής Λευκωσίας. Σπούδασε στην αγγλική σχολή της πόλης και δούλευε ως δημόσιος υπάλληλος στον Φόρο Εισοδήματος. Επίσης ήταν αθλητής του ΑΟΕΛ. Εντάχθηκε στην Ε.Ο.Κ.Α. και στις 28 Αυγούστου 1955 μαζί με τον συναγωνιστή του Ανδρέα Παναγιώτου, σκότωσαν τον αστυνομικό Ηρόδοτο Παυλή, που κατηγορούνταν ως προδότης. Ο Παναγιώτου διέφυγε, αλλά ο Καραολής συνελήφθη λίγο αργότερα και μεταφέρθηκε στις κεντρικές φυλακές Λευκωσίας.
Ο Ανδρέας Δημητρίου γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1934 στον Άγιο Μάμα Λεμεσού. Εντάχθηκε από νωρίς στην Ε.Ο.Κ.Α. και πρωταγωνίστησε στην αρπαγή οπλισμού από τις αγγλικές δυνάμεις στην πόλη της Αμμοχώστου. Τα όπλα εξόπλισαν διάφορες αντάρτικες ομάδες, που μέχρι τότε διέθεταν μόνο κυνηγετικά όπλα. Στις 22 Νοεμβρίου 1955 κατηγορήθηκε ότι στην Αμμόχωστο πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν Αγγλο πράκτορα. Συνελήφθη και οδηγήθηκε στις φυλακές όπου συναντήθηκε με τον Καραολή.
Στις 10 Μαΐου 1956, οι δύο καταδικασθέντες σε θάνατο αγωνιστές, απαγχονίστηκαν στις κεντρικές φυλακές Λευκωσίας. Η θανάτωσή τους προκάλεσε παγκόσμια αντίδραση. Την προηγούμενη μέρα, στην Αθήνα, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκέντρωση που ζητούσε την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
Επιμέλεια: Νίκος Τάχατος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass