Ο ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Κ. ΧΑΡ. ΣΑΜΑΤΖΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»

Ευκαιρίες επιμόρφωσης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

* Υλοποιούνται προγράμματα σε όλες τις θεσσαλικές πόλεις σχεδιασμένα για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και τις απαιτήσεις εξέλιξης επαγγελματικών κλάδων.

Δημοσίευση: 13 Νοε 2016 12:00
Ο οργανωτικός υπεύθυνος του ΚΔΒΜ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Χαράλαμπος Σαματζής Ο οργανωτικός υπεύθυνος του ΚΔΒΜ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Χαράλαμπος Σαματζής

Συνέντευξη στη Λένα Κισσάβου

Η συνεχής κατάκτηση της γνώσης, αποτελεί κύρια προϋπόθεση για την εξέλιξη του ανθρώπου.

Στη σημερινή εποχή αυτό αποτελεί προτεραιότητα και στόχο ειδικών φορέων, που επωμίζονται με το βάρος και την ευθύνη να δώσουν ευκαιρίες σε άτομα, είτε να εξελιχθούν πάνω στο επαγγελματικό τους αντικείμενο, είτε να γνωρίσουν κάποιο νέο, πάντα με στόχο να τους προσφέρουν αυτή τη γνώση, που θα τους δώσει ανοδική ώθηση στον επαγγελματικό στίβο.

Ένας από τους φορείς που προσφέρει την ευκαιρία αυτής της εξέλιξης, είναι το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συνέχεια του ΚΕΚ που λειτουργούσε σε αυτό, το οποίο μπήκε δυναμικά στο στίβο της εκπαίδευσης ενηλίκων. Με προγράμματα που ενισχύουν την ικανότητα προσαρμογής στις γνωστικές απαιτήσεις ενός συνεχώς εξελισσόμενου κοινωνικο-οικονομικού χώρου δράσης των ενηλίκων πολιτών, κατακτά μία σημαντική θέση στον χώρο.

Για τη λειτουργία του, τους στόχους του, αλλά και για τα προγράμματα που υλοποιεί, μας μίλησε ο οργανωτικός υπεύθυνος του ΚΔΒΜ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Χαράλαμπος Σαματζής.

Η συνέντευξη

* Κύριε Σαματζή, πότε δημιουργήθηκε το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ποια η διαφορά του με τη δομή του ΚΕΚ, που λειτουργούσε αντίστοιχα πριν;

- «Το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης (πρώην Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.)), του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ιδρύθηκε το 2011 με απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με στόχο την υλοποίηση δράσεων διά βίου μάθησης. Βάσει του Ν.4093, όλα τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.) μετονομάζονται σε Κέντρα Διά Βίου Μάθησης.

Τον Ιούνιο το 2016 ανέλαβα ως νέος οργανωτικός υπεύθυνος και μαζί με την υπόλοιπη ομάδα αναλάβαμε τον επανασχεδιασμό και την επαναλειτουργία του ΚΔΒΜ. Μέσα στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα το ΚΔΒΜ προχώρησε σε μια σειρά από σημαντικές αλλαγές, αλλά και ανέλαβε μια σειρά από νέες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες, ενισχύοντας σημαντικά το ρόλο του στο χώρο της επιμόρφωσης.

Στη παρούσα φάση το ΚΔΒΜ υλοποιεί μία σειρά από νέα προγράμματα ενώ ο συνολικός αριθμός αναμένεται να ανέλθει στα τριάντα προγράμματα».

* Ποιες είναι οι ενότητες των προγραμμάτων επιμόρφωσης-κατάρτισης, που δρομολογούνται; Με ποια κριτήρια επιλέγονται; Σε ποιους απευθύνονται;

- «To ΚΔΒΜ έχει ως βασική επιδίωξη (και έχει καταφέρει να υλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό) τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την τελική υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων επιμόρφωσης, σε διάφορα θεματικά πεδία που σχετίζονται με το ευρύτερο αντικείμενο των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Για παράδειγμα στην παρούσα φάση το ΚΔΒΜ υλοποιεί το μεγαλύτερο εξειδικευμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης στην Ειδική Αγωγή, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει νέο πρόγραμμα στα ΤΕΦΑΑ, ενώ επίσης έχει γίνει σχετική πρόταση για πρόγραμμα στο Τμήμα της Ιατρικής.

Σε κάθε περίπτωση όμως βασική προτεραιότητα αποτελεί o σχεδιασμός προγραμμάτων που έρχονται να καλύψουν ανάγκες της αγοράς εργασίας, σε εξειδικευμένους τομείς επιμόρφωσης και εκπαίδευσης, έχοντας ως βασική προϋπόθεση την ποιοτική υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων, όπως αυτή διασφαλίζεται ότι ο φορέας υλοποίησης αποτελεί ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με δυνατότητα αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων πόρων του Πανεπιστημίου, αλλά κυρίως του εκπαιδευτικού προσωπικού (μέλη ΔΕΠ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η ομάδα-στόχος καθορίζεται κάθε φορά από τον επιστημονικό υπεύθυνο του κάθε προγράμματος, αλλά στη πλειοψηφία τους τα προγράμματα απευθύνονται γενικότερα σε άτομα (είτε νέοι απόφοιτοι είτε έμπειρα στελέχη και επαγγελματίες) που παρουσιάζουν κάποιου είδους συνάφεια με το αντικείμενο του προγράμματος».

* Τα προγράμματα-μαθήματα, υλοποιούνται μόνο στον Βόλο;

- «Μολονότι η κεντρική δομή του ΚΔΒΜ με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις βρίσκεται στο Βόλο ωστόσο τα προγράμματα υλοποιούνται σε διάφορες πόλεις της Θεσσαλίας (Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα) αλλά και της Ελλάδας γενικότερα (Λαμία, Αθήνα) σε συνεργαζόμενες δομές όταν τα προγράμματα προϋποθέτουν δια ζώσης συναντήσεις.

Ωστόσο υπάρχουν και μια σειρά από προγράμματα που υλοποιούνται μέσω σύγχρονων τεχνολογιών εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης (distance learning) που δεν απαιτούν τη φυσική παρουσία του εκπαιδευόμενου μέσα από σύγχρονες υποδομές και τεχνολογίες (πλατφόρμες εκπαίδευσης) που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Στη πλειοψηφία τους τα περισσότερα προγράμματα του ΚΔΒΜ του ΠΘ σχεδιάζονται σχεδιαστεί με βάση τις αρχές και διαδικασίες της μικτής μορφής εκπαίδευσης (blended learning)».

* Είναι επιδοτούμενα ή αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα;

- «Στη παρούσα φάση το ΚΔΒΜ υλοποιεί μια σειρά από αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα επιμόρφωσης σε διάφορα εκπαιδευτικά πεδία. Φυσικά και θα αποτελέσει αντικείμενο δραστηριοποίησης του ΚΔΒΜ η οργάνωση και ο σχεδιασμός συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων για εξειδικευμένα θεματικά πεδία τηρώντας πάντα τις προδιαγραφές υλοποίησης που προϋποθέτει ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Επιπρόσθετα και στο πλαίσιο αυτό το ΚΔΒΜ υλοποιεί μια σειρά από Ευρωπαϊκά προγράμματα και πρωτοβουλίες, συμμετέχοντας είτε ως συντονιστής, είτε ως εταίρος, σε διάφορες ευρωπαϊκές δράσεις και σε διάφορα θεματικά πεδία, ενισχύοντας σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό τόσο τη δικτύωση με διάφορους ευρωπαϊκούς φορείς και οργανισμούς όσο και την απαιτούμενη τεχνογνωσία.

Στο πλαίσιο αυτό το ΚΔΒΜ πρωτοπορεί αφού επιλέχθηκε ως βασικός συντονιστής εταίρος για ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια στο Erasmus+ που εγκρίθηκαν από την εθνική αρχή του ΙΚΥ στον άξονα «Στρατηγικές Συμπράξεις: Εκπαίδευση Ενηλίκων» με τίτλο «Innovative Integrated Training in Healing Plants Business» Συγκεκριμένα την προσεχή Τετάρτη έχει οριστεί η εναρκτήρια διακρατική συνάντηση στις εγκαταστάσεις του ΚΔΒΜ στον Βόλο με τη συμμετοχή όλων των ευρωπαϊκών εταίρων (Ισπανία, Πολωνία, Βουλγαρία). Πρόκειται για πρόγραμμα κατάρτισης ειδικευόμενο στη ποικοιλομορφία του εκπαιδευτικού υπόβαθρου των ατόμων στον αγροτικό τομέα. Βασικός στόχος του έργου αποτελεί η διαμόρφωση ενός καινοτόμου προγράμματος κατάρτισης (με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών) δομημένο με εξειδικευμένα θεματικά κεφάλαια για την ορθή διαχείριση και διοίκηση στη καλλιέργεια των αρωματικών/θεραπευτικών φυτών»

* Οι εκπαιδευόμενοι πιστοποιούνται για τις γνώσεις που αποκτούν;

- «Για όλα τα προγράμματα εκπαίδευσης ισχύει ότι με την ολοκλήρωση τους η επιτυχής παρακολούθηση των επιμέρους διδακτικών ενοτήτων για τους συμμετέχοντες οδηγεί στη λήψη του σχετικού πιστοποιητικού επιμόρφωσης.

Ωστόσο το ΚΔΒΜ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχει ήδη προχωρήσει στο σχεδιασμό και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που προσφέρουν αντίστοιχες διδακτικές (πιστωτικές) μονάδες ECTS.

Οι πιστωτικές µονάδες ECTS, εκφράζουν τον φόρτο εργασίας που χρειάζονται οι φοιτητές για να επιτύχουν τα αναµενόµενα µαθησιακά αποτελέσµατα.

Τέλος θα πρέπει να τονιστεί ότι το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διαθέτει πιστοποίηση από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού), με τα μέλη που απαρτίζουν την επιστημονική και συγγραφική ομάδα να διαθέτουν εξέχουσα εμπειρία και δραστηριοποίηση σε εξ αποστάσεως και δια ζώσης εκπαιδευτικά προγράμματα. Η πιστοποίηση από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. πιστοποιεί την εκάστοτε συμμετοχή σε πρόγραμμα επιμόρφωσης, βεβαιώνοντας τα αποκτηθέντα προσόντα αποσκοπώντας στη διευκόλυνση ευρέσεως εργασίας».

ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Σύμφωνα με τον κ. Σαματζή, αναλυτικά τα προγράμματα που θα υλοποιήσει το ΚΔΒΜ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είναι τα εξής:

-Εξειδικευμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης σε μοριακές τεχνικές.

-Διοίκηση Μονάδων Υγείας. Αιτήσεις: 17/11/2016 ως 30/11/2016

-Marketing ιδιωτικών ιατρείων και φαρμακείων. Αιτήσεις: 17/11/2016 ως 30/11/2016

-Οικονομική και διοικητική υποστήριξη ιατρείου-φαρμακείου. Αιτήσεις: 17/11/2016 ως 30/11/2016.

-Πώς να πετύχετε στον χώρο εργασίας. Αιτήσεις: ως 2/12/2016

-Δημιουργία ιστοσελίδων Joomla. Αιτήσεις: ως 2/12/2016

-Δημιουργία 3D Animation 3DS-Max. Αιτήσεις: ως 2/12/2016

-2D-3D Σχεδίαση με τη χρήση του Auto CAD – Α’ Επίπεδο. Αιτήσεις: 24/10/2016 ως 2/12/2016.

-2D-3D Σχεδίαση με τη χρήση του Auto CAD – Β’ Επίπεδο. Αιτήσεις: ως 2/12/2016.

-Διδακτική μεθοδολογία της έκθεσης (σε ηλεκτρονικό περιβάλλον) Αιτήσεις: ως 2/12/2016.

-Η φωτογραφία και η ψηφιακή επεξεργασία της. Αιτήσεις: ως 15/11/2016.

-Επιμόρφωση στις ΤΠΕ και στις εκπαιδευτικές εφαρμογές της ρομποτικής και του προγραμματισμού.

-Εξειδικευμένο σεμινάριο επιχειρηματικότητας.

-Κατάρτιση ειδικού προσωπικού παράλληλης στήριξης και συνοδείας.

-Σχεδιασμός εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων STEM με ARDUINO, RASPBERRY και εκπαιδευτική ρομποτική.

-Ειδική Αγωγή - Αναγνωστικές δυσκολίες: Στρατηγικές για την αντιμετώπιση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass