Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ» ΔΗΜ. ΓΚΑΤΣΩΝΗΣ ΣΤΗΝ «Ε»:

Τέλος καλοκαιριού η μελέτη για πλήρη κόμβο Πυργετού

* Εντός του μήνα θα τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες για τα παράλια. *Τριετής ελεύθερη διέλευση από τα διόδια και για τους κατοίκους του πρώην Δήμου Ευρυμενών *Επιμένουν οι οδηγοί βαρέων οχημάτων να χρησιμοποιούν την παλαιά εθνική οδό

Δημοσίευση: 04 Ιουν 2017 22:08
Ο γενικός διευθυντής της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» κ. Δημ. Γκατσώνης Ο γενικός διευθυντής της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» κ. Δημ. Γκατσώνης

«Στη Συμφωνία Ολοκλήρωσης του Έργου – που υπεγράφη στις 17 Ιανουαρίου 2017 - η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ανέλαβε την εκπόνηση μελέτης για τον πλήρη κόμβο Πυργετού, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του φετινού καλοκαιριού, οπότε και το Δημόσιο θα προχωρήσει σε δημοπράτηση και κατασκευή του έργου. Το κόστος κατασκευής και συντήρησης θα αναλάβει το Δημόσιο».

Αυτά υποστηρίζει, με συνέντευξή του στην «Ε» ο γενικός διευθυντής της εταιρίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» Δημήτρης Γκατσώνης, ο οποίος σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των επιχειρηματιών των παραλιών του νομού για την οδική τους απομόνωση, αναφέρει ότι «η εταιρία προχωρεί στην εγκατάσταση πρόσθετων πινακίδων, ήδη μέσα στον Ιούνιο, επιπροσθέτως της εγκεκριμένης μελέτης».

Ο κ. Γκατσώνης, με αφορμή τη λειτουργία του νέου σύγχρονου αυτοκινητόδρομου με τις 3 σήραγγες, σημειώνει μια μικρή αύξηση κυκλοφορίας των οχημάτων στο νέο δίκτυο, αλλά αφήνει υπονοούμενα για τον ελλιπή τροχονομικό έλεγχο στην παλαιά Εθνική Οδό, καθώς «καταγράφεται αρκετά μεγάλος αριθμός διελεύσεων από βαρέα οχήματα».

Σχετικά με τη μετακίνηση των διοδίων από τον Πυργετό στην κοιλάδα των Τεμπών, η εταιρία αναμένει την άμεση έγκριση των περιβαλλοντικών όρων ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή και λειτουργία του Σταθμού.

Ακόμη ο κ. Γκατσώνης αποκαλύπτει ότι η ελεύθερη διέλευση μονίμων κατοίκων του Δήμου Τεμπών από τα διόδια θα επεκταθεί και στον πρώην Δήμο Ευρυμενών.

Τέλος ο γενικός διευθυντής της εταιρίας, κληθείς να σχολιάσει τη διακοπή κυκλοφορίας στις σήραγγες των Τεμπών στις 15 Μαΐου, λόγω ηλεκτρολογικού προβλήματος, υποστηρίζει ότι «σε κάθε έργο τέτοιας εμβέλειας, με ταυτόχρονη χρήση πολλαπλών ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων, αναμένονται κάποιες «παιδικές ασθένειες».

Η συνέντευξη:

* Κύριε Γκατσώνη, τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει ο σύγχρονος κλειστός αυτοκινητόδρομος με τις σήραγγες στην περιοχή των Τεμπών προφανώς επηρέασαν τις κυκλοφοριακές συνήθειες. Αυξήθηκε ο αριθμός διελεύσεων από τους σταθμούς διοδίων;

- Καταρχάς θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τη λειτουργία του νέου αυτοκινητοδρόμου και των σηράγγων έχει μειωθεί σημαντικά ο χρόνος μετακίνησης μεταξύ Λάρισας, Κατερίνης και Θεσσαλονίκης. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να μπορέσουμε να έχουμε αξιόπιστες εκτιμήσεις. Είμαστε αποδέκτες των πολύ θετικών σχολίων των οδηγών για τον νέο σύγχρονο αυτοκινητόδρομο και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πράγματι μια μικρή αύξηση. Παράλληλα όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η κυκλοφορία στην παλαιά Εθνική Οδό είναι μεγαλύτερη από τις αρχικές προβλέψεις και περιλαμβάνει δυστυχώς και αρκετά μεγάλο αριθμό διελεύσεων από βαρέα οχήματα.

* Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η μετατόπιση των διοδίων Πυργετού μέσα στην κοιλάδα των Τεμπών;

- Οι οριστικές μελέτες για τον Σταθμό Διοδίων στα Τέμπη έχουν εγκριθεί από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό από το 2016. Υπολείπεται η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για να ξεκινήσει η κατασκευή. Σύμφωνα με τη Συμφωνία Ολοκλήρωσης του Έργου - που υπεγράφη στις 17 Ιανουαρίου 2017 – προβλεπόταν το Δημόσιο (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) να εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους για τη μετεγκατάσταση του Σταθμού Διοδίων του Πυργετού στα Τέμπη έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2017. Δυστυχώς έως σήμερα αυτό δεν έχει γίνει. Αναμένουμε πλέον την άμεση έγκριση, ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή και λειτουργία του Σταθμού.

* Τι θα ισχύσει τελικά με την ελεύθερη διέλευση κατοίκων του Δήμου Τεμπών. Θα αφορά αποκλειστικά δημότες ή και κατοίκους. Θα επεκταθεί η ευεργετική αυτή διάταξη και για τους δημότες του πρώην Δήμου Ευρυμενών;

- Η Συμφωνία Ολοκλήρωσης του Έργου προβλέπει για τα πρώτα 3 χρόνια έκπτωση 100% για τους μόνιμους κατοίκους του Δήμου Τεμπών. Έχουμε συμφωνήσει με το Δημόσιο να επεκταθεί αυτή η διάταξη και στους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Ευρυμενών.

* Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί και το δεύτερο μισό του κόμβου Πυργετού (Ραψάνης) στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Θεσσαλονίκης και ποιος αναμένεται να αναλάβει το κόστος και εν συνεχεία τη συντήρησή του;

- Ο αρχικός σχεδιασμός και η Σύμβαση Παραχώρησης προέβλεπε την κατασκευή ημικόμβου. Στη Συμφωνία Ολοκλήρωσης του Έργου – που υπεγράφη στις 17 Ιανουαρίου 2017 - η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ανέλαβε την εκπόνηση μελέτης για τον πλήρη κόμβο η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του φετινού καλοκαιριού, οπότε και το Δημόσιο θα προχωρήσει σε δημοπράτηση και κατασκευή του έργου. Το κόστος κατασκευής και συντήρησης θα αναλάβει το Δημόσιο. Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη Σύμβαση Παραχώρησης δεν είναι δυνατή η λειτουργία πλευρικών σταθμών διοδίων. Προϋπόθεση ωστόσο για να προχωρήσει η κατασκευή του κόμβου Ραψάνης είναι η μετεγκατάσταση και λειτουργία του Σταθμού Διοδίων στα Τέμπη.

* Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα παράλια του νομού Λάρισας έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, για διαφυγόντα κέρδη, λόγω της ελλιπούς ολοκλήρωσης του έργου και της αδυναμίας πρόσβασης των οδηγών που έρχονται από τη  Βόρεια Ελλάδα στο ύψος του ημικόμβου Πυργετού...

- Η πρόσβαση των οδηγών από τη Βόρεια Ελλάδα για τον Πυργετό γίνεται μέσω του Κόμβου του Πλαταμώνα ή του Κόμβου του Ευαγγελισμού. Για να διευκολυνθεί περαιτέρω η κίνηση προς παρακείμενες περιοχές του αυτοκινητόδρομου, με δική μας βούληση και έξοδα και μετά από συζητήσεις με τοπικούς φορείς και προτάσεις κατοίκων/οδηγών της περιοχής, η εταιρία προχωρεί στην εγκατάσταση πρόσθετων πινακίδων ήδη μέσα στον Ιούνιο, επιπροσθέτως της εγκεκριμένης μελέτης από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό και το Δημόσιο. Και αυτό παρόλο που σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Σύμβαση Παραχώρησης, το έργο μας έχει ολοκληρωθεί πλήρως.

* Ποια η σχέση της εταιρίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» με τους πολιτικούς της περιοχής;

- Πιστεύω ότι είναι ειλικρινής, αμοιβαία, καλή και διατηρείται πάντα, όπως οφείλει, στο πλαίσιο της Σύμβασης Παραχώρησης και των συμφωνιών που έχουμε με το Δημόσιο. Υπάρχουν βέβαια αιτήματα που υπερβαίνουν τις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρίας οι οποίες αξιολογούνται στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής μας Ευθύνης.

* Τι συνέβη και έκλεισαν οι σήραγγες στις 15 Μαΐου;

- Η ασφάλεια των οδηγών είναι για μας απόλυτη προτεραιότητα. Τόσο στον δρόμο, όσο και στο ιδιαίτερο περιβάλλον των σηράγγων. Έτσι, στο σπάνιο και απροσδόκητο τεχνικό ζήτημα που προέκυψε με την εγκατάσταση αδιάλειπτης τροφοδοσίας ρεύματος, κινηθήκαμε άμεσα και για την ασφάλεια των οδηγών εκτρέψαμε την κυκλοφορία στην Παλαιά Εθνική Οδό, μέχρις ότου το επιλύσουμε. Τα νέα συστήματα ενημέρωσης ενεργοποιήθηκαν στο έπακρο και οι οδηγοί επέδειξαν ωριμότητα και συνεργάστηκαν πλήρως με τις οδηγίες της Τροχαίας αλλά και του προσωπικού μας, γεγονός που μας χαροποίησε ιδιαίτερα γιατί σε θέματα ασφάλειας επιδείξαμε όλοι μαζί την ίδια σοβαρότητα. Είναι φυσικό να υπάρχει κριτική για τη διακοπή της κυκλοφορίας σε ένα έργο που μόλις έχει παραδοθεί ολοκληρωμένο, αλλά σε κάθε έργο τέτοιας εμβέλειας, με ταυτόχρονη χρήση πολλαπλών ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων, αναμένονται κάποιες «παιδικές ασθένειες». Είμαστε όμως επανδρωμένοι, εκπαιδευμένοι και έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των οδηγών.

* Πώς θα αντιμετωπίσετε στους σταθμούς διοδίων την αυξημένη κίνηση, λόγω τουριστικής περιόδου;

- Όπως κάθε καλοκαίρι έχουμε προετοιμαστεί με προσλήψεις εποχικού προσωπικού, όποτε δε απαιτείται η εταιρία προβαίνει στις κατάλληλες ενέργειες αποσυμφόρησης για τη διευκόλυνση των οδηγών. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις και σε ώρες αιχμής σίγουρα θα υπάρξει κάποιος χρόνος αναμονής, ο οποίος όμως με την κινητοποίηση της Τροχαίας και της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου προβλέπουμε να διατηρηθεί σε λογικά επίπεδα.

* Πότε πιστεύετε ότι θα ολοκληρωθεί το σύστημα χρέωσης ανά χιλιόμετρο;

- Η εκπόνηση της μελέτης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί στο Δημόσιο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass