ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ «ΕτΔ»: ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ

Είμαστε η χρήσιμη δύναμη για την κοινωνία

* Επικίνδυνος ο δρόμος που έχει πάρει η κυβέρνηση με τη Δικαιοσύνη * Χρειάζεται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, εκσυγχρονισμός του κράτους και χτίσιμο εμπιστοσύνης για να αποδώσει η έξοδος στις αγορές* Με τις τηλεοπτικές άδειες πήγαν να τις μοιράσουν κάνοντας συμφωνίες με νέα συμφέροντα, αφού πρώτα είχαν ξεζουμίσει τα παλιά. Και τώρα ετοιμάζονται να επιτεθούν στα τοπικά ΜΜΕ

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2017 23:00

"Ο ΣΥΡΙΖΑ αγκαζέ με τους ΑΝΕΛ υπερασπίζεται τον παλιό κόσμο, τα λάθη που έχουν κάνει η ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όπως κρατικίστικη παιδεία, ισχυρές συντεχνίες, συμφέροντα και κομματικές παρεμβάσεις, ενώ πολλοί στη ΝΔ νοιάζονται μόνο για την επόμενη ανακαίνιση του κομματικού κράτους και δείχνουν την ίδια ανοχή σε συμφέροντα , αδιαφορώντας για τους ελεύθερους επαγγελματίες που υπερφορολογούνται για να διατηρούνται οι κομματικές πελατείες στο δημόσιο.

Εμείς μιλάμε για μια επανάσταση στο δημόσιο και οι πολίτες ξέρουν καλά ότι θέλουμε να είμαστε η χρήσιμη δύναμη". Αυτό δηλώνει -σε συνέντευξή του στην «ΕτΔ»- ο επικεφαλής του "Ποταμιού" Σταύρος Θεοδωράκης, λίγο μετά τις συζητήσεις στη Βουλή για την Παιδεία και την Υγεία.

Ο κ. Θεοδωράκης, υποστηρίζει ότι ο νόμος Γαβρόγλου διώχνει ξανά τους νέους, στερεί την ελπίδα από τους άξιους, κρατά την Ελλάδα μακριά από την Ευρώπη και πως η χώρα χρειάζεται «καλά δημόσια πανεπιστήμια και χρειάζεται και μη κρατικά που θα λειτουργούν με κανόνες και όχι με ένα απλό χαρτί του Υπουργείου Εμπορίου όπως συμβαίνει τώρα», παράλληλα εκτιμά ότι η κυβέρνηση έχει πάρει έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο στο θέμα της Δικαιοσύνης με την προσπάθεια ελέγχου που κάνει. Αποτιμώντας την έξοδο στις αγορές , τονίζει πως «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να μας εμπιστευτούν πλήρως, καθώς για να δανείζεται η χώρα με βιώσιμα επιτόκια, χρειάζεται να είναι ανταγωνιστική και με υγιή δημόσια οικονομικά, ενώ χρειάζεται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, εκσυγχρονισμός του κράτους και χτίσιμο εμπιστοσύνης».

Αναφερόμενος στις αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Οικονομικών , δηλώνει ότι «ο κ. Βαρουφάκης δεν ήταν κάποιο περιθωριακό γραφικό στέλεχος, αλλά ο άνθρωπος στον οποίο ο κ. Τσίπρας είχε αναθέσει τις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της χώρας, ενώ για τις ρυθμίσεις για τις τηλεοπτικές άδειες διατυπώνει την άποψη ότι «πήγαν να τις μοιράσουν κάνοντας συμφωνίες με νέα συμφέροντα, αφού πρώτα είχαν ξεζουμίσει τα παλιά. Και τώρα –δηλώνει-ετοιμάζονται να επιτεθούν στα τοπικά ΜΜΕ.

Τέλος διαβεβαιώνει ότι ο ίδιος και το «Ποτάμι» «δεν είμαστε δέσμιοι, ούτε από συμφέροντα, ούτε από συντεχνίες» και πως «θα είμαστε δυνατοί και στην επόμενη Βουλή, καθώς ο κόσμος ξέρει ότι είμαστε η χρήσιμη δύναμη, ο άλλος δρόμος στην πολιτική ζωή της χώρας».

Ολόκληρη η συνέντευξη μαζί του, έχει ως εξής:

 

* Κύριε Θεοδωράκη, μόλις τελείωσε η φετινή κοινοβουλευτική περίοδος, με την κυβέρνηση να δείχνει πολύ παραγωγική τουλάχιστον στο φίνις. Έξι νομοσχέδια σε μόλις δύο εβδομάδες.

- Ναι, ζήσαμε την καλοκαιρινή επιθεώρηση «Ψηφίστε – Τροποποιήστε – Τελειώσατε». Νομοσχέδια που συζητούνται «στα πεταχτά»,μέσα σε βροχή τροπολογιών για άσχετα θέματα. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι οι τροπολογίες στοιχίζουν ακριβά στη χώρα. Και δεν μιλώ μόνο για τα ρουσφέτια. Είναι αποσπασματικές αποφάσεις, οι περισσότερες μη κοστολογημένες… Κάποιες από αυτές μοιάζουν με αυθαίρετες προσθήκες στο νομικό οικοδόμημα.

* Η σύγκρουση πάντως για την Παιδεία και την Υγεία στη Βουλή ήταν οξεία. Από τη μια μεριά η κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και από την άλλη οι υπόλοιποι.

- Οι κόσμοι είναι όντως δύο, αλλά δεν ξέρω αν είναι αυτοί που λέτε. Είναι ο παλιός ο κόσμος και είναι και το μέλλον. Ο ΣΥΡΙΖΑ αγκαζέ με τους ΑΝΕΛ υπερασπίζεται τον παλιό κόσμο. Υπερασπίζεται όλα τα λάθη που έχουν κάνει παλιότερα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Κρατικίστικη παιδεία, ισχυρές συντεχνίες, συμφέροντα και κομματικές παρεμβάσεις. Ο νόμος Γαβρόγλου διώχνει ξανά του νέους, στερεί την ελπίδα από τους άξιους και κρατά τη χώρα μακριά από την Ευρώπη. Είναι ένας νόμος που χτυπά την εξωστρέφεια, την αριστεία, την έρευνα. Όλα όσα αποστρέφονται οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

* Κι εσείς μιλήσατε, για μια ακόμη φορά, για μη κρατικά Πανεπιστήμια.

- Η χώρα χρειάζεται καλά δημόσια πανεπιστήμια και χρειάζεται και μη κρατικά που θα λειτουργούν με κανόνες και όχι με ένα απλό χαρτί του Υπουργείου Εμπορίου όπως συμβαίνει τώρα. Η υποκρισία μερικών είναι μεγάλη. Στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, σε ιδιωτικά πανεπιστήμια και μετά ξιφουλκούν εναντίον των ιδιωτικών σχολείων και των μη κρατικών πανεπιστημίων. Κοινωνική δικαιοσύνη, όμως, υπάρχει όταν όλοι έχουν μπροστά τους όλες τις ευκαιρίες και δεν είναι ανάγκη να αναζητήσουν λύσεις στο Λονδίνο ή τη Βοστώνη.

* Υπάρχουν όμως αναταράξεις και στον Δικαστικό κλάδο οι σχέσεις του οποίου φαίνονται να διαταράσσονται με την κυβέρνηση. Εκτιμάτε ότι η κατάσταση θα ηρεμήσει ή θα έχουμε και άλλα επεισόδια αργότερα;

- Δυστυχώς ναι. Και λέω δυστυχώς γιατί καλό θα ήταν να μην μπλέκαμε ο ένας στα πόδια του άλλου. Άλλο πολιτική, άλλο Δικαιοσύνη. Η προσπάθεια ελέγχου της Δικαιοσύνης είναι ένα παλιό αμάρτημα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, όμως ο δρόμος που έχουν πάρει οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι πλέον πολύ επικίνδυνος. Δεν υπάρχει δημοκρατική χώρα με καθυποταγμένη τη Δικαιοσύνη, εκτός και αν θέλουν να μας κάνουν Τουρκία, Πολωνία ή Βενεζουέλα.Ούτε υπάρχει άλλη ευνομούμενη χώρα στην οποία ένας υπουργός θα παρέμβαινε σε δικαστικές υποθέσεις σπρώχνοντας έναν ισοβίτη προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση και η κυβέρνηση θα έκανε πως δεν τρέχει τίποτα. Η κάλυψη του κ. Καμμένου από τον κ. Τσίπρα μαρτυρά πολλά. Δεν είναι η πρώτη φορά που τον καλύπτει, ούτε και η τελευταία. Θα υπάρξουν και άλλες. Μπροστά στο μοίρασμα της εξουσίας κάθε νομικό ή ηθικό εμπόδιο καταρρέει.

* Με την οικονομία όμως κάτι φαίνεται να κινείται. Η πρώτη έξοδος στις αγορές, μετά από τρία χρόνια, δεν είναι ένδειξη κάποιας σταδιακής βελτίωσης;

- Μακάρι να είναι. Αλλά πρέπει να δούμε τι μας στοιχίζουν αυτές οι καθυστερήσεις που λέτε. Μας στοιχίζουν δεκάδες δισ. κάθε φορά. 80 δισ. χάθηκαν το ’15. Και τώρα γυρνάμε στις αποφάσεις του ’14 και το θεωρούμε επιτυχία!

* Αλλη λύση από την έξοδο στις αγορές υπάρχει;

- Τις αγορές, ο κ.Τσίπρας, ο κ.Καμμένος και η παρέα τους,κάποτε τις ξόρκιζαν με νταούλια και ζουρνάδες! Και τώρα πανηγυρίζουν. Προσέξτε,εμείς δανειστήκαμε με 4,6%, ενώ η Πορτογαλία και η Κύπρος, που είχαν τα ίδια προβλήματα με εμάς, διαπραγματεύονται τα ίδια ομόλογα με τόκους αρκετά κάτω από το 2%. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να παραδεχθεί ότι έλεγε ψέματα όταν αποκαλούσε έγκλημα την έξοδο στις αγορές με αντίστοιχο επιτόκιο το 2014 ή να αποδεχθεί ότι και εκείνος διαπράττει έγκλημα. Πάντως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να μας εμπιστευτούν πλήρως οι αγορές. Για να δανείζεται η χώρα με βιώσιμα επιτόκια, χρειάζεται να είναι ανταγωνιστική και με υγιή δημόσια οικονομικά. Χρειάζεται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, εκσυγχρονισμός του κράτους και χτίσιμο εμπιστοσύνης. Πράγματα που δεν πάνε με τις προχειρότητες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

* Πρόσφατα είπατε ότι το 2015 η χώρα κατρακύλησε στον γκρεμό αλλά βρέθηκαν κάποια χέρια και τη σήκωσαν. Παλιότερα είπατε ότι στο παρά 5’ γλιτώσαμε το χάος. Πώς κρίνετε τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη;

- Εκείνο το εξάμηνο η χώρα παίχτηκε «στα ζάρια». Από τον Ιούνιο του 2015 είχαμε καταγγείλει αυτά τα σχέδια και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μας λοιδορούσαν. Οι παιδαριώδεις διάλογοι μεταξύ τους, όπως αποκαλύπτονται σήμερα από τον Βαρουφάκη, τρομάζουν. Οι άνθρωποι αποδεικνύονται όχι μόνο τυχοδιώκτες, αντιδημοκράτες και τριτοκοσμικοί, αλλά και επικίνδυνα άσχετοι. Οκ.Βαρουφάκης δεν ήταν κάποιο περιθωριακό γραφικό στέλεχος. Ήταν υπουργός Οικονομικών και ο άνθρωπος στον οποίο ο κ. Τσίπρας είχε αναθέσει τις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της χώρας. Ο πρωθυπουργός ήξερε πολύ καλά τα σχέδια για τα οποία μιλά απαξιωτικά τώρα. Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει με δεκάδες δισεκατομμύρια την «περήφανη» διαπραγμάτευσή του και δικαιούται να μάθει όλη την αλήθεια γι’ αυτή τη σκοτεινή περίοδο. Δεν αρκούν οι ειρωνικές ευχές του κ. Τσίπρα για «καλές πωλήσεις στο βιβλίο του».

* Με όσα λέτε, καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια συμφωνίας με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ούτε σε επιμέρους θέματα…

- Εμείς μπήκαμε στην πολιτική για να υπηρετήσουμε τον άνθρωπο, όχι το σύστημα. Και πόσο μάλλον ένα σύστημα συντηρητικό και λαϊκίστικο. Δεν μπορεί να υπάρξει πεδίο συμφωνίας με μια κυβέρνηση που παίζει συνεχώς παιχνίδια με τους θεσμούς. Τώρα λένε ότι θα μεταφέρουν και την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σε όλα προέχει το μικροκομματικό τους συμφέρον. Πήγαν να μοιράσουν τις τηλεοπτικές άδειες κάνοντας συμφωνίες με νέα συμφέροντα, αφού πρώτα είχαν ξεζουμίσει τα παλιά. Και τώρα ετοιμάζονται να επιτεθούν στα τοπικά ΜΜΕ, που ήδη βιώνουν πολύ δύσκολα την κρίση.

* Να υποθέσω μήπως ότι αισθάνεστε πιο κοντά στη ΝΔ;

- Τα προεκλογικά λόγια είναι εύκολα. Όταν όμως η ΝΔ ήταν κυβέρνηση έκανε τα δικά της μεγάλα λάθη. Το κομματικό κράτος έχει τρεις σφραγίδες. ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Πολλοί στη ΝΔ νοιάζονται μόνο για την επόμενη ανακαίνιση του κομματικού κράτους. Και δείχνουν την ίδια ανοχή σε συμφέροντα και συντεχνίες. Αδιαφορούν για τους ελεύθερους επαγγελματίες που υπερφορολογούνται για να διατηρούνται οι κομματικές πελατείες στο δημόσιο. Εμείς μιλάμε για μια επανάσταση στο δημόσιο. Με εκδίωξη των κομματικών εγκάθετων που βασανίζουν τους άξιους δημοσίους υπαλλήλους. Η ΝΔ, παρά τα λόγια, δεν θα τολμήσει ποτέ να προχωρήσει σε μεγάλες τομές και εδώ είναι η χρησιμότητα του Ποταμιού. Εμείς δεν είμαστε δέσμιοι, ούτε από συμφέροντα, ούτε από συντεχνίες.

* Είστε αισιόδοξος για το μέλλον του Ποταμιού; Γιατί μπορεί προσωπικά η δημοτικότητά σας να είναι υψηλά, όμως τα ποσοστά που σας δίνουν οι δημοσκοπήσεις δεν είναι και τα καλύτερα.

- Μην έχετε καμία ανησυχία για το Ποτάμι. Θα είμαστε δυνατοί και στην επόμενη Βουλή. Κανένα άλλο Κίνημα δεν έχει πολεμηθεί τόσο. Θυμηθείτε πόσο μας λοιδόρησαν. Μέχρι και αποστασίες βουλευτών προκάλεσαν. Όμως αντέχουμε. Ο κόσμος ξέρει ότι είμαστε η χρήσιμη δύναμη. Είμαστε ο άλλος δρόμος. Εκπροσωπούμε όλους εκείνους που αναζητούν τολμηρές προοδευτικές λύσεις. Στη λειτουργία του κράτους, στην οικονομία, στο περιβάλλον... Λύσεις που δεν μπορούν να δώσουν οι παραδοσιακοί «αριστεροί» και «δεξιοί». Λύσεις που δεν μπορούν να δώσουν οι παλιοί υπουργοί.

* Θα ήθελα κλείνοντας να μου επιτρέψετε μια προσωπική ερώτηση. Με την υγεία όλα καλά;

- Σας ευχαριστώ για την έγνοιά σας. Ναι, πηγαίνουν όλα καλά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass