«Η αρχή μίας σημαντικής συνεργασίας στη Θεσσαλία»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ AKUO ERIC SCOTTO ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΩΤΗ ΗΛΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΡΕΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Δημοσίευση: 19 Φεβ 2023 14:10

Eνα πρότυπο φωτοβολταϊκό πάρκο, το οποίο θα μετατρέψει την «πράσινη ενέργεια» σε «πράσινη συνέργεια» προς όφελος των αγροτών, με πολλαπλά οφέλη στην παραγωγή και ολόκληρη την κοινωνία, πρόκειται να κατασκευαστεί στο δίκτυο του ΤΟΕΒ Πηνειού, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Πηνειού, του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας και της εταιρείας Akuo Energy Greece.


To μνημόνιο συνεργασίας, που υπογράφηκε την περασμένη Παρασκευή στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε ειδική τελετή, προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών -και εν μέρει πλωτών στοιχείων- που επιτρέπουν τη χρήση των υδάτινων επιφανειών για την παραγωγή ενέργειας, μειώνοντας παράλληλα τα φαινόμενα εξάτμισης. Διατάξεις αποθήκευσης θα συμπληρώσουν αυτές τις εγκαταστάσεις ηλιακής παραγωγής, επιτρέποντας την ενσωμάτωση της «πράσινης ενέργειας» στο δίκτυο και ένα πιο αποδοτικό και «πράσινο ενεργειακό μείγμα» για τη Θεσσαλία.
Πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο, το οποίο εφαρμόζεται πρώτη φορά στην Ελλάδα και αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για αντίστοιχα μεγάλα έργα που στοχεύουν στην αξιοποίηση των ΑΠΕ στην πρωτογενή παραγωγή.
Μόλις πέντε χρόνια μετά το άνοιγμα του γραφείου της στην Ελλάδα, η Akuo εγκαινίασε λίγη ώρα πριν την τελετή υπογραφής του μνημονίου, το δεύτερο έργο της, μετά τη Χάλκη τον Οκτώβριο του 2021. Ο φωτοβολταϊκός σταθμός της Θεσσαλίας εδρεύει στην περιοχή του Κραννώνα, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Λάρισας και περιλαμβάνει 4 φωτοβολταϊκούς σταθμούς, ισχύος 1 MW ο καθένας. Προμηθεύει περίπου 350 νοικοκυριά και αντισταθμίζει το ισοδύναμο περισσότερων από 700 τόνους εκπομπών CO2 κατά τη διάρκεια κάθε έτους λειτουργίας. Με το έργο αυτό, καθώς και με το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιό της στην Ελλάδα, η Akuo αναλαμβάνει πλήρως το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί για την υποστήριξη του ελληνικού στρατηγικού σχεδίου για το κλίμα και την ενέργεια (ΕΣΚΠ) που έχει θέσει η Κυβέρνηση και προβλέπει διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέχρι και 80% έως το 2030.
Ο συνιδρυτής και πρόεδρος της Akuo, κ. Eric Scotto, που ήρθε στη Λάρισα για τα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου και την υπογραφή του μνημονίου, αναφέρθηκε με ενθουσιασμό στο έργο.

* Τι σημαίνουν για εσάς αυτά τα εγκαίνια σήμερα;
- Αυτή η εκδήλωση εγκαινιάζει το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Akuo στην περιοχή της Θεσσαλίας και το δεύτερο στην Ελλάδα.
Πέρα από την κορύφωση ενός νέου έργου, είναι η αρχή μιας σημαντικής συνεργασίας που επισημοποιούμε σήμερα με τους εκπροσώπους των αγροτών της περιοχής και την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ανάπτυξη καινοτόμων έργων.* Ποιες είναι οι προοπτικές για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια;
- Το εργοστάσιο αυτό είναι το πρώτο στην Ελλάδα που δεν αποζημιώνεται από δημόσιους μηχανισμούς και η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια πωλείται απευθείας στην αγορά (Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας - ΕΧΑΕ) μέσω του GEARS, του συσσωρευτή μας. Αυτό είναι απόδειξη ότι η ηλιακή αγορά στην Ελλάδα γίνεται όλο και πιο δομημένη.

* Ποια έργα έχετε στην περιοχή;
- Σήμερα στην περιοχή της Θεσσαλίας έχουμε 500 MW φωτοβολταϊκών έργων σε συνδυασμό με αποθηκευτικές δυνατότητες. Θα αναπτύξουμε επίσης πλωτά φωτοβολταϊκά (200 MW πλωτών φωτοβολταϊκών σε δεξαμενή νερού και 200 MW σε κανάλια άρδευσης γεωργικών προϊόντων), τα οποία παράλληλα θα προστατεύουν τους υδάτινους πόρους από την εξάτμιση και θα ενισχύσουν τη γεωργία. Αυτή η καθαρή, ανανεώσιμη, τοπικά παραγόμενη ενέργεια θα ωφελήσει την τοπική κοινωνία.

* Πείτε μας για αυτήν την πλωτή ηλιακή τεχνολογία…
Τα πάνελ είναι στερεωμένα σε πλωτήρες. Έτσι, αποφεύγεται η χρήση γης που είναι αφιερωμένη στη γεωργία. Η παραγωγικότητα των πάνελ βελτιώνεται ακόμη και από την παρουσία νερού (με την ανακλαστική και αναζωογονητική του δράση).
Το 2019, θέσαμε σε λειτουργία τη μεγαλύτερη πλωτή ηλιακή μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη, γεγονός που μας καθιστά έναν από τους ηγέτες στην πλωτή ηλιακή ενέργεια σε αυτή.

* Πώς βλέπετε την προληπτική πολιτική της Ελλάδας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας;
- Είναι πολύ εμπνευσμένη. Είμαστε περήφανοι που υποστηρίζουμε την Ελλάδα και τον στόχο της για 80% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής της ενέργειας από το 2023. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πρώτη χώρα με 100% ανανεώσιμο μείγμα. Αποτελεί παράδειγμα για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass