"ΑΝΑΣΑ" ΚΑΙ ΔΙΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΟΛΕΣ ΟΙ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Διαγραφές – εξπρές στα επιχειρηματικά χρέη

* Ο ειδικός γραμματέας της ΕΓΔΙΧ Φώτης Κουρμούσης μιλά στην «Ε» για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και τα μυστικά του

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2017 22:00
Για το πώς θα γίνεται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα χρέη επιχειρήσεων μίλησε στην "Ε" ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φ. Κουρμούσης Για το πώς θα γίνεται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα χρέη επιχειρήσεων μίλησε στην "Ε" ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φ. Κουρμούσης

Στη σκιά των επιφυλάξεων κυρίως για την αποτελεσματικότητα του νόμου και λιγότερο για το αν η διαδικασία θα είναι εξωδικαστική και σύντομη, από τις αρχές Αυγούστου μπαίνει σε εφαρμογή ένας πρωτόγνωρος και καινοτόμος για τα ελληνικά δεδομένα μηχανισμός, για τη ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών χρεών προς τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων του Υπ. Οικονομίας με τους δανειστές και με αρκετές αλλαγές στο σχέδιο που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, που ίσως στην πορεία να γίνουν και περισσότερες εάν εντοπιστούν στρεβλώσεις, από τις 3 Αυγούστου έως και τις 31/12/2018, όλες οι βιώσιμες επιχειρήσεις του νομού και της χώρας γενικότερα, που σήμερα βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμών, θα μπορούν να πάρουν ανάσα από την ασφυκτική θηλιά των χρεών που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία χρόνια των σκληρών υφεσιακών πολιτικών.

Το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών του ν. Λάρισας αλλά και της Θεσσαλίας γενικότερα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, είναι τεράστιο. Οι εκδηλώσεις των επιχειρηματικών φορέων το τελευταίο διάστημα για την ενημέρωση των επαγγελματιών είναι συνεχείς, ενώ μόλις την περασμένη Δευτέρα, ο ειδικός γραμματέας του ΕΓΔΙΧ Φώτης Κουρμούσης, μετείχε σε μία μόνο ημέρα σε τέσσερις ισάριθμες εκδηλώσεις σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο.

Με αφορμή την παρουσία του στη Λάρισα και καθώς η Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) αποτελεί τον καθ' ύλη αρμόδιο φορέα για την υλοποίηση του μηχανισμού, ο κ. Φώτης Κουρμούσης μίλησε στην "Ε" για την όλη διαδικασία, τα μυστικά της και τις καινοτομίες που φέρνει. Όπως επισήμανε στη συνέντευξή του "σκοπός του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων είναι να δώσει τη δυνατότητα στους οφειλέτες-επιχειρηματίες να ρυθμίσουν τα χρέη τους συνολικά και ταυτόχρονα προς όλους τους πιστωτές τους, δηλαδή, τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, προμηθευτές και λοιπούς ιδιώτες.

Βασική επιδίωξη αυτής της πρωτοβουλίας είναι να προσφέρει την ευκαιρία σε βιώσιμες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμών, να πάρουν "ανάσα" Μέσω της ορθολογικής διευθέτησης που μπορεί να περιλαμβάνει γενναίες μειώσεις επιτοκίων, επιμηκύνσεις περιόδου αποπληρωμής, διαγραφές οφειλών και αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων, στόχος είναι να διασωθούν επιχειρήσεις με υγιή χαρακτηριστικά, ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους από καλύτερες βάσεις και να διασφαλιστούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, εξυγιαίνοντας ταυτόχρονα τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια"...

Όπως εξήγησε μάλιστα από τις 3 Αυγούστου θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και η επιχείρηση με τους κωδικούς που έχει στο taxisnet θα μπαίνει στην ιστοσελίδα θα καταγράφει όλες τις οφειλές του και στη συνέχεια αφού γίνουν κάποιοι έλεγχοι, η υπόθεση ανατίθεται σε έναν συντονιστή, που κατά βάση είναι ένας μεσολαβητής από το αντίστοιχο μητρώο του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο μεσολαβητής ειδοποιεί όλους τους πιστωτές, γίνεται διαπραγμάτευση "για το τι πρέπει να πληρώνει στον κάθε έναν από αυτούς, ψηφίζουν και εφόσον το 60% συμφωνεί σε μια λύση, αυτομάτως υπογράφουν τη σύμβαση αναδιάρθρωσης και η διαδικασία ολοκληρώνεται με την επιχείρηση να γνωρίζει το τι πρέπει να πληρώνει στον καθέναν. Εάν και εφόσον υπάρχουν ενστάσεις από κάποιους που διαφώνησαν, η επιχείρηση μπορεί εάν θέλει να απευθυνθεί στο δικαστήριο και να λάβει μια επικύρωση αυτής της απόφασης, ώστε να επιβληθεί πλέον και σε οποιονδήποτε έχει κάποια ένσταση". Ο νόμος λέει ρητά ότι η σύμβαση την οποία υπέγραψε το 60% των πιστωτών του χρέους είναι δεσμευτική για όλους τους υπόλοιπους"…

* Υπάρχει ενδιαφέρον για τη ρύθμιση; Τι αποκομίσατε από τις έως τώρα επαφές που είχατε με τους επαγγελματίες;

 - Έχοντας επισκεφθεί πάνω από 30 πόλεις και αντίστοιχα επιμελητήρια της χώρας, βλέπω ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τον επιχειρηματικό κόσμο να ρυθμίσει τα χρέη του. Όλοι τους αναζητούσαν μια λύση, δοκίμασαν διάφορους τρόπους αλλά δεν τα κατάφεραν και τώρα έχουν μια νέα ευκαιρία, να ρυθμίσουν όλα τα χρέη καθώς ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να καθίσουν όλοι στο τραπέζι, δημόσιο, τράπεζες και μεγάλοι προμηθευτές και να βρεθεί και συνολική λύση.

* Ποια είναι η καινοτομία της νέας ρύθμισης;

- Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί με μια ενιαία διαδικασία να δοθεί ρύθμιση σε όλα ανεξαιρέτως τα χρέη. Το δημόσιο ουδέποτε κάθισε στο τραπέζι για να διαπραγματευτεί. Τώρα υπάρχει μια επίσημη διαδικασία συμμετοχής και ταυτόχρονα η δυνατότητα να κάνει και "κούρεμα" οφειλών και να δώσει δόσεις κατά περίπτωση.

* Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό;

- Αίτηση για υπαγωγή στη διαδικασία μπορεί να υποβάλει κάθε φυσικό πρόσωπο που μπορεί να υπαχθεί σε πτώχευση και κάθε νομικό πρόσωπο που αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, εάν έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, εφόσον κατά την 31 Δεκεμβρίου 2016 είχε οφειλή προς χρηματοδοτικό φορέα από δάνειο ή πίστωση σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών.

* Ποιο πρέπει να είναι το ελάχιστο ύψος των οφειλών;

- Για να υπαχθεί κάποιος στον εξωδικαστικό μηχανισμό, οι συνολικές του οφειλές θα πρέπει να ξεπερνούν το ποσό των 20.000 ευρώ.

* Αρκούν μόνο οι παραπάνω προϋποθέσεις;

- Όχι, καθώς, όπως ορίζει ο νόμος, η επιχείρηση σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες 3 χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης είχε: α) θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, εάν πρόκειται για οφειλέτη που τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα ή β) θετικά αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ή θετική καθαρή θέση, εάν πρόκειται για οφειλέτη που τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

* Τι πρέπει να περιλαμβάνεται στην αίτηση;

- Όλα τα στοιχεία του οφειλέτη που αφορούν τον αριθμό και τις οφειλές ανά πιστωτή, καθώς και δήλωση των περιουσιακών στοιχείων του. Βασικό στοιχείο που θα πρέπει να κατατεθεί είναι η έκθεση αξιολόγησης βιωσιμότητας του οφειλέτη, εάν έχει εκπονηθεί.

* Ποιες οφειλές μπορούν να διαγραφούν;

Όλες οι οφειλές μπορούν να διαγραφούν, με εξαίρεση την κύρια οφειλή που έχει προκύψει από τη μη απόδοση παρακρατούμενων οφειλών για φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

* Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται μετά την υποβολή της αίτησης;

- Η ΕΓΔΙΧ ορίζει έναν συντονιστή από το ειδικό μητρώο που έχει συστήσει και ο οποίος καλείται να φέρει σε επαφή τον οφειλέτη και τους πιστωτές και να επιβλέψει έως το τέλος τη διαδικασία αναδιάρθρωσης των οφειλών. Για να προχωρήσει η διαδικασία απαιτείται να συμμετέχουν δικαιούχοι τουλάχιστον του 50% του συνόλου των απαιτήσεων κατά του οφειλέτη (μη λαμβανομένων υπόψη των απαιτήσεων προσώπων συνδεδεμένων με τον οφειλέτη).

* Αυτό θα ισχύει για όλες τις περιπτώσεις οφειλετών;

- Όχι. Η διαδικασία αυτή θα ισχύει για οφειλέτες με χρέη άνω των 50.000 ευρώ. Για τους οφειλές με χρέη μεταξύ 20.00 έως και 50.000 ευρώ θα ακολουθείται αυτοματοποιημένη διαδικασία. Δηλαδή, τόσο το Δημόσιο όσο και τα πιστωτικά ιδρύματα θα έχουν προτυποποιημένες λύσεις για τις περιπτώσεις αυτές. Η ακριβής διαδικασία αναμένεται να διευκρινιστεί από σχετικές εγκυκλίους του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων και από κανονιστικές αποφάσεις των τραπεζών.

* Πότε αναστέλλονται τα «καταδιωκτικά μέτρα»;

- Από την ημέρα αποστολής από τον συντονιστή πρόσκλησης στους πιστωτές για συμμετοχή στη διαδικασία και για διάστημα 70 ημερών αναστέλλονται αυτοδικαίως τα μέτρα, εκκρεμή ή μη, ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη για την ικανοποίηση των απαιτήσεων, των οποίων ζητείται η εξωδικαστική ρύθμιση, καθώς και η λήψη οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου κατά του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένης της εγγραφής προσημείωσης υποθήκης, εκτός αν με το μέτρο αυτό επιδιώκεται η αποτροπή της απομάκρυνσης ή αφαίρεσης ή μετακίνησης κινητών πραγμάτων της επιχείρησης ή εξοπλισμού, η οποία δεν έχει συμφωνηθεί και ενέχει κίνδυνο απαξίωσης της επιχείρησης. Πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης που διενεργούνται από πιστωτές μετά την κοινοποίηση σε αυτούς αντιγράφου της αίτησης υπαγωγής στη διαδικασία είναι άκυρες.

* Τι θα συμβεί εάν ο οφειλέτης δεν τηρήσει τη συμφωνία αναδιάρθρωσης;

- Εάν ο οφειλέτης καθυστερήσει την καταβολή δόσης προς οποιονδήποτε από τους πιστωτές του για πάνω από 90 ημέρες, ο πιστωτής δικαιούται να ζητήσει ακύρωση της σύμβασης αναδιάρθρωσης, έστω και αν υπάρχει μερική εμπρόθεσμη καταβολή. Η ακύρωση γίνεται μόνο μέσω της δικαστικής οδού, ανεξαρτήτως του εάν η συμφωνία είχε επικυρωθεί από το δικαστήριο ή όχι.

* Υπάρχει δυνατότητα λεπτομερούς ενημέρωσης των επαγγελματιών για ό,τι αφορά στη διαδικασία;

- Στον δικτυακό χώρο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, http://www.keyd.gov.gr, υπάρχουν πληροφορίες γραμμένες με απλή κατανοητή γλώσσα με απλές ερωτοαπαντήσεις για μη ειδικούς ώστε να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει. Ωστόσο επειδή το μέλλον και η βιωσιμότητα μια επιχείρησης είναι πολύ σοβαρή υπόθεση πάντα προτείνουμε πέρα από την όποια συμβουλή ή πληροφόρηση να απευθύνονται σε επιστήμονες, λογιστές, οικονομολόγους, δικηγόρους, μηχανικούς, συμβούλους και όλους όσοι στηρίζουν τον επιχειρηματία στη διαδρομή για να περάσει τη διαδικασία όσο και για να βελτιώσει την πορεία της επιχείρησης…

Συνέντευξη: Γιώργος Νούλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass