ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ 700 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2100

Δημόσιο χρέος Χ 2 το κόστος της κλιματικής αλλαγής

* Γιάννης Τσιρώνης: «Αν συνεχίσουμε σ’ αυτόν τον ρυθμό, ας ξεχάσουμε τις γνωστές αμμουδιές μας… Θα υπάρχει ερημοποίηση και πυρκαγιές που δεν θα ελέγχονται» *Ανυπολόγιστες οι ζημιές στη φύση και τη γεωργική παραγωγή

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2016 12:02

 

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Στο ασύλληπτο ποσό των 701 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

«Για εκείνους που δεν αντιλαμβάνονται τον αριθμό, μιλάμε περίπου για ένα ποσό διπλάσιο από το σημερινό απεχθές χρέος της χώρας μας. Το σημερινό δημόσιο χρέος της χώρας είναι το μισό απ’ αυτό το νούμερο. Άρα, εάν συνεχίσουμε σε αυτόν τον ρυθμό, η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει εκτός από το χρέος που αδυνατεί να πληρώσει, δύο φορές επάνω αυτό το ποσό», επισήμανε μιλώντας στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης.

Ο αν. υπουργός παρέπεμψε ουσιαστικά στα πορίσματα της διεπιστημονικής Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία, στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Ακαδημία Αθηνών, εκπόνησε την Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

Στη μελέτη, έχουν εκπονηθεί τρία σενάρια για να υπολογιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα ως το 2100.

-Σενάριο Μη Δράση: Πρόκειται για το δυσμενέστερο σενάριο από πλευράς έντασης της ανθρωπογενούς κλιματικής μεταβολής και αντιστοιχεί σε ανυπαρξία κάθε δράσης για μείωση των ανθρωπογενών εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Υπολογίζεται ότι το ΑΕΠ της Ελλάδος θα μειωθεί, σε ετήσια βάση, κατά 2% το 2050 και κατά 6% το 2100. Το συνολικό σωρευτικό κόστος του Σεναρίου Μη Δράσης για την ελληνική οικονομία, για το χρονικό διάστημα έως το 2100, εκφρασμένο ως μείωση του ΑΕΠ του έτους βάσης, ανέρχεται στα 701 δισεκατομμύρια ευρώ (σε σταθερές τιμές του 2008).

-Σενάριο Μετριασμού: Η Ελλάδα μειώνει συνεχώς και δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, στο πλαίσιο αντίστοιχης παγκόσμιας προσπάθειας, με αποτέλεσμα η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας να περιοριστεί στους 2 ºC. Το συνολικό σωρευτικό κόστος του Σεναρίου Μετριασμού, για το χρονικό διάστημα έως το 2100, εκφρασμένο ως απώλεια ΑΕΠ, προκύπτει ίσο με 436 δισ. ευρώ (σταθερές τιμές του 2008). Δηλαδή, το συνολικό κόστος στην περίπτωση του Σεναρίου Μετριασμού είναι κατά 265 δισ. ευρώ μικρότερο από αυτό του Σεναρίου Μη Δράσης και επομένως η πολιτική μετριασμού μειώνει κατά 40% το κόστος της μη δράσης.

-Σενάριο Προσαρμογής: Σ’ αυτήν την περίπτωση, το ΑΕΠ της Ελλάδος θα παρουσιάσει μείωση κατά 2,3% και 3,7% τα έτη 2050 και 2100, αντίστοιχα, και το κόστος προσαρμογής εκτιμάται ίσο με 67 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα μέτρα προσαρμογής δεν εξαλείφουν το σύνολο των ζημιών λόγω της κλιματικής αλλαγής, απλώς τις περιορίζουν. Το συνολικό κόστος για την ελληνική οικονομία από τις εναπομένουσες ζημίες λόγω της κλιματικής αλλαγής εκτιμήθηκε ίσο με 510 δισ. ευρώ (σταθερές τιμές του 2008), σωρευτικά μέχρι το 2100. Το συνολικό κόστος για την ελληνική οικονομία βάσει του Σεναρίου Προσαρμογής είναι το άθροισμα του κόστους που συνεπάγονται για την οικονομία τα μέτρα προσαρμογής και του κόστους που οφείλεται στις (περιορισμένες) ζημίες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Έτσι, το συνολικό κόστος του Σεναρίου Προσαρμογής εκτιμήθηκε ίσο με 577 δισ. ευρώ (σταθερές τιμές του 2008), σωρευτικά μέχρι το 2100.

ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

«Είναι πλέον κοινός τόπος ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, κυρίως εκπομπών προϊόντων ορυκτού άνθρακα, δημιουργεί τρομακτικές αλλαγές στο κλίμα, αλλαγές που η γη είναι αδύνατον να απορροφήσει», υποστήριξε στη Βουλή ο κ. Γιάννης Τσιρώνης και πρόσθεσε:

«Μπορεί μερικοί να μην καταλαβαίνουν από πού προέρχεται αυτός ο υπολογισμός. Θα αναφέρω τη διάβρωση των ακτών μας. Ας ξεχάσουμε τις γνωστές αμμουδιές μας, αν συνεχίσουμε σε αυτόν τον ρυθμό. Θα αναφέρω ασθένειες φυτών και ζώων που ήταν άγνωστες στη χώρα μας και αυτή τη στιγμή πλήττουν τη χώρα μας. Θα αναφέρω την ερημοποίηση και θα αναφέρω και τις πυρκαγιές, που δεν ελέγχονται. Φέτος είχαμε το δυσάρεστο φαινόμενο, που το είχαμε και το 2007, να μην σβήνουν οι φωτιές, να πέφτει το νερό και να μην σβήνει το δέντρο, γιατί ήταν ξερό, γιατί είχαμε μια άνυδρη χρονιά. Αν αυτό επεκταθεί, νομίζω ότι μπορούμε να φανταστούμε τι θα συμβεί σε μια χώρα που στηρίζεται πάρα πολύ στη φύση και στη γεωργική της παραγωγή».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass