Η Ε.Ε. οδεύει προς τη διάλυση και η χώρα καταστρέφεται

Δημοσίευση: 21 Νοε 2016 12:00

Συνέντευξη στον Φώτη Καραγιάννη

Διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτικών Γιατρών και επί πολλά χρόνια μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας. Δημοτικός Σύμβουλος Καρδίτσας την περίοδο 2002-2006, από τα παραδοσιακά και δημοφιλέστερα στελέχη της Αριστεράς και του Συνασπισμού στη Θεσσαλία. Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2012.

Επανεκλέγεται στις νέες εθνικές εκλογές του Ιούνιου 2012 που διεξήχθησαν από την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Π. Πικραμμένου, αλλά και σε αυτές του Ιανουαρίου 2015, οπότε και ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίζει κυβέρνηση συνεργαζόμενος με το κόμμα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων». Τον Αύγουστο του 2015 επέλεξε να μην ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο, παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα και συνέχισε να ασκεί την ιατρική στην ιδιαίτερη πατρίδα του την οποία υπεραγαπά και ποτέ δεν εγκατέλειψε»! Αναφερόμαστε στον ιατρό - καρδιολόγο κ. Νίκο Μιχαλάκη, ο οποίος σε συνέντευξή του στην «ΕτΔ» αποκαλύπτει τους λόγους της κάθετης εναντίωσής του στα μνημονιακά πολιτικά κελεύσματα της εποχής μας. Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις αντιμνημονιακές προοδευτικές δυνάμεις της χώρας να ενωθούν και να δημιουργήσουν γρήγορα ένα νέο ισχυρό πολιτικό κίνημα «για την αντιμετώπιση του μνημονιακού τέρατος που την εξουσιάζει σήμερα»!

* Έναν περίπου χρόνο μετά την παραίτησή σας, πώς βλέπετε τα πράγματα στη χώρα; Νιώθετε δικαιωμένος για τη στάση σας;

- Στην πολιτική δεν υπάρχει δικαίωση! Στην πολιτική κάνεις προσωπικές επιλογές σύμφωνα με τις αξίες σου, τα ιδεολογικά και πολιτικά σου πιστεύω! Από την αρχή που πολιτεύτηκα, θεώρησα ότι η πατρίδα μας με τη μνημονιακή πολιτική που της επιβλήθηκε και την υπηρέτησαν πιστά κάποιες πολιτικές δυνάμεις οδεύει προς την καταστροφή! Σήμερα η Ελλάδα έχει πέσει σε οικονομικό «βάραθρο», εξαιτίας των απαράδεκτων πολιτικών επιλογών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που την κυβέρνησαν από τη μεταπολίτευση μέχρι πρόσφατα. Με αφορμή το χρέος που δημιούργησαν στη χώρα αυτά τα δυο κόμματα, μας επιβλήθηκε η πολιτική της λιτότητας η οποία αποτελεί ουσιαστικά τη στρατηγική του νεοφιλελεύθερου μπλοκ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα της Μέρκελ, του Σόιμπλε και των συμφερόντων που εκπροσωπούν. Αποφάσισα να πολιτευτώ για να συμβάλλω κι εγώ με τις δυνάμεις μου στην ανατροπή αυτής της πολιτικής. Πάντα πίστευα ότι τα μνημόνια είναι τοξικά, το λάθος φάρμακο που δόθηκε για να ξεπεραστεί η κρίση, γεγονός που αποδεικνύεται σήμερα και εκ του αποτελέσματος! Το χρέος αντί να μειωθεί έχει μεγαλώσει σε απόλυτους αριθμούς, αλλά και σε σχέση με το ΑΕΠ. Χάθηκε το 25% του πλούτου της χώρας μας, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο σε καιρό πολέμου, το κοινωνικό κράτος κατέρρευσε, ενώ η ανεργία έφτασε στο 30%! Δυστυχώς αυτό το… τοξικό φάρμακο συνεχίζουν να το δίνουν στη χώρα μας με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου το οποίο ψήφισαν 222 βουλευτές το καλοκαίρι του 2015 (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ)! Το λέω αυτό διότι βλέπω τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιτίθενται με σφοδρότητα εναντίον της μνημονιακής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ! Αυτό είναι τουλάχιστον οξύμωρο, δεδομένου ότι οι ίδιοι ψήφισαν το 3ο μνημόνιο που εφαρμόζεται και τα προγράμματά τους δεν έχουν άλλη εναλλακτική λύση πέραν του μνημονίου! Δηλαδή τι διαφορετικό θα έκαναν από τον ΣΥΡΙΖΑ εάν ήταν στην κυβέρνηση; Θα εφάρμοζαν κι αυτοί το μνημόνιο φυσικά!

* Γιατί δεν ενταχθήκατε σε κάποιο από τα αντιμνημονιακά κόμματα που δημιούργησαν σύντροφοί σας, επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι δεν ψήφισαν το μνημόνιο;

- Εκείνη τη χρονική περίοδο επέλεξα να μην πάρω θέση διότι είχα ακόμη ελπίδες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από το συνέδριο, μέσα από τις κομματικές διαδικασίες και τις συλλογικότητές του θα μπορούσε να δώσει μια άλλη πολιτική διάσταση στο πρόβλημα της χώρας μας, να ξεφύγει από το μνημόνιο και να χαράξει μια καινούργια πολιτική! Δεν εντάχθηκα κάπου, επειδή πάντα πίστευα στην ενότητα αυτού του χώρου, στην ενότητα όλων των προοδευτικών αριστερών δυνάμεων που αγωνίζονταν ενάντια στο μνημόνιο! Θεωρώ μάλιστα ότι θα πρέπει γρήγορα να ξαναδημιουργηθεί στην Ελλάδα ένα μεγάλο αντιμνημονιακό δημοκρατικό κίνημα, το οποίο να βάλει κι άλλους στόχους πέρα από την ανατροπή της σημερινής καταστροφικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής.Εδώ είμαστε για να συζητήσουμε ποιοι θα είναι αυτοί οι στόχοι και με ποιους τρόπους θα παλέψουμε στις σημερινές συνθήκες εντός, ή και εκτός ευρώ αν αυτό κρίνεται αναγκαίο! Δεν αποκλείω τίποτα, αρκεί να δημιουργηθεί ένα νέο δυναμικό ενωτικό σχήμα με εμπεριστατωμένη θέση για την αντιμετώπιση του μνημονιακού τέρατος που μας εξουσιάζει! Δεν έφυγα ποτέ από την πολιτική, ενημερώνομαι όσο καλύτερα μπορώ για τους νέους πολιτικούς φορείς αλλά και για τις παγκόσμιες εξελίξεις, που επηρεάζουν και τη χώρα μας.

* Ποια είναι η άποψή σας για τη μελλοντική πορεία της Ε.Ε.;

- Θα ήθελα να επισημάνω πρώτα απ’ όλα ότι με ανησυχεί η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ διότι δημιουργείται μια αρνητική κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο με απρόβλεπτη συνέχεια. Όμως το BREXIT αποδεικνύει ότι με την πολιτική της λιτότητας που ακολουθούν τα Διευθυντήρια της Ε.Ε. ο κόσμος και οι κοινωνίες διχάζονται! Η Ευρώπη των λαών που ονειρευτήκαμε όλοι μας δεν υπάρχει πια και νομίζω ότι εάν δεν αλλάξουν ριζικά οι πολιτικές της λιτότητας τότε η Ε.Ε. νομοτελειακά θα οδηγηθεί στη διάλυση! Και βέβαια γι’ αυτήν τη διάλυση κάποιοι θα ευθύνονται. Δεν θα φταίει φυσικά η Αριστερά, αλλά αυτοί με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που σήμερα έχουν τα ηνία της Ε.Ε. Η λιτότητα εκτρέφει φασιστικές νοοτροπίες, γι’ αυτό και βλέπουμε τα τελευταία χρόνια σε χώρες της Ευρώπης τη θεαματική άνοδο των εκλογικών ποσοστών ακροδεξιών κομμάτων, όπως της Μ. Λεπέν στη Γαλλία η οποία διεκδικεί μάλιστα με πολλές πιθανότητες της προεδρία της! Πολύ φοβάμαι ότι οδηγούν τις κοινωνίες σε πολύ άσχημους ατραπούς καθώς, ενισχύονται τα ρατσιστικά ένστικτα και η αυταρχική επιβολή αντιλαϊκών μέτρων! Τρανό παράδειγμα αποτελεί η χώρα μας στην οποία επιβλήθηκαν τα μνημόνια με αυταρχικούς τρόπους και αντισυνταγματικές διαδικασίες εκτός κοινοβουλευτικού ελέγχου! Τα εργαλεία που χρησιμοποιούν πλέον, τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο δεν είναι δημοκρατικά διότι δεν μπορούν με άλλον τρόπο να εφαρμόσουν την αντιλαϊκή πολιτική τους!

* Πιστεύετε ότι υπάρχει στη χώρα μας πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα που θα συγκεράσει απόψεις από όλους τους χώρους και θα έχει κοινό στόχο την ανατροπή της σημερινής μνημονιακής πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης;

- Τα μνημόνια είναι ταξικά προσδιορισμένα και έχουν στόχο να δημιουργήσουν τη νέα αστική τάξη της χώρας μας με τους εξής τρόπους:

-         Μέσα από τις κρατικοποιήσεις με αγορές που θα κάνουν οι κεφαλαιούχοι! Οι πλούσιοι δηλαδή θα αποκτήσουν τις βασικές δομές της ελληνικής οικονομίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις επικοινωνίες, παντού. Αυτοί είναι που θα δημιουργήσουν και το καινούργιο πολιτικό υποκείμενο! Προβλέπω ότι τα επόμενα χρόνια θα έρθουν άλλα κόμματα για να υπηρετήσουν αυτό το σύστημα! Ήδη στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους διάφοροι επενδυτές οι οποίοι επιδιώκουν να αποκτήσουν «φιλέτα» στη χώρα μας και θα το κάνουν όχι τώρα, αλλά στον χρόνο που αυτοί κρίνουν κατάλληλο για τα συμφέροντά τους.

-         Με την ουσιαστική κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών συμβάσεων που δεν ανέχεται η νεοταξική αντίληψή τους.

-         Με τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, διότι θέλουν το τεράστιο κόστος να μην το επωμίζεται το κράτος που οι ίδιοι θα ελέγχουν, αλλά ο λαός.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το νέο αντιμνημονιακό κίνημα μπορεί να δημιουργηθεί μόνο από δυνάμεις του προοδευτικού χώρου από τη σοσιαλδημοκρατία μέχρι και τη σκληροπυρηνική αριστερά.Μόνο αυτές οι δυνάμεις μπορούν να ανακόψουν την καταστροφική πορεία της χώρας, να ξαναστήσουν το κοινωνικό κράτος, να δώσουν πίσω στους εργαζόμενους τα δικαιώματά τους, να διαφυλάξουν την κρατική περιουσία και να κάνουν τους Έλληνες πολίτες να ελπίζουν και πάλι για ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών τους!Αναρωτιέμαι πραγματικά… Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ποια θα είναι η περιουσία, η κληρονομιά που θα παραδώσει η δικιά μας γενιά στις επόμενες; Τα παιδιά μας ποια εργαλεία θα έχουν για να δημιουργήσουν, να αναπτύξουν τη χώρα και ποιοι ισχυροί λόγοι θα τους αποτρέψουν από τη φυγή στο εξωτερικό για να ψάξουν εκεί την τύχη τους;

* Αυτή η πολιτική αλλαγή πιστεύετε ότι μπορεί να επιτευχθεί στην Ελλάδα παραμένοντας στην Ευρωζώνη ή εκτός αυτής;

- Ακούστε… Ποτέ κανένας λαός δεν χάθηκε, ούτε χάθηκαν πατρίδες που υποδουλώθηκαν μετά από πολέμους και κατακτήσεις! Ήρθε κάποια στιγμή η ώρα της απελευθέρωσης και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να βλέπουμε στατικά τα πράγματα. Ζούμε μια περίοδο παράξενη, που είναι υπό μελέτη και θα φέρει σημαντικές αλλαγές σε ολόκληρη την υφήλιο.Βλέπουμε ότι πουθενά δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις στα αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν, επομένως κι εγώ δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να προτείνω κάποια συγκεκριμένη λύση. Βλέπω όμως ότι έτσι όπως πορεύεται η Ε.Ε. στο τέλος θα διαλυθεί!

* Η Αριστερά βρίσκεται σήμερα σε πολιτικό αδιέξοδο;

- Πράγματι, η Αριστερά σε διεθνές επίπεδο μάλιστα, βρίσκεται σε ένα φοβερό αδιέξοδο από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και μετά, διότι τότε υπέστη μια πολιτική και εν μέρει ιδεολογική ήττα! Στην Ελλάδα, φάνηκε ότι υπήρχε ελπίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ανασυγκροτήθηκε οργανωτικά διότι έπρεπε να υπάρχει ένα πολιτικό υποκείμενο, αφού χωρίς αυτό δεν μπορείς να κάνεις τίποτα! Όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη πολιτική και ιδεολογική ήττα υπογράφοντας το τρίτο μνημόνιο!

* Τι πιστεύετε ότι έπρεπε τότε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ;

- Δεν ήταν θέμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά του λαού! Ο λαός εκφράστηκε με το δημοψήφισμα και είπε όχι στα μνημόνια!Τότε έπρεπε όλο το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας και ιδιαίτερα η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ που την κυβέρνησαν ολόκληρες δεκαετίες, να σεβαστούν το αποτέλεσμα. Έπρεπε να πουν στους Ευρωπαίους όλοι μαζί ότι «δεν ψηφίζουμε το μνημόνιο διότι αυτή είναι η βούληση του ελληνικού λαού»! Αν θέλουν όλοι τους να λέγονται δημοκράτες αυτό έπρεπε να κάνουν!

* Κι αν οι δανειστές ήταν και πάλι ανένδοτοι στην απαίτησή τους;

- Δεν μπορώ να έχω άποψη για κάτι που ποτέ δεν δοκιμάστηκε και βέβαια, άποψη γι’ αυτό δεν μπορεί κανείς να εκφέρει παρά μόνο να κάνει εκτιμήσεις! Θεωρώ πως εκεί έπρεπε να επιμείνουμε, αλλά πιστεύω κιόλας ότι γίνανε λάθη στη διαπραγμάτευση! Ήμουν από αυτούς που πίστευαν ότι πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να αρχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το οποίο ήταν ένα δίκαιο πρόγραμμα (ούτε αριστερό, ούτε σοσιαλιστικό) για την ανακούφιση του λαού μας. Ήταν λάθος που εμείς καλόπιστα συνεχίζαμε να είμαστε εντάξει απέναντι στους δανειστές δίνοντάς τους αυτά που υποτίθεται έπρεπε να δώσουμε! Ήταν λάθος που δεν πιέσαμε τους δανειστές να μας δώσουν αυτά που όφειλαν από την τελευταία αξιολόγηση της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου! Ήταν λάθος που τότε δεν τους είπαμε ξεκάθαρα ότι αν δεν το κάνουν δεν πρόκειται να λάβουν άλλη δόση από την Ελλάδα! Τους αφήσαμε και μας σύρανε σε ένα παιχνίδι το οποίο έτσι όπως περιγράφηκε και από τον διεθνή Τύπο εκείνη την περίοδο, αποτέλεσε προδοσία του ελληνικού λαού από τους Ευρωπαίους! Ήθελαν να εξοντώσουν έναν ολόκληρο λαό διότι τόλμησε να… σηκώσει κεφάλι! Πιστεύω ότι υπήρχαν τότε εργαλεία και τρόποι για να κάνουμε τη ρήξη, αλλά δυστυχώς επιλέχθηκαν άλλες πολιτικές. Τις επιλογές όλων μας βέβαια θα τις κρίνει η ιστορία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass